Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere a fost suspendată. Ce motive au invocat organizatorii

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere a fost suspendată. Ce motive au invocat organizatorii
Publicat: 25/06/2015, 08:58

Organizatorii FILIT au anunțat, miercuri seară, într-un comunicat de presă, că au suspendat în semn de protest cea de-a treia ediție a manifestării, care ar fi urmat să aibă loc în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2015.

Potrivit Biroului de Presă FILIT Iași, organizatorii festivalului acuză „încercările repetate de a confisca politic evenimentul, continua denigrare a echipei de organizare și atmosfera tensionată de dispute politice locale”.

„Suntem o echipă matură, responsabilă, care a creat un concept de succes internațional și a gestionat profesionist două ediții, și tocmai aceste aspecte ne obligă la a sancționa public, printr-un gest ferm, asemenea practici. (…) Ne exprimăm regretul în fața celor peste o sută de invitați care au confirmat deja prezența la ediția a treia, în fața partenerilor noștri instituționali (ambasade, institute culturale, edituri, agenți literari, festivaluri internaționale) și, nu în ultimul rând, în fața publiculului festivalului, care, prin prezența extrem de numeroasă la precedentele două ediții, a arătat că Iașiul merită din plin, din acest punct de vedere, să fie gazda unor asemenea evenimente”, se arată în comunicatul transmis de Biroul de Presă al FILIT Iași.

Organizatorii FILIT susțin că la ediția din acest urmau să vină la Iași nume importante ale literaturi mondiale precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Șișkin.

Totodată, au fost întrerupte discuțiile cu scriitorul Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

„Echipa FILIT a arătat că se poate construi un proiect de relevanță europeană la Iași, dar nu este dispusă să facă asta oricum. Demnitatea umană, profesionalismul, libertatea de expresie și, în acest context, independența politică sunt valori pe care le considerăm extrem de importante și la care, evident, nu putem accepta să renunțăm. Considerăm însă că suspendarea ediției a treia a FILIT, o decizie deloc confortabilă, rămâne unul dintre puținele moduri prin care putem protesta în mod credibil față de minciuna și manipularea grosolană. Ne dorim, totodată, ca în acest fel să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că amestecul politicianismului în cultură, la orice nivel, are efect distructiv”, se mai arată în comunicat.

La primele două ediții ale festivalului au participat, printre alții, scriitorii Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franța, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (România), Mircea Cărtărescu (România).

FILIT a atras la primele două ediții peste 60.000 de participanți, mai ales tineri.

În ultimele zile, liderul grupului de consilieri județeni PSD Iași Cristian Stanciu a lansat critici repetate privind modul în care au fost cheltuiți bani alocați de Consiliul Județean Muzeului Literaturii Române din Iași, instituție ce a organizat primele ediții ale FILIT Iași.

Consilierul PSD a afirmat că suma alocată pentru fiecare ediție FILIT a fost de 500.000 de euro și că „opinia publică nu știe nimic despre drumul parcurs de aești bani”.

Potrivit lui Cristian Stanciu, există un raport de audit cu privire la ultima ediție FILIT, dar că documentul este ținut la secret în biroul președintelui Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, aflat în arest la domiciliu.

Muzeul Literaturi Române Iași a precizat, zilele trecute, într-un comunicat, că „organizarea festivalului a presupus, în mod evident, antrenarea unor cheltuieli care au fost încă de la început anunțate, bugetul festivalului fiind public”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii