Dosarul Microsoft: cum ajungea să coste 1.500 de euro o imprimantă de 5 ori mai ieftină. Siveco ar fi revândut Guvernului soft dezvoltat de școlari, la concursuri

Dosarul Microsoft: cum ajungea să coste 1.500 de euro o imprimantă de 5 ori mai ieftină. Siveco ar fi revândut Guvernului soft dezvoltat de școlari, la concursuri
Publicat: 30/09/2014, 19:00
Actualizat: 05/07/2016, 19:24

Martorul citat de DNA în solicitarea trimisă către Parlament, pentru avizarea începerii urmăririi penale în cazul unor demnitari vizați de dosarul Microsoft, arată cum se explică faptul că într-un contract derulat de Ministerul Educației cu firma Siveco o imprimantă care pe piață costa 300 de euro ajungea să coste 1.500 de euro, iar lecțiile informatice care costau 1.000-2.000 de euro ajungeau să fie vândute ministerului cu prețuri de până la 11.000 de euro.

Mecanismul era de a se crea un profit cât mai mare în firmele subcontractante, profit din care erau scoase prin intermediul unor off-shore-uri sumele de bani necesare plății mitelor prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Odată ajunși banii în off-shore-urile din destinații cât mai îndepărtate pe teritoriul României, mitele erau plătite fie prin transferuri bancare în firmele nominalizate de persoanele de lângă autoritatea contractantă și care aveau rolul de a spăla respectiv bani și de a-i aduce în țară pe căi legale sau o parte erau scoși numerar din băncile din afara teritoriului României și aduși în numerar în țară, tot în mod ilicit, folosind diferiți intermediari care aveau doar sarcina de a-i transporta în țară, toate acestea făcându-se în scopul ascunderii sursei veniturilor de persoanele care încasau mită”, explică martorul DNA.

Martorul respectiv susține că acest contract derulat până în 2009 a ajuns să coste 124 de milioane de dolari, iar valoarea reală a echipamentelor achiziționate de Ministerul Educației era de doar 50% din această sumă, iar prețul real al aplicațiilor software era de doar 10%.

El mai arată că prețurile erau umflate prin achiziționarea produselor de la subcontractanți, care la rândul lor apelau la alți subcontractanți, care le cumpărau de pe piața liberă. Scopul acestui mecanism de umflare a prețurilor era doar acela de a asigura șpaga pentru oficialii guvernamentali.

„O imprimantă care se găsea pe piață la prețul de 300 euro era vândută de Siveco, Ministerului Educației la un preț de 1.500 euro, iar lecțiile informatice care era cumpărate de Siveco la prețul de 1.000 – 2.000 euro bucata, erau vândute Ministerului Educației la prețuri de 9, 10 și chiar 11.000 euro. Toate echipamentele erau cumpărate de Siveco de la cei 3 subcontractanți ai săi, Compaq, IBM și HP, iar din 2003 doar IBM și HP. Aceștia le cumpărau la rândul lor de la subcontractanți ai lor, cum ar fi Compaq de la Technet, Fujitsu Siemens Computers de la Net Consulting, IBM România de la Omnilogic, HP de la S&T, iar ultimii subcontractanți le cumpărau de pe piața liberă sau de la distribuitorii autorizați. Prezența acestora în contract a fost necesară doar pentru a permite crearea profitului din care să se plătească mitele, deoarece oricare dintre multinaționalele contactate de Siveco ar fi putut să cumpere produsele respective și să le distribuie Ministerului Educației, în mod direct fără subcontractanți”, explică martorul.

Siveco ar fi cumpărat soft de la școlari, pentru a-l revinde apoi Ministerului Educației

„Lecțiile au fost cumpărate în parte de la firma Softwin, o parte au fost dezvoltate de către angajați Siveco, iar altă parte a fost achiziționate de Siveco de la liceeni, practic de la beneficiari finali ai proiectului. În acest scop Siveco a organizat o competiție adresată tuturor școlilor și liceelor pentru elaborarea de lecții informatice și cele mai bune lecții din cadrul competiției erau achiziționate la prețuri modice de către Siveco și revândute Ministerului Educației și Cercetării la prețuri de la 5 până la 10 ori mai mari”, a mai declarat martorul DNA.