DOSARUL „REFERENDUMUL”. Parchetul a ridicat documente privind listele cu alegători de la mai multe instituții printre care MAI, BEC și Curtea Constituțională

DOSARUL REFERENDUMUL. Parchetul a ridicat documente privind listele cu alegători de la mai multe instituții printre care MAI, BEC și Curtea Constituțională
Publicat: 13/08/2012, 16:28
Actualizat: 16/08/2012, 15:06

Parchetul General a transmis într-un comunicat public că a ridicat documente de la mai multe instituții printre care și Curtea Constituțională. Anchetatorii au ridicat diverse acte de la Autoritatea Electorală Permanentă, Direcția pentru Evidența Persoanelor, Administrarea Bazelor de Date și de la Biroul Electoral Central și Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Potrivit Parchetului General au fost ridicate documente relevante pentru desfășurarea referendumului de pe 29 iulie. Parctic Parchetul General are în acest moment toată baza de date cu cetățenii români cu drept de vot.

De la CCR au fost ridicate procesele verbale, pe suport de hârtie, de la toate secțiile de votare înființate în vederea referendumului național.

Toate aceste documente au fost solicitate de procurori în cadrul dosarului „referendumul” în care fostul ministru delegat Victor Paul Dobre a fost acuzat de abuz în serviciu. În acest dosar au mai fost puși sub învinuire chestorul Constantin Manoloiu directorul Direcției de Evidență a populației și secretarul de stat Ioan Nicolae Căbulea. Tot luni 13 august la Parchetul General s-a prezentat și fostul ministru al Internelor Ioan Rus care a fost audiat în calitate de martor.

Parchetul General a făcut următoarele precizări față de actele procedurale efectuate în dosarul „referendumul”:

În cadrul probatoriului administrat în cauză, procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, precum și de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice, conform art. 431 alin. 5 din Legea 3/2000, copiile de pe listele electorale permanente și listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la Referendumul național din data de 29.07.2012.

Totodată, au mai fost ridicate de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziția autorităților publice locale, așa cum s-a stabilit prin H.G. nr. 682 și 683 din 07.07.2012 (lista electorală permanentă în format electronic).

De asemenea, de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și de la Biroul Electoral Central, s-a ridicat situația statistică la nivel național privind repartizarea pe secții de votare, a celor 18.292.514 de alegători înscriși în copiile listelor electorale permanente (centralizator număr de persoane înscrise pe listele electorale permanente, fiecare secție de votare) – pe suport optic (electronic) și pe suport hârtie, cu mențiunea ,,conform cu originalul”.

De la Autoritatea Națională pentru Cetățenie a fost solicitată situația numerică defalcată pe ani, începând cu anul înființării instituției (2002) și până la data de 8.08.2012 a persoanelor cărora li s-a acordat cetățenia română potrivit dispozițiilor art. 8 din Legea nr.21/1991, a persoanelor care au redobândit cetățenia română potrivit art.10, art.11 din Legea nr. 21/1991 și a persoanelor care au renunțat la cetățenia română conform art.27 din Legea nr. 21/1991. Copiile documentelor ridicate pe suport de hârtie de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie sunt:cererile de renunțare la cetățenia română publicate în Monitorul Oficial;cererile de renunțare la cetățenia română aprobate prin Ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie în perioada 2010-2012; lista adeverințelor de pierdere a cetățeniei române eliberate de Autoritatea Națională pentru Cetățenie; lista persoanelor care au redobândit ulterior, la cerere, cetățenia română.

În cadrul cercetărilor efectuate în cauză, au fost, de asemenea, ridicate de la Direcția Generală de Pașapoarte și Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în format electronic și pe suport optic, datele de identificare ale cetățenilor români care și-au stabilit domiciliul în străinătate.

Copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secțiile de votare înființate în vederea referendumului național din data de 29.07.2012, au fost ridicate de la Curtea Constituțională. În cursul zilei de astăzi, 13.08.2012, s-a procedat la audierea unui martor, iar cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii judiciare. (sursa: Parchetul General)

Vineri 10 august Parchetul General a solicitat Parlamentului un aviz pentru punerea sub acuzare a fostului ministru delegat pentru Administrație Publica, Victor Paul Dobre. Parchetul solicită acest aviz în dosarul privind adresele MAI transmise către Curtea Constituțională. Procurorii solicită Parlamentului aviz deoarece la momentul comiterii faptelor Victor Paul Dobre deținea calitatea de ministru. Procurorii îl acuză pe Dobre de abuz în serviciu. Victor Paul Dobre și Ioan Rus au fost surprinși de procurorii de la Parchetul General într-o serie de interceptări vorbind despre schimbarea numărului de persoane din listele electorale permanente. Cei doi vorbesc despre felul în care sunt presați de partide să taie electori de pe liste. „Eu nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie”, spune Ioan Rus, pe interceptare.

De ce este acuzat Victor Paul Dobre de abuz în serviciu

Procurorii arată în referat că potrivit legislației în vigoare Victor Paul Dobre nu avea dreptul de a semna cea de a doua adresă prin care informează CCR că nu își asumă cifra de alegători înscrisă pe listele elctorale. Procurorii arată în document că o astfel de adresă nu putea fi semnată de către altcineva în afara ministrului Ioan Rus. De asemenea procurorii spun că Victor Paul Dobre era interesat alături de chestorul principal de poliției CĂBULEA IOAN-NICOLAE și chestorul de poliție MANOLOIU CONSTANTIN să diminueze în mod nelegal numărul de alegători de pe listele electorale. Iată ce rețin procurorii în referat:

„Este (deci) evident că, nici ministrul delegat pentru Administrație – numitul VICTOR PAUL DOBRE, nici secretarul de stat, șef al Departamentului ordine și siguranță publică din cadrul Ministerul Administrației și Internelor, chestorul principal de poliției CĂBULEA IOAN-NICOLAE și cu atât mai mult, chestorului de poliție MANOLOIU CONSTANTIN, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date nu aveau dreptul să semneze documentul în care s-a consemnat faptul că ” … Ministerului Administrației și Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente.

Articolul 11 din acest ordin prevede expres că delegarea dreptului de a semna, în numele și pentru ministrul administrației și internelor sau în numele și pentru ministrul delegat pentru administrație, după caz, prevăzută de prezentul ordin, nu se aplică pentru însușirea documentelor programatice și documentelor de politici publice ale Ministerului Administrației și Internelor sau care vizează competențe ale acestuia. (sursa: referatul Parchetului General)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...