După ce Ponta a cerut o nouă înțelegere cu FMI, Iohannis anunță că există „serioase rezerve” că România îndeplinește condițiile pentru un nou acord

După ce Ponta a cerut o nouă înțelegere cu FMI, Iohannis anunță că există „serioase rezerve că România îndeplinește condițiile pentru un nou acord
Publicat: 20/10/2015, 14:44

Șeful statului a avut astăzi, la Cotroceni, o întâlnire cu reprezentanții delegației FMI. În condițiile în care „există serioase rezerve că România îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line”, în cadrul întrevederii cu delegația FMI, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilitățile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, reprezentanții Fondului Monetar Internațional au prezentat cele mai importante evoluții ale Programului de asistență cu caracter preventiv, program care a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voința Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

Referitor la bugetul pentru anul 2016, în cadrul discuțiilor a fost evidențiată necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice.

„În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate și prudență la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creștere economică sustenabilă”, se mai arată în comuniat.

În cadrul discuțiilor de la Palatul Cotroceni a fost abordată și tema recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privința eficienței întreprinderilor de stat, o atenție deosebită fiind acordată sectoarelor energiei și transporturilor.

La sfârșitul lunii septembrie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susținut de Victor Ponta a anunțat că România va cere FMI încheierea unui nou acord.

Premierul a susținut că, deși Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la Fondul Monetar Internațional (FMI), un nou acord de tip preventiv „este bun”, pentru „cine știe ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”.

„Este un subiect important, pe care îl voi discuta întâi la coaliția de guvernare, după aceea să-l discutăm și cu restul partidelor din opoziție, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, și cu președintele României și decizia trebuie să fie una politică a tuturor forțelor politice”, a declarat premierul Victor Ponta, întrebat de jurnaliști despre posibila încheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

Premierul a adăugat că Guvernul „nu mai are de dat niciun dolar către FMI” și că nu mai are nevoie de „niciun dolar împrumut de la FMI”, dar un acord cu instituțiile financiare internaționale, într-o regiune „atât de tulburată în care doar România merge foarte bine”, este bun.

„Contează în primul rând o decizie politică, după care ne apucăm de negociat”, a spus Ponta, adăugând că României nu îi trebuie linie de finanțare și că acesta ar fi un acord prevenitv pentru „cine știe ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară” și în al doilea rând pentru reforme structurale pe care premierul vrea să le continue.

Ponta a mai spus că, după ce va avea acordul de principiu al liderilor politici, se vor stabili și condițiile concrete pentru un nou acord cu FMI.

„Probabil că punctele de vedere sunt destul de apropiate, e vorba de asumare a tuturor forțelor politice a unui asemenea nou acord”, a precizat Ponta.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european