După ce a anunțat că peste trei mii de cadre didactice din învățământul universitar vor fi date afară, ministrul Educației s-a răzgândit. Când va fi luată măsura

După ce a anunțat că peste trei mii de cadre didactice din învățământul universitar vor fi date afară, ministrul Educației s-a răzgândit. Când va fi luată măsura

Ministrul Educației, Mihai Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, într-o conferință de presă la Timișoara, că peste trei mii de cadre didactice tinere din învățământul universitar, care nu au doctoratul, vor părăsi sistemul, începând cu 30 septembrie.

La câteva ore distanță, Cîmpeanu a revenit asupra anunțului său, spunând că măsura se va amâna cu un an, în urma unor consultări cu Guvernul.

„La nivel național, la începutul anului 2010, aveam 66% cadre didactice cu titlu de doctor. La începutul anului 2015, aveam 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, deci 4.500 de cadre didactice fără titlu de doctor. Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reușit să susțină tezele de doctorat în intervalul ianuarie – septembrie vor fi nevoiți să părăsească sistemul. Este vorba despre peste 3.000 de colegi. Înregistrăm o scădere a cadrelor didactice tinere din sistem de la 30% la nivel național în 2010 la 17% la începutul anului 2015. Ieșirea din sistem a acestor colegi tineri fără titlu de doctor va afecta și mai mult proporția cadrelor didactice tinere care activează în învățământul superior și asta, în ultima instanță, dacă nu găsim soluții, va afecta dezvoltarea în ansamblu a învățământului superior din România”, a declarat Cîmpeanu inițial.

Mai târziu, luni, de la sediul Universității „Aurel Vlaicu”, Cîmpeanu a anunțat că, în urma unor discuții purtate, luni, cu Guvernul, s-a convenit să se amâne aplicarea reglementării care vizează scoaterea din sistem a cadrelor didactice universitare titulare fără titlu de doctor.

Ministrul a spus că a fost amânată deja o dată aplicarea reglementării la 11 februarie, „o dată arbitrară care nu făcea altceva decât să ponteze patru ani de la intrarea în vigoare a legii educației naționale”, și ar fi urmat să intre în vigoare în 30 septembrie.

El a mai spus că, în februrie, s-a considerat „injust ca acești colegi care au început anul școlar 2014/2015 să nu-și poată duce la bun sfârșit procesul didactic”, iar în același timp le-a fost dată șansa să-și finalizeze tezele de doctorat, iar 1.000 de profesori au făcut acest lucru.

„În același timp, ieșirea bruscă din sistem a unui număr de 3.000 de colegi, cea mai mare parte tineri sub 35 de ani, în condițiile în care în ultimii ani în învățământul superior am înregistrat o scădere a numărului de tineri cadre didactice titulare de la 30 la sută la 17 la sută, ar fi însemat o lovitură dată învățământului superior românesc”, a mai spus Cîmpeanu.

„Prin consultarea cu Guvernul am identificat soluția, și anunțul a fost făcut în premieră la Arad, astfel încât miercuri să putem aproba prorogarea până la 30 septembrie 2016, iar colegii noștri să aibă șansa finalizării studiilor doctorale”, a declarat ministrul.

Ministrul Educației a adăugat că, începând de miercuri, România „se poate mândri” cu un procent de sută la sută cadre didactice universitare cu titluri de doctor, după ce cele peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul.

„Vor rămâne doar cei cu titlu de doctor și ne vom putea lăuda, dar oare la ce ne va folosi că avem sută la sută cadre didactice ce dețin titlul de doctor?”, s-a întrebat ministrul.

Acesta a adăugat că în decembrie anul trecut a inițiat o Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care a reușit devansarea termenului inițial de 11 februarie pentru data de 30 septembrie a.c., în așa fel încât tinerii interesați să își poată obține doctoratele.

„Am găsit înțelegere de la Guvern să devansăm termenul, ceea ce s-a și întâmplat printr-o OUG din decembrie anul trecut. Am găsit că nu este normal ca niște colegi care și-au început lucrul cu câteva zeci de mii de studenți să fie nevoiți să iasă din sistem la 11 februarie. Ca și cadru didactic am susținut că trebuie să își ducă la capăt ceea ce au început până la sfârșitul anului universitar. Și la nivel de legalitate sunt unele semne de întrebare, pentru că aceștia au obținut un consurs de ocupare a locului de muncă”, a afirmat ministrul.

Sorin Mihai Cîmpeanu s-a declarat, totodată, îngrijorat de cei care vor veni în locul celor care părăsesc sistemul de învățământ, deoarece salariile sunt destul de mici.

„Sunt îngrijorat de cei care vor veni în locul acestor colegi, știut fiind faptul că le cerem să aibă foarte multe lucruri, iar sistemul de salarizare la nivelul debutanților nu este, din păcate, suficient de atractiv”, a mai spus ministrul.

Mihai Sorin Cîmpeanu a participat, luni, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, unde a primit și titlul de Doctor Honoris Causa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”