Dosarul schimburilor de terenuri. DNA cere închisoare cu executare pentru Gigi Becali, Babiuc și Cioflină

Dosarul schimburilor de terenuri. DNA cere închisoare cu executare pentru Gigi Becali, Babiuc și Cioflină
Publicat: 14/05/2013, 12:50
Actualizat: 31/01/2019, 19:14

Procurorul DNA a cerut, marți, Completului de cinci judecători de la instanța supremă condamnarea la închisoare cu executare a lui George Becali, Victor Babiuc, Dumitru Cioflină și Ioana Babiuc, în dosarul schimburilor de terenuri dintre Becali și Ministerul Apărării Naționale.

Completul de cinci judecători de la instanța supremă a reluat, marți, judecarea recursul făcut de procurorii anticorupție în dosarul în care George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, Ioana Babiuc și Dumitru Cioflină au fost achitați pentru presupuse fapte de corupție în legătură cu schimbul de terenuri.

Procurorul anticorupție prezent la proces a arătat că cei trei judecători din completul de fond care a dispus achitarea nu au ținut cont de o parte din probele acuzării și au pus un mai mare accent pe probele aduse de inculpați. Acesta a cerut condamnarea celor patru la închisoare cu executare.

Totodată, procurorul DNA a arătat, la cererea instanței, că până la acest moment niciuna din faptele pentru care sunt acuzați cei patru nu este în condiția prescripției răspunderii penale. În cazul lui Victor Babiuc, prescripția penală pentru faptele de care este acuzat se produce în iulie 2013, în cazul lui Cioflină, în octombrie 2013, la Becali în 2014, iar în cazul Ioanei Babiuc în iunie 2013.

Procurorul a mai cerut în cazul generalului Dumitru Cioflină, care este cadru militar activ, pe lângă condamnarea la închisoare cu executare, degradarea militară.

Pe latură civilă, procurorul a cerut ca instanța să-i oblige pe George Becali în solidar cu Dumitru Cioflină să plătească 423.380 de dolari, sumă actualizată la zi, reprezentând diferența prețului terenului ce a făcut obiectul schimbului cu Ministerul Apărării, iar pe Becali în solidar cu Babiuc să dea 448.378 de dolari, diferența de preț de la cel de-al doilea teren schimbat cu MApN.

Discuțiile în dosar continuă, avocații celor patru prezentând pledoariile finale.

George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, și Dumitru Cioflină au fost achitați, în 24 mai 2012, de instanța supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali și Ministerul Apărării Naționale.

Astfel, George Becali a fost achitat pentru infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, Victor Babiuc și fiica lui, Ioana, pentru luare de mită și, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu. Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanței supreme, care va da o sentință definitivă în acest dosar.

Magistrații instanței supreme au decis achitarea celor patru pe motiv că lipsește unul dintre elementele infracțiunii.

Probele procurorilor Direcției Naționale Anticorupție nu dovedesc acuzațiile aduse lui George Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc și lui Dumitru Cioflină în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri și MApN, arătau judecătorii instanței supreme în motivarea deciziei de achitare a acestora.

Lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare și aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotație penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile și lipsite de orice relevantă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale, notau judecătorii în documentul citat.

Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roșia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafața totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecință prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?