Dosarul Water Park Craiova: Materiale de 2,3 mil lei, achiziționate din fonduri UE, dar nefolosite

Dosarul Water Park Craiova: Materiale de 2,3 mil lei, achiziționate din fonduri UE, dar nefolosite

Surse din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au declarat, pentru MEDIAFAX, că în dosarul în care joi au fost făcute percheziții la Primăria Craiova și la mai multe firme, acuzațiile aduse celor vizați sunt de spălare de bani, luare și dare de mită, în legătură cu proiectul Water Park Craiova, executat de asocierea de firme Delta ACM, Polystart și UTI.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, Luis Guilherme Gomes de Almeida, director executiv al firmei Polystart Impex SRL, cu ajutorul unor persoane cu funcții de decizie, ar fi întregistrat situații de plată nereale pentru a primi rambursări de fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul execuției proiectului „Craiova Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova”.

În documentele citate se arată că, în momentul în care s-au cerut banii pentru lucrările realizate în perioada iulie – decembrie 2013, în cadrul Obiectivului numărul 3 al proiectului – „Bazine Acoperite”, la comanda lui Luis Guilherme Gomes de Almeida ar fi fost înscrise în situațiile de plată cantități de materiale care nu au fost utilizate sau lucrări care nu au fost executate de fapt niciodată, valoarea facturată a acestora ridicându-se la aproximativ 2.350.000 de lei.

Anchetatorii susțin că, în schimbul acceptului de avizare la plată a cheltuielilor fictive, dirigintele de șantier, Cezar-Răzvan Romanescu, i-ar fi impus lui Luis Guilherme Gomes de Almeida, încă de la momentul demarării lucrărilor de execuție, acordarea unui „comision” de 1% din valoarea fiecărei situații lunare de plată. Potrivit procurorilor, acest lucru a fost posibil întrucât firma desemnată să realizeze dirigenția de șantier, SC Project THC SRL, este administrată de Romanescu.

În septembrie 2013, Luis Guilherme Gomes de Almeida i-ar fi dat 20.000 de lei lui Romanescu, pentru ca acesta să avizeze cheltuielile fictive cuprinse în situația de plată aferentă lunii iulie. Tot atunci, suma de 1.500 de lei ar fi ajuns la tatăl lui Romanescu, Marius Florin Romanescu, angajat la firma fiului său, care se ocupa de verificarea în teren a conformității lucrărilor efectuate și solicitate la decontare. Procurorii susțin că la fel s-ar fi întâmplat și în octombrie 2013.

Procurorii DNA Craiova au făcut, joi, percheziții în birouri ale unor funcționari din Primăria Craiova, la punctul de lucru al SC Polystart Impex SRL, la sediul SC Project THC SRL și la punctul de lucru al SC Microclima SRL.

De asemenea, anchetatorii au făcut percheziții la cele trei spații de lucru folosite de angajații SC Polystart Impex SRL, UTI Grup SA și SC Delta Antrepriză Construcții și Montaj 93 SRL, toate amplasate în șantierul Water Park din Parcul Tineretului din Craiova, precum și la locuința lui Luis Guilherme Gomes de Almeida.

Potrivit DNA, în acest caz sunt „suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, ce ar fi fost comise în perioada 2013 – 2014”.

Surse judiciare au declarat că în anchetă nu este implicat și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (PSD), ci funcționari publici din cadrul instituției.

Complexul de agrement acvatic este construit în Parcul Tineretului, aproape de cartierul Fața Luncii și se va întinde pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați, autoritățile locale afirmând că va fi cel mai modern water park, iar lucările ar urma să fie finalizate în vara anului viiror.

Complexul de agrement ar urma să includă o zonă acoperită și o alta neacoperită, cu jocuri de apă, tobogane, piscină pentru copii, terenuri de sport, bazin pentru adulți, saună.

Proiectul este realizat cu finanțare europeană, iar lucrările, care sunt în desfășurare, sunt executate de o asociere de trei firme – Delta ACM, Polystart și UTI, care au câștigat licitația lansată de Primăria Craiova. Perioada de implementare a proiectului este de 37 de luni, începând cu 10 septembrie 2011.

Potrivit site-ului Primăriei Craiova, valoarea totală a proiectului este de 86.066.199,35 lei, din care 41.192.584,21 lei cofinanțare de la bugetul local, 30.320.010,23 lei este contribuția Uniunii Europene și 14.553.604,91 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni