Dragnea: Cinematografele transferate autorităților locale stau să cadă,unele monumente sunt grajduri

Dragnea: Cinematografele transferate autorităților locale stau să cadă,unele monumente sunt grajduri
Publicat: 08/11/2013, 19:27
Actualizat: 08/11/2013, 19:27

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, în cadrul reuniunii Ligii aleșilor locali ai PSD, că cinematografele transferate autorităților locale sunt în paragină, iar unele monumente istorice sunt niște grajduri, acuzând că cei care se împotrivesc descentralizării sunt comuniști.

Dragnea a prezentat în fața aleșilor locali prevederile proiectului de descentralizare, acuzând faptul că în cazul direcțiilor de cultură au apărut divergențe față de discuțiile inițiale.

„Inițial nu au fost probleme, după care au început să vină tot felul de adrese la noi la minister … în final, propunerea finală ar fi să se descentralizeze direcțiile de cultură, dar fără nimic. Adică direcția de cultură trece la consiliul județean, fără personal, deci personal zero și fără nicio competență, adică o tăbliță”, a susținut Dragnea.

Vicepremierul a menționat că în cazul direcțiilor județene pentru cultură este vorba despre 6 – 10 persoane încadrate în aceste structuri la nivel de județ.

El a precizat că a primit un memoriu în care i se preciza că, dacă vor fi transferate cinematografele și grădinile de spectacole la autoritățile locale sau la primării, se va distruge industria cinematografică.

„Oameni buni, noi vorbim despre niște imobile care stau să cadă, niște imobile care nu mai sunt funcționale, niște imobile în care nu se mai vorbește de film de ani și ani de zile. (…) Cum adică se distruge industria cinematografică în condițiile în care în actuala administrare centrală aceste clădiri au căzut, s-au distrus, cu excepția celor care în anii trecuți au fost date, cele care lucrau foarte bine. Și atunci nu a mai țipat nimeni din minister sau din alte ONG-uri, care acum freamătă foarte mult”, a mai susținut Dragnea.

În ceea ce privește monumentele istorice, el a menționat că cele care se încadrează în categoria A trebuie să rămână în competența Ministerului Culturii, fiind vorba despre 7000 de astfel de obiective.

„Discutăm de monumentele de categoria B, care sunt aproape 25 de mii, între care inclusiv niște grajduri. Grajduri, care au fost grajduri vechi și acum mai sunt doar pereți, niște mormane de cărămizi care sunt monumente istorice. Dacă cine are acel grajd vrea să dezvolte ceva acolo nu are nicio șansă, pentru că nu primește aprobare sau primește aprobare într-un anume fel”, a mai declarat Dragnea.

El a menționat că în același mod în care direcțiile județene acordă avize în prezent vor putea acorda și pe viitor, dar problema este legată de „lumina de la București”.

„Dacă își schimbă doar tutela administrativă nu respectă legea în continuare? Ba da, numai că dorința e aici să primească lumină de la București. Nu, ei trebuie să primească lumină de la cei care trăiesc acolo în comunitate prin reprezentanții lor și, dacă greșesc, comunitatea să ceară alesului local pe care l-a votat să ia măsuri la o instituție care nu-i furnizează un serviciu cum se cuvine”, a explicat Dragnea.

„În condițiile în care descentralizarea reprezintă un pas ferm de rupere a României de comunism, cei care se opun descentralizării sunt comuniști sau au atitudine comunistă”, a mai afirmat Dragnea.

De asemenea, vicepremierul a susținut că PSD este dator să realizeze descentralizarea.

„De aproape un an noi am primit în dar o țară, e un dar care atârnă greu pe umerii noștri, dar cred că este cea mai frumoasă povară pe care o poate primi un partid. (…) Mai mult ca niciodată, PSD, prin parlamentarii noștri, prin Guvernul condus de Victor Ponta poate schimba destinul acestei țări”, a afirmat Dragnea, menționând că PSD și premierul sunt principalul „motor al descentralizării”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto