Dosarul în cazul arhivei SIPA privind furtul de documente secrete, clasat de DIICOT: Faptele NU EXISTĂ. Cristi Danileț va da în judecată jurnaliștii care L-AU CALOMNIAT

Publicat: 25/10/2018, 18:13

ProcuroriiDIICOTau clasat dosarul privind arhiva SIPA, în care au fost investigate infracțiuni de deținere fără drept a unui document cu informații secrete, temeiul deciziei fiind acela că faptele nu există. Ordonanța arată că Monica Macovei, vizată în cauză, nu a comis vreo infracțiune.

„După cum precizează denunțătorul, deși în articol se afirmă că documente clasificate ar fi fost sustrase și copiate din arhiva Serviciului Independent de Protecție și Anticorupție aflat în subordinea ministrului Justiției, documente la care și denunțătorul a avut acces în anul 2007, în perioada în care a deținut funcția de consilier al Ministrului Justiției, susnumitul neagă orice act de sustragere, copiere, stocare, dezvăluire a infomațiilor cuprinse în notele din arhiva SIPA pe care le-a consultat. După cum se afirmă în articol, în perioada respectivă s-a procedat la copierea, sustragerea ori distrugerea unor documente din arhiva SIPA, care ar fi conținut 3.000 de dosare referitoare la magistrați,” se arată în ordonanța de clasare, publicată de judecătorul Cristi Danileț pe blogul personal. Cristi Danileț este cel care a depus plângerea, în 2017.

În documentul citat, se arată că a fost dispusă clasarea dosarului pentru că faptele nu există, nefiind găsite probe care să susțină săvârșirea infracțiunilor.

„Nu au fost identificate probe care să susțină o suspiciune rezonabilă că ar fi fost săvârșită infracțiunea prevăzută de art. 305 CP, nerezultând că susnumiții ar fi săvârșit fie în mod intenționat, fie din culpă, fapte care să fi avut ca urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conținea informații delicate. (…) Cu privire la faptele imputate fostului ministru al Justiției, Monica Macovei, în baza art. 407 al 2 CP, cu apl. art.5 CP, la sesizarea Comisiei parlamentare, se constată de asemenea că acestea nu intră sub incidența legii penale, nici sub aspectul elementelor obiective, nici a celor subiective ale infracțiunii,” se mai arată în ordonanța de clasare.

Acum un an de zile, EvZ.ro a demarat o campanie împotriva echipei ministeriale care a decis închiderea DGPA (fosta SIPA) și sigiliarea arhivei fostului serviciu secret de informații al ministrului Justiției.

„Am avut onoarea să fac parte din acea echipă care a luat acea decizie istorică, de a opri adunarea de informații secrete despre funcționarii și magistrații din justiție. Am fost acuzat de Dan Andronic și ziarul său că am comis acte ilegale în legătură cu acea arhivă. Mai mult, s-a făcut speculația că cei care au deținut ilegal acele documente ar fi șantajat magistrați pentru a se obține condamnări în marile dosare din România,” scrie Cristi Danileț pe blogul său.

„Ca urmare, la 16.05.2017 am formulat o plângere penală adresată Parchetului pentru a se analiza dacă s-au comis ilegalități de către persoanele care au avut acces la documentele arhivate și astfel s-a format un dosar penal la DIICOT. Ulterior, DIICOT a fost sesizată și pentru a verifica dacă se adeveresc cele decise prin Hotărârea Parlamentului privind raportul final al Comisiei de anchetă privind desființarea DGPA, la 5.07.2018. Cele două dosare au fost conexate.

Ca urmare au fost anchetați și audiați ministrul Justiției de la acea vreme, toți membrii comisiilor de inventariere, inclusiv subsemnatul, angajați la SIPA/DGPA, precum și jurnaliștii care au intrat în posesia unor rapoarte clasificate drept „scurse” de cineva din comisie.

În urma cercetării penale efectuateprocurorii DIICOT au stabilit cănimeni din echipa Macovei sau din echipele celorlalți miniștri ai justiției nu a comis vreo infracțiune legate de documentele din acea arhivă. Mai mult, cu privire la acuzația pe care EvZ mi-a adus-o în concret, procurorii au stabilit căNU EXISTĂ FAPTELE.Cu alte cuvinte, nu e vorba că aș fi comis ceva, dar că ar fi trecut prea mult timp să fiu sancționat; nici că aș fi comis ceva, dar fapta ar putea să nu fie ilegală; ci se constată oficial că NU AM COMIS NIMIC în realitatea obiectivă de genul faptelor afirmate în ziar.

Adică….tot ce s-a spus despre mine în EvZ constituie calomnie. Pun mai jos dovada, după care voi demara procedura de tragere la răspundere civilă a publicației și fiecărui redactor care a scris acele mizerii despre mine,” scrieCristi Danileț pe blog.

Într-adevăr, în luna mai a anului trecut, procuroriiDIICOTau deschis un dosar în care au început urmărirea penală privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deținere fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat și neglijență. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileț.

Acesta a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să facă cercetări după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic, magistratul susținând că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informații cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...