Dosar făcut de DNA împreună cu autoritățile belgiene și OLAF pentru o mită de 2 milioane de euro. Un fost consilier al ministrului Transporturilor în Guvernul Ponta, pus sub control judiciar

Dosar făcut de DNA împreună cu autoritățile belgiene și OLAF pentru o mită de 2 milioane de euro. Un fost consilier al ministrului Transporturilor în Guvernul Ponta, pus sub control judiciar
Publicat: 08/04/2019, 16:58

Ulterior, o parte din bani au fost folosiți pentru plata unor servicii de publicitate din campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, spun procurorii DNA.

Mihaela Vasilica Szechely, fost consilier personal al ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, soțul ei, Favino Roberto Pasquale, asociat al firmei Team Delta Proiect, și administratorul societății, Alexandra Mocanu, au fost puși luni sub control judiciar de procuruorii anticorupție, pentru 60 de zile, pentru trafic de influență și instigare la spălare de bani, în cazul primilor doi și pentru spălare de bani, în cazul administratorului firmei, transmite DNA într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Dosarul s-a constituit la parchetul anticorupție din România după ce autoritățile belgiene au făcut o cerere de asistență juridică. Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al Eurojust. Ancheta se desfășoară în cadrul unei echipe comune de investigații (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internațională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA și autorități de aplicare a legii din Belgia.

Cauza privește împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de statul român unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, finanțate în proporție de 75 % din fonduri europene și 25 % din bugetul de stat, transmite sursa citată.

Potrivit procurorilor, în contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor, Compania de Căi Ferate, 15 milioane de euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

În cursul anului 2012, în exercitarea atribuțiilor de consilier al ministrului Transporturilor, Mihaela Szechely a pretins bani de la un reprezentant al companiei de construcții, iar în perioada 2012 -2015 a primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect, pe care o controla, 9.410.375,7 lei, spun procurorii DNA. În schimbul banilor, Szechely a promis că, datorită condiției sale de consilier personal al ministrului transporturilor, va face astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datorați companiei, mai spun procurorii anticorupție.

O parte din comisionul încasat, adică 1.011.550 euro, a fost transferat în contul unor firme belgiene de consultanță, după care banii au fost folosiți pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012, spun procurorii DNA.

În ceea ce-l privește pe soțul consilierei, Favino Roberto Pasquale, procurorii anticorupție spun că acesta a intermediat discuțiile dintre consilier și reprezentantul companiei de construcții, cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor, iar Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely administrarea firmei prin care s-au plătit comisioanele după ce aceasta a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a transferat suma de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, deși – spun procurorii – cunoștea că banii proveneau dinsăvârșirea unei infracțiuni.

Controlul judiciar impus de procurori celor trei impune o serie de obligații, între care și aceea de a nu părăsi țara decât cu încuviințarea procurorului și de a nu comunica direct sau indirect cu anumite persoane menționate în conținutul ordonanței.

În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de persoana juridică Team Delta Proiect, petru spălare de bani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească