DOSARUL SCHIMBURILOR DE TERENURI. Care au fost acuzațiile aduse de procurori lui Becali și șefilor Armatei

DOSARUL SCHIMBURILOR DE TERENURI. Care au fost acuzațiile aduse de procurori lui Becali și șefilor Armatei
Publicat: 24/05/2012, 16:49
Actualizat: 24/05/2012, 17:44

Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și fost șef al Marelui Stat Major General, Victor Babiuc, fost ministru al Apărării, fiica acestuia, Ioana Babiuc și finanțatorul Stelei, Gigi Becali, deferiți în justiției, în 2010, în cazul transferurilor de terenuri.

Dumitru Cioflină este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Ministerului Apărării Naționale în perioada decembrie 1997 – 2000, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și luare de mită, respectiv 3.000 de dolari.

Ioana Cristina Anca Babiuc este acuzată de complicitate la luare de mită, iar George Becali, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată.

Potrivit rechizitroiului, în perioada 1996 – 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roșia), M.Ap.N. a efectuat două schimburi de terenuri cu inculpatul Becali George, suprafața totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecință prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Astfel, inculpații Cioflină Dumitru și Babiuc Victor, uzând de prerogativele funcțiilor de conducere pe care le dețineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN și Becali George cu încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează proprietatea publică și circulația juridică a terenurilor, în defavoarea statului. Cei doi inculpați au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condițiile în care instituții ale statului și funcționari din cadrul MApN implicați atrăgeau atenția cu privire la diferența de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului și lipsa utilității terenului de la Ștefăneștii de Jos pentru MApN. Pentru a da o aparență de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpați au inclus în Planul de apărare al țării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ștefăneștii de Jos.

În concret, în perioada 1995-1997, inculpatul Cioflină Dumitru, în calitate de secretar de stat și șef al Marelui Stat Major General, a exercitat în mod abuziv atribuțiile stabilite prin lege în sarcina ministrului, dispunând prin ordin verbal persoanelor din subordine să efectueze demersuri pentru identificarea unui teren în localitatea Ștefănești, județul Ilfov, în vederea unui schimb cu MApN și să facă demersurile pentru realizarea schimbului. Pentru a motiva realizarea schimbului, Cioflină Dumitru a stabilit necesitatea unui obiectiv militar nou la Ștefănești fără avizul Statului Major General – singurul abilitat prin

Legea de organizare și funcționare a CSAT să stabilească obiectivele necesare pentru nevoile operative ale forțelor sistemului național de apărare. Cioflină Dumitru a aprobat schimbul de terenuri cu inculpatul Becali George fără informarea și fără acordul ministrului, în condiții dezavantajoase pentru minister din punct de vedere valoric și fără ca obiectivul de la Ștefănești să fie prevăzut în proiectul Programului de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000.

Astfel, la data de 5 octombrie 1998, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naționale și Becali George, prin care se predau la schimb 8,80 ha teren situat în intravilanul comuna Voluntari (Ministerul Apărării Naționale) și 9,36 de hectare de teren situat în comuna Ștefănești, județul Ilfov (Becali George).

La rândul său, inculpatul Babiuc Victor, la câteva zile după numirea în funcția de ministru al apărării naționale, a aprobat Programul de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000 în care a fost inclus un obiectiv nou la Ștefănești fără avizul Statului Major General și fără o justificare a nevoilor operative ale forțelor sistemului național de apărare intervenită în perioada iulie 1996-ianuarie 1997.

La data de 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naționale și Becali George prin care acesta din urmă a predat suprafața de 21,58 ha teren în zona com. Ștefănești în schimbul a 20,9 ha în zona com. Voluntari, județul Ilfov.

Inculpatul Babiuc Victor a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu inculpatul Becali George cu încălcarea dispozițiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică și cu încălcarea dispozițiilor privind circulația juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcției Legislație și Contencios din MApN. De asemenea, schimbul a fost aprobat și în condițiile în care Ministerul Agriculturii și Alimentației a refuzat să se pronunțe cu privire la natura juridică a terenurilor până la adoptarea Legii privind proprietatea publică iar Ministerul de Justiție și-a exprimat un punct de vedere ferm în sensul că terenul administrat de către MApN nu poate fi decât proprietate publică.

În plus, contractul a fost parafat și în condițiile în care terenurile date la schimb de Becali George aveau un regim juridic incert, în sensul că documentația ce servea la dovedirea titlului de proprietate avea la bază înscrisuri false iar unele suprafețe erau grevate de sarcini.

Inculpatul Babiuc Victor a aprobat încheierea acestui contract în condițiile în care anterior, fiica sa, Babiuc Ioana-Cristina – Anca încheiase cu inculpatul Becali George, la un preț simbolic, un contract de vânzare cumpărare pentru suprafața de 700 metri pătrați din terenul pentru care inculpatul Cioflină Dumitru aprobase efectuarea schimbului, tranzacția fiind efectuată, cu acordul ambelor părți, în lipsa unui titlu valabil al inculpatului Becali George deoarece contractul de schimb nu se perfectase încă.

În această modalitate, Babiuc Victor ar fi obținut un folos necuvenit în sumă de 3.000 de dolari, reprezentând diferența dintre valoarea terenului stabilită prin expertiză și prețul achitat.

Prejudiciul cauzat statului prin efectuarea celor două schimburi de terenuri este de 892.758 de dolari.

Ministerul de Finanțe s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 942.250 de dolari

În vedererea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mobile și imobile ale inculpaților Cioflină Dumitru, Becali George și Babiuc Victor.

De asemenea, în vederea confiscării speciale s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra terenului în suprafață de 700 de metri pătrați, aparținând Ioanei Babiuc.

Având în vedere că inculpatul Babiuc Victor a îndeplinit funcția de ministru al Ministerului Apărării Naționale, în data de 16 ianuarie 2008, în urma solicitării Direcției Naționale Anticorupție din 19 septembrie 2007, în temeiul articolului 109 – alin 2 din Constituție și a prevederilor articolelor 12 și 18 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, președintele României a adresat ministrului interimar al Justiției cererea privind declanșarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Babiuc Victor. Cererea a fost transmisă Direcției Naționale Anticorupție la data de 22 ianuarie 2008.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul