EPIDEMIOLOG. De ce imunizarea populației nu este eficientă. Vaccinul rămâne prima armă în lupta împotriva pandemiei

EPIDEMIOLOG. De ce imunizarea populației nu este eficientă. Vaccinul rămâne prima armă în lupta împotriva pandemiei
EPIDEMIOLOG. De ce imunizarea populației nu este eficientă. Vaccinul rămâne prima armă în lupta împotriva pandemiei / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 15/04/2020, 11:09

Gideon Meyerowitz-Katz, epidemiolog care lucrează în boli cronice în Sydney, Australia, explică de ce imunizarea populației nu este o metodă eficientă în criza provocată de pandemia de coronavirus, și, de asemenea, de ce vaccinul este atât de important.

Când vorbim despre o pandemie, este foarte greu să prezicem cum vor avolua lucrurile, situația se schimbă atât de mult zilnic, încât tot ce ai crezut că ai știut săptămâna trecută este greșit până la sfârșitul zilei, scrie epidemiologul pentru Science Alert.

EPIDEMIOLOG. De ce imunizarea populației nu este eficientă. Vaccinul rămâne prima armă în lupta împotriva pandemiei

Lucrurile se schimbă atât de rapid, încât chiar și certitudinile solide despre care credeam că suntem siguri – rata de reproducere, simptomele infecției, cheia implementării unei carantine eficiente – sunt suspecte și trebuie reevaluate.

Dar, printre toate aceste incertitudini, pot spune cu siguranță că există un lucru pe care nu l-aș fi văzut niciodată venind: discuția despre imunizarea populației. Este atât de din senin că prima dată când un jurnalist m-a întrebat dacă este eficientă în lupta împotriva coronavirusului, literalmente am râs, deoarece am presupus că glumește.

Și totuși, iată-ne. Nenumărate articole și „idei” despre virusul COVID-19 susțin argumentul că, deși potențial riscant, imunizarea populației ar putea fi un răspuns la criza noastră. Mulți dintre ei o încadrează drept o strategie preventivă care poate bloca valul de boală pe care mulți îl prezic.

Toate acestea sunt pur și simplu prostii. Imunizarea populației fără vaccin nu este prin definiție o măsură preventivă.

EPIDEMIOLOG. De ce imunizarea populației nu este eficientă. Vaccinul rămâne prima armă în lupta împotriva pandemiei

Imunizarea populației este un concept epidemiologic care descrie starea în care o populație – de obicei alcătuită din oameni – este suficient de imună la o boală astfel încât virusul nu se va răspândi în cadrul acelui grup. Cu alte cuvinte, mai mulți oameni sunt imuni – fie prin vaccinare, fie natural, deci și categoriile vulnerabile sunt protejate.

De exemplu, să ne gândim la oreion. Oreionul este o boală foarte infecțioasă care, deși este relativ benignă, este foarte incomodă și uneori provoacă complicații urâte de-a lungul vieții. De asemenea, poate fi prevenit prin vaccinare, cu un vaccin extrem de eficient care a făcut boala incredibil de rară în epoca modernă.

Comparația cu oreionul

Oreionul are o rată de reproducere de bază (R0) de 10-12, ceea ce înseamnă că într-o populație care este în întregime sensibilă – ceea ce înseamnă că nimeni nu este imun la virus – fiecare persoană infectată va transmite boala la 10-12 persoane.

Ce presupune imunizarea populației

Aceasta înseamnă că, fără vaccinare, aproximativ 95% din populație se infectează în timp. Dar chiar și cu ceva care este atât de infecțios, există încă unele persoane – 5% din populație – care nu se îmbolnăvesc, pentru că, odată ce toți ceilalți sunt imuni, nu are cine să le transmită boala.

Putem crește acest număr prin vaccinare, deoarece vaccinarea îi face pe oameni imuni la infecție, dar, de asemenea, oprește persoanele infectate să transmită boala. Dacă destui oameni vor deveni imuni, atunci poate răspândirea se va opri.

Aceasta este pe scurt imunizarea populației.

Pentru oreion, a fost nevoie ca 92% din populație să fie imună pentru ca boala să nu mai răspândească. Aceasta este ceea ce se numește pragul de imunitate al efectivelor. Din fericire, COVID-19 este mult mai puțin infecțios decât oreionul, cu un R0 estimat la aproximativ 3.

Cu acest număr, proporția de persoane care trebuie să fie infectate este mai mică, dar încă mare, situându-se la aproximativ 70% din întreaga populație.

Ceea ce înseamnă că imunitatea populației nu ar putea fi considerată niciodată o măsură preventivă.

Dacă 70% din populația este infectată cu o boală, prin definiție nu este prevenire. Cum poate fi?

Majoritatea oamenilor din țara ta sunt bolnavi! Și speranța plină de nonsens că poți atinge acel 70% doar infectând tinerii este pur și simplu absurd. Dacă doar tinerii sunt imuni, ai avea grupuri de persoane în vârstă fără imunitate deloc, ceea ce face incredibil de riscant ca oricine peste o anumită vârstă să iasă din casăși să se infecteze.

De asemenea, merită să ne gândim la repercusiunile acestui scenariu dezastruos – cele mai bune estimări plasează rata de fatalitate a infecției cu COVID-19 la aproximativ 0,5-1%. Dacă 70% din întreaga populație se îmbolnăvește, asta înseamnă că între 0,35-0,7% din poulația unei țări ar putea muri, ceea ce este un rezultat catastrofal.

Ținând cont că 10% din cazurile de infectare trebuie să fie spitalizate, veți vedea, de asemenea, un număr enorm de oameni foarte bolnavi, ceea ce are implicații uriașe și pentru țară.

Cert este că imunizarea populației nu este o soluție pandemii. Da, se poate întâmpla oricum, dar speranța că ne va salva pe toți nu este realistă. Putem discuta despre imunizarea populației atunci când avem un vaccin dezvoltat și nu cu o secundă mai devreme, deoarece la acel moment vom putea să oprim cu adevărat pandemia.

Până nu avem un vaccin, oricine vorbește despre imunizarea populației ca strategie preventivă pentru COVID-19 pur și simplu nu are dreptate. Din fericire, există și alte modalități de prevenire a răspândirii infecțiilor, care se reduc evitarea persoanelor bolnave, a conchis specialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu