EFECTELE #COVID-19 | Ce fac, de fapt, dependenții de substanțe ilegale pe vreme de #coronacriza. Se vorbește de o „secetă” de heroină

EFECTELE #COVID-19 | Ce fac, de fapt, dependenții de substanțe ilegale pe vreme de #coronacriza. Se vorbește de o „secetă” de heroină
Unii consumatori de substanțe interzise își fac stocuri din marfa preferată
Publicat: 05/04/2020, 16:46
Actualizat: 07/04/2021, 02:05

Unii consumatori de substanțe interzise își fac stocuri din marfa preferată, în condițiile în care restricțiile menite să oprească îmbolnăvirile în lanț cu COVID-19 au întrerupt rețelele de distribuție internaționale.

Consecințele ar putea fi devastatoare. Experții se tem că oamenii vor adopta obiceiuri și mai riscante, cum sunt substanțele necunoscute sau chiar abstinența necontrolată. În condițiile în care consumatorii notorii au și alte probleme de sănătate, asta ar putea însemna o încărcătură suplimentară pentru sistemul sanitar aflat aproape de colaps.

Experții britanici în politici infracționale și stupefiante au declarat pentru CNN că se tem cu privire la anumite lipsuri raportate pe piață, dar și la prețurile explozive, în condițiile în care granițele sunt închise, iar rutele de aprovizionare, tăiate.

„Primim informații că anumite persoane își creează stocuri formate din narcoticele preferate. Asta, bineînțeles, generează lipsuri, fapt care, inevitabil, duce la majorări semnificative de preț”, a declarat Ian Hamilton, lector în cadrul Universității York, specialist în dependențe.

El a adăugat că se așteaptă ca heroina „să dispară foarte, foarte repede” din Marea Britanie.

Steve Rolles, senior analist politici în cadrul Fundației Transform Drug Policy, a precizat pentru CNN că a sesizat „dovezi anecdotice de majorări de preț… care nu sunt deloc surprinzătoare”.

„Este probabil ca stupefiantele pe care acești oameni le utilizează, în special heroina, vor fi restricționate din punct de vedere cantitativ. Va fi o provocare majoră mișcarea de droguri”.

„În condițiile în care săptămânile se transformă în luni, cred că vom asista la o «secetă» de heroină”.

Alex Stevens, profesor de justiție penală în cadrul Universității Kent, a declarat pentru aceeași sursă că în anumite zone, incluzând aici Birmingham și Bristol, consumatorii de heroină și de canabinoizi sintetici „au transmis că obțin mai puțină marfă pentru 10 lire sterline (12 dolari) decât o făceau în urmă cu patru-cinci săptămâni”.

Chiar și așa, aceasta este o industrie care funcționează în sistem cerere și ofertă. Dark web-ul și site-uri cum este și Craiglist sunt încă active, iar consumatorii achiziționează droguri pe mail într-o vreme când forțele de ordine nu sunt atente la monitorizări, conform precizărilor unor experți.

„Dacă heroina nu este disponibilă, consumatorii se vor orienta către alte zone, cum sunt alcoolul sau inhalanții, benzodiazepine sau altele”, a afirmat Rolles.

Rolles a auzit inclusiv raportări conform cărora dealeri îmbrăcați în uniforme de asistent medical sau de angajați de magazin făceau livrări încercând astfel să treacă neobservați.

Ce se întâmplă pe vreme de secetă

Atunci când Marea Britanie s-a confruntat ultima dată cu o „secetă” de droguri, în perioada 2010-2011, puritatea prafurilor la nivel de dealer local scădea până la nivelul de 18%, conform National Crime Agency. Prețurile din stradă se majorau, iar numărul deceselor cauzate de consumul de heroină, dar se majorau cele generate de metadonă.

Asta ar putea suna pozitiv, susțin cei de la CNN, însă experții susțin că efectele ar putea diferite de această dată. Consumatorii ar putea migra acum de la metode de administrare mai puțin periculoase, la injecții. De asemenea, injectabil, dependenții ar putea folosi chiar cocktailuri de stupefiante. De asemenea, consumatorii ar putea folosi peste măsură din stocurile făcute acasă, iar pe fondul distanțării sociale să se ajungă și la supradoze.

O diferență majoră între anul 2010 și 2020 care generează panică printre experți este și cea legată de proliferarea consumului de fentanyl, un opioid sintetic care este de 50 de ori mai puternic decât heroina și care poate fi transportat în cantități mai mici. Drogul nu este încă distribuit la scară largă în țări cum este și Marea Britanie, dar stupefianul în cauză face ravagii în SUA.

Fentanyl este unul dintre stupefiantele cele mai implicate în cazurile de supradoză din SUA, conform Centrului Național de Statistici de Sănătate. Rata de supradoză generată de acest opioid a atins niveluri deosebit de mari, de aproape 113% de la an la an, în perioada 2013-2016. Dacă un om era obișnuit cu heroina și apoi trece la fentanyl „riscul de supradozaj este maxim”, a mai adăugat Hamilton.

De multe ori, acest stupefiant a fost fabricat în China, dar ușor-ușor depășește granițele epicentrului pandemiei de coronavirus. Fentanylul este acum produs în Mexic și, posibil, în Europa de Est.

Cum de cele mai multe ori, consumatorii de droguri se confruntă și cu probleme psihice, cum sunt depresia și anxietatea, izolarea generată de pandemia de coronavirus reprezintă o provocare fără precedent.

„Oamenii care au o tulburare activă, o dependență, vor încerca să găsească o metodă de a descoperi un drog”, a precizat la rândul său Cynthia Moreno Tuohy, director executiv la NAADAC din SUA (National Association for Alcoholism and Drug Abuse Counselors).

Specialista se așteaptă la un tip de „consum diversificat” de marijuana și alcool, al cărui nivel de consum este în creștere la nivel mondial.

Colectarea de informații cu privire la consumul de stupefiante cere timp, însă analiștii urmăresc îndeaproape fenomenul. Legile federale ale SUA cu privire la confidențialitate s-au mai relaxat, astfel încât să permită oamenilor să aibă acces la consiliere și suport, mult mai rapid. NAADAC oferă training în sistem de telesănătate și resurse pentru a-i ajuta pe clienți să aibă acces la serviciile disponibile în statul lor.

„De fiecare dată când ne confruntăm cu un dezastru natural, noi știm că recidiva crește din cauza anxietății, fricii de necunoscut”, susține Tuohy. „În prezent ne confruntăm cu un astfel de dezastru”.

„Cu cât se continuă mai mult această criză, cu atât mai puțin scade speranța ca oamenii să vadă luminița de la capătul tunelului”.

„Pe termen lung, sunt șanse mari să ne confruntăm cu un număr mare de sinucideri pe fondul depresiei. De aceea, centrele de gestiune a suicidului se pregătesc, iar liniile telefonice dedicate deja primesc apeluri”.

O populație vulnerabilă

Orice dereglare în zona de aprovizionare cu droguri ilegale va avea un efect devastator asupra populației vulnerabile. Consumatorii notorii cel mai probabil locuiesc cu multe persoane în aceeași locuință, au probleme respiratorii și alte probleme de sănătate sau sunt fără locuință, motive în plus să fie victime sigure ale COVID-19.

„Ei sunt de două ori mai vulnerabili, mai exact sunt de două ori mai mult expuși riscului de a contacta virusul (n.r. – SARS-CoV-2) și la fel de mult de a fi serios afectați de acesta”, a mai spus Rolles. „De aceea, consideră că există o responsabilitate uriașă de a avea grijă și de a proteja aceste populații”.

Dacă lucrul acesta nu se întâmplă, spitalele și unitățile sanitare se vor confrunta cu probleme serioase, mai adaugă acesta. Guvernul britanic s-a adresat autorităților locale să-i ia în grijă pe toți cei fără locuință. Deținuții de risc minor și deținutele însărcinate sunt eliberați peste tot pe mapamond.

Unitățile specializate din SUA, Marea Britanie și Canada permit consumatorilor să aibă acces la medicația de tratament a dependenței, cum este și cazul metadonei și buprenorfinei, o dată pe săptămână sau la o dată la fiecare două săptămâni, în loc de doza zilnică. Și acestea reprezintă însă un pericol.

Un purtător de cuvânt al Home Office din Marea Britanie a precizat pentru CNN că „monitorizează impactul coronavirusului”, iar autoritățile competente „continuă să prevină traficul de droguri și înregistrează succese în distrugerea rețelelor de distribuție de droguri în UK”.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului