Elevii și profesorii bucureșteni vor fi instruiți cum să reacționeze în cazul unui cutremur

Elevii și profesorii bucureșteni vor fi instruiți cum să reacționeze în cazul unui cutremur
Elevii și profesorii bucureșteni vor fi pregătiți în ceea ce privește comportamentul de urmat în cazul producerii unui seism, în baza unui protocol semnat vineri de Primăria Capitalei, ISU București și ISMB, informează municipalitatea.
Publicat: 07/03/2014, 18:28
Actualizat: 07/03/2014, 18:33

Protocolul privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar din Municipiul București a fost semnat de primarul general Sorin Oprescu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, Stelian Duduș, și inspectorul școlar general al Capitalei, Constantin Trăistaru.

Demersul își propune să pregătească atât elevii din Capitală, cât și personalul didactic, în ceea ce privește comportamentul de urmat în cazul producerii unei situații de urgență, precizează reprezentanții municipalității.

„Pregătirea copiilor pentru eventualitatea producerii unor situații speciale este extrem de importantă și trebuie să acordăm o deosebită atenție celor care participa la îndrumarea elevilor. În acest sens, aveți întregul nostru sprijin, inclusiv în ceea ce privește personalul specializat, astfel încât pregătirea copiilor să se finalizeze cu succes și într-un interval de timp cât mai scurt”, a declarat, la semnarea protocolului, Sorin Oprescu.

Potrivit municipalității, Primăria Capitalei va pune la dispoziție suportul educațional logistic și specialiști pe linie de protecție civilă, ISU București va desfășura, împreună cu specialiștii primăriei, în unitățile de învățământ, activitățile propriu-zise de informare preventivă și de pregătire pentru situații de urgență, iar Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) va coordona modul de implementare a materialelor informative în procesul educațional al elevilor, respectiv al instruirii personalului didactic responsabil.

Procesul de instruire a elevilor și profesorilor se desfășoară pe parcursul a șase etape, în 425 de unități de învățământ.

Astfel, se au în vedere instituțiile de învățământ din ciclurile primar, gimnazial și liceal, atât unități de stat, cât și unități particulare. În mod distinct, pe un al doilea palier, se va asigura și pregătirea personalului didactic – ca vectori de pregătire, în vederea diseminării ulterioare a informațiilor respective în grupurile de elevi aflate în responsabilitate.

La finalul etapelor de pregătire, sub supravegherea personalului ISU, va fi făcut un exercițiu practic la nivelul fiecărei unități de învățământ, privind modul de comportare în situația producerii unui seism.

De asemenea, după terminarea fiecărei etape de pregătire, dar și la finalul întregului program, se vor efectua activități de evaluare a cunoștințelor asimilate de către elevi, în cadrul unui concurs tematic.

„Un aspect deosebit de important care trebuie avut în vedere este acela al necesității pregătirii elevilor (și nu numai) în condiții cât mai aproape de realitate, similar unor practici curente adoptate în multe țări ale Uniunii Europene, Turcia, Japonia etc.”, mai spun reprezentanții municipalității.

În noiembrie 2013, primarul general Sorin Oprescu declara că elevii și profesorii din București vor învăța cum să se comporte în caz de cutremur într-un container special care simulează seisme și care va fi „plimbat” prin toate unitățile de învățământ.

„Este o mașină specială care simulează cutremurele și dorim să o plimbăm prin toate școlile, în așa fel încât, împreună cu profesorii, elevii să știe ce au de făcut dacă se întâmplă un cutremur dimineața sau seara. Este o mașină care se amenajează. Poți amenaja o sală de clasă sau un spațiu cu birouri într-un container de-ăsta special, care simulează cutremurele. Trebuie să-i obișnuim și cu evenimente de-astea nefericite. Asta la anul. Am vorbit cu primarul din Ankara. Ei au trei sau patru astfel de mașini”, a spus atunci Oprescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun