DOSARUL CONSILIERILOR. Truică, Marcovici și Andronic, reținuți de DNA în dosarul Ferma Băneasa

Redactor:
Andrei Luca Popescu
Redactor:
Catalin Lupasteanu
DOSARUL CONSILIERILOR. Truică, Marcovici și Andronic, reținuți de DNA în dosarul Ferma Băneasa
Omul de afaceri Remus Truică a fost reținut, miercuri noapte, pentru 24 de ore, de către procurori, după mai multe ore de audieri la sediul Direcției Anticorupție Brașov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii DNA Brașov l-au reținut miercuri noapte pentru 24 de ore pe Remus Truică, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în Ilfov, după ce anterior îl reținuseră, în aceeași cauză pe fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici. Au mai fost reținuți Dan Andronic, patronul Evenimentului Zilei, Robert Mihăiță Roșu, avocat, și Lucian Claudiu Mateescu, directorul dezvoltatorului imobiliar Impact. Ei urmează să fie prezentați Curții de Apel Brașov, joi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform DNA, Remus Truică este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită. Dan Andronic și Lucian Claudiu Mateescu sunt acuzați că au aderat la constituirea unui grup infracțional organizat, precum și de complicitate la trafic de influență. Marius Marcovici, om de afaceri și fost consilier al lui Tăriceanu, este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani. Avocatul Robert Roșu este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la spălare de bani și la abuz în serviciu.

Procurorii DNA arată că, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Roșu și alte persoane au constituit un grup infracțional care avea ca scop dobândirea averii revendicate ilegal de o persoană interesată (este vorba de Prințul Paul Lambrino). Pentru a atinge acest scop, grupul oferea bani sau bunuri unor persoane din instituțiile publice care dețineau aceste proprietăți sau le instiga la abuz în serviciu, pentru obținerea de documente și semnături. La acest grup al lui Truică s-au alăturat în 2007 Dan Andronic și Marius Marcovici, iar în 2011 Lucian Mateescu de la Impact, conform DNA.

„De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanență contactul cu persoana cumpărătoare de influență, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracțional”, arată DNA.

Remus Truică avea un rol esențial în acest grup, datorită reputației și susținerilor acestuia, prin care l-a și convins de altfel pe Paul Lambrino, arată DNA. Tot Truică i-a convins pe ceilalți membri ai grupului de potențialul „afacerii” și că singura cale de succes este implicarea lor pentru revendicarea ilegală.

Truică a reprezentat de asemenea firma care apărea în actele întocmite de Prințul Paul, cei doi întâlnindu-se de mai multe ori pentru a discuta și negocia, inclusiv cu avocatul Robert Roșu, cu care a întocmit documentele necesare „creării aparenței de legalitate”. Truică „s-a prezentat în fața autorităților în numele cumpărătorului de influență, a discutat cu notari și avocați pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, și-a traficat influența în mod real și a corupt funcționari pentru atingerea scopului urmărit”, arată DNA.

Truică i-a spus Prințului Paul că îi poate recupera averea revendicată ilegal, pentru că are relații în lumea politică și în justiție – consilier al lui Adrian Năstase, o firmă de avocatură de top prin care poate influența. În schimb, el i-a cerut Prințului Paul o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât și pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obținut.

Astfel, la 1 noiembrie 2006, Paul Lambrino a încheiat un contract de cesiune cu o firmă a lui Truică, având ca obiect bunurile care se aflau în proces de recuperare. Contractul, redactat de avocatul Robert Roșu, prevedea ca Prințul Paul să cesioneze toate drepturile sale asupra unor imobile, iar Remus Truică să plătească o sumă de bani, în anumite condiții, și să asigure sprijin și asistență în legătură cu proprietățile aflater în proces de restituire. Ulterior acestui contract de cesiune, au mai fost semnate și alte acte subsecvente.

Printre aceste imobile cesionate se afla și Ferma Regală Băneasa, un teren de 28,63 hectare, arată DNA. Prințul Paul depusese o notificare pentru acest teren în 2002, fără să primească vreun răspuns, până la implicarea lui Remus Truică în afacere, arată DNA. Notificarea fusese depusă la Institutul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București.

În 2008, Remus Truică a intervenit pe lângă persoane din Consiliul de Administrație al Institutului, pentru ca acestea să aprobe în mod nelegal solicitarea lui Paul Lambrino. Truică l-a convins pe directorul institutului să sprijine solicitarea Prințului Paul, deși nu avea documentația necesară, iar expertiza era făcută formal, oferindu-i în schimb plata unei excursii în străinătate pentru 4 persoane, susține DNA.

„Prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 s-a dispus, cu încălcarea dispozițiilor din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, în aceeași zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare – preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoțită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moștenitor îndreptățit sau incidența Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii”, arată DNA.

Prin această acțiune, statul român a fost prejudiciat cu 135.874.800 euro (adică pese 500 de milioane de lei), bani care reprezintă folos necuvenit pentru Remus Truică și asociații săi.


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Brașov fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție care ar fi fost comise în perioada 2006 – 2015. În această cauză, procurorii au făcut nouă percheziții în București și județul Ilfov, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile mai multor persoane. Procurorii au făcut percheziții și la locuința și la o casă de vacanță a lui Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei. Dan Andronic este asociatul majoritar al societății Editura Evenimentul și Capital, care editeaza publicațiile Evenimentul Zilei și Capital, și directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

În acest dosar privind retrocedări ilegale de terenuri au fost citați să se prezinte, miercuri, la DNA Brașov, pentru a da declarații, și prințul Paul și soția sa, prințesa Lia, însă în drum spre Brașov prințului i s-a făcut rău și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești.

Numele prințului Paul a fost menționat și în dosarul în care sunt acuzați Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza și Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prințul Paul are „o jenă financiară foarte puternică”, într-o discuție telefonică interceptată de către procurori, la finalul căreia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatălui său să-l ajute financiar pe prințul Paul. Imediat după această discuție, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe Prințul Paul, arătau procurorii DNA.

Într-un alt document al anchetatorilor se arăta că Viorel Hrebenciuc și alți inculpați din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prințului Paul și prințesei Lia că vor interveni pe lângă autorități pentru ca aceștia să obțină mai multe terenuri și clădiri.

Prințul Paul și prințesa Lia au fost audiați, în 15 octombrie 2014, la DNA Brașov, nefiind puși sub urmărire.

Anchetatorii mai arătau că, începând din 2013, folosindu-se de influența politică a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob și Ioan Adam au acționat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza și Paul Lambrino.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide