EFECTELE #COVID-19 l Inițiativă OMS care schimbă totul. Este vorba despre utilizarea extinsă inclusiv a produselor artizanale. O țară UE va aplica măsura de luni

EFECTELE #COVID-19 l Inițiativă OMS care schimbă totul. Este vorba despre utilizarea extinsă inclusiv a produselor artizanale. O țară UE va aplica măsura de luni
Romarm își adaptează linia de producție pentru măști sanitare
Publicat: 04/04/2020, 10:07
Actualizat: 07/04/2021, 02:09

În contextul propagării semnificative a SARS-CoV-2, voci autorizate ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au declarat că măştile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar și că se deschide calea spre utilizarea extinsă inclusiv a măştilor artizanale de către marele public.

Potrivit precizărilor lui Mike Ryan, expert OMS în situații de urgență, citat de Reuters și preluat de Agerpres, transmiterea pe cale aeriană a virusului ar putea să fi afectat peste un milion de persoane în lume şi a ucis 50.000 de persoane de la înregistrarea primelor cazuri în decembrie în China.

Însă, a mai adăugat el, principalul vector de transmisie îl constituie persoanele bolnave care tuşesc, strănută, îşi suflă nasul şi contaminează suprafeţe şi alte persoane.

„Trebuie să rezervăm măştile medicale şi chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măşti care protejează căile respiratorii şi gura pentru a împiedica tusea sau răsuflarea să răspândească boala în mediul înconjurător şi spre alţii nu este o idee rea în sine”, a afirmat Ryan în cursul unei conferinţe de presă de vineri, 3 aprilie 2020.

Peste Ocean, Anthony Fauci, medic şi director al Institutului naţional pentru bolile alergice şi infecţioase, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, a precizat în aceeași zi că americanii ar trebui să-şi acopere gura şi nasul în timpul ieşirii lor în public, dar că ei trebuie să rămână în izolare cât mai mult posibil.

Autoritățile sanitare nord-americane recomandă cetățenilor americani să-şi protejeze faţa cu măşti ne-medicale din material textil, în mod voluntar, potrivit precizărilor făcute vineri, 3 martie 2020, de președintele SUA, Donald Trump.

În Hexagon, directorul general în Ministerul Sănătăţii, Jerome Salomon, a afirmat și el că „noţiunea de acces general la o mască în publicul larg sau alternativ poate fi încurajată”.

Poziția francezului în această problemă a fost împărtăşită și de Mike Ryan. Acesta a recunoscut existenţa unei dezbateri „foarte importante şi sănătoase” asupra generalizării purtării măştilor.

„Aceasta poate avea loc în circumstanţe în care utilizarea măştilor – fie că sunt făcute acasă sau fabricate din pânză la scara unei comunităţi – poate participa la răspunsul global şi complet faţă de această maladie”, a conchis reprezentantul OMS.

De luni, masca este obligatorie într-un județ din România

Purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile comerciale, pieţe, instituţii publice, şantiere devine obligatorie pentru toţi cetăţenii din judeţul Galați începând de luni, 6 aprilie 2020.

Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) vineri, 3 aprilie 2020, potrivit unei informări transmisă de Prefectura Galaţi.

Reprezentanții CJSU mai precizează că nu este obligatoriu ca aceste mijloace de protecţie să fie măşti medicale. Astfel, se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura.

Aceste mijloace sunt menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să prezinte simptome.

Totodată, persoanele din conducerea spaţiillor comerciale, pieţelor, instituţiilor publice, şantierelor etc. au obligaţia să se asigure că angajaţii şi vizitatorii/clienţii pun în aplicare măsura CJSU Galaţi.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern