Epopeea clădirilor cu risc seismic din București. De ce doar PATRU imobile sunt în reparații

Epopeea clădirilor cu risc seismic din București. De ce doar PATRU imobile sunt în reparații
Publicat: 17/02/2018, 12:27

Potrivit reprezentanților PMB, de la Revoluție până în prezent, doar 20 de imobile cu risc seismic au fost reabilitate.

„Nu se poate face o estimare exactă legată de acțiunile de reabilitare a clădirilor, întruct aceste lucrări depind foarte mult de felul în care proprietarii înteleg necesitatea și obligația de a-și consolida clădirile. Facem precizarea că, de-a lungul timpului, Municipalitatea a prezentat mai multe propuneri privind modificarea și completarea legislației în domeniu pentru a putea accelera procesul de consolidare”, se arată într-un răspuns al PMB, la solicitarea Mediafax.

Potrivit sursei citate, printre problemele pe care le-au întâmpinat reprezentanții Municipalității în implementarea programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat se numără contestarea expertizelor tehnice și a încadrării clădirii în clasa I de risc seismic.

„Unii proprietari nu sunt de acord cu soluția tehnică pe motiv că aceasta le-ar afecta într-un fel sau altul configurația spațiilor aflate în proprietate. O altă problemă este aceea că nu pot fi asigurate finisajele pe care le doresc proprietarii, intervenții sau modernizări ale instalațiilor, de altfel foarte vechi”, se arată în răspunsul PMB.

Mai mult, spun reprezentanții PMB, în lista problemelor este inclus și refuzul proprietarilor de spații cu altă destinație, persoane juridice, de a asigura finanțarea, semnarea și prezentarea documentelor legale pentru contractarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare, în solidar cu unii proprietari de locuință, „fapt de înțeles în condițiile în care activitatea comercială sau de refacere pe perioada execuției lucrărilor se întrerupe și, deci, nu pot fi realizate venituri din care să fie platite lunar cheltuielile aferente lucrărilor de consolidare. În consecință, actuala administrație derulează ample acțiuni de informare și constientizare a cetățenilor care locuiesc în clădiri cu risc seismic pentru a putea accelera ritmul procesului de consolidare”, explică reprezentanții primăriei.

Actuala administrație susține că în ultimii 27 de ani, doar 20 de clădiri cu risc seismic au fost consolidate, și consideră acest domeniu „ca fiind prioritar”, enumerând o serie de măsuri „prin care se dorește accelerarea semnificatiă a acestui proces”.

Gabriela Firea: Alocăm 10 milioane de euro în 2018 pentru clădirile cu risc seismic

„De când am preluat mandatul de primar general am reușit restartarea programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic. În ultimii 27 de ani, administrațiile precedente au reusit să pună în siguranță doar 20 de imobile. La nivelul Primăriei Capitalei nu exista un departament sau o direcție dedicată exclusiv acestei activități, de acest domeniu se ocupau doar șapte persoane care aveau și alte responsabilități. Astfel, am înființat o administrație nouă, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care a facut deja pași concreți pentru a eficientiza procesul de consolidare. În acest moment se lucrează la 4 imobile cu valoare de patrimoniu, situate în Centrul Istoric al Capitalei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul general, Gabriela Firea.

Potrivit edilului, până la sfârșitul acestei luni vor intra în execuție alte patru imobile, situate tot în zona centrală.

„În proiectul de buget pentru acest an am prevăzut suma de 10 milioane de euro, pentru că ne dorim ca până la sfârșitul lui 2018 să începem lucrările la alte 20 de clădiri. De asemenea, până la sfârșitul acestei luni, alte patru imobile, tot din zona central, vor intra în reabilitare”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriela Firea.

Reducere de 50% din costuri pentru categorii defavorizate

Potrivit reprezentanții PMB, anul trecut s-au luat măsuri pentru spirjinirea bucureștenilor care dețin locuințe în imobile încadrate în diferite clase de risc seismic, printr-o serie de acte normative și măsuri pentru implementarea unei modalități de facilitare la rambursare.

„Persoanele fizice, proprietari ai locuințelor multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic, la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investită pentru execuția lucrărilor de interventie, cu anumite condiții”, spun specialiștii PMB, pentru MEDIAFAX.

În prezent, PMB, prin Compania Municipala Consolidari SA, execută lucrări de consolidare, reabilitare și punere în valoare a patru imobile monument istoric situate pe strada Blănari, clădiri aflate în avansată stare de degradare. Aceste clădiri sunt cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic pericol public și au fost construite în anul 1870, fiind printre cele mai vechi imobile cuprinse în programul de consolidare, potrivit Municipalității.

„Până în acest moment s-au efectuat operațiunile de organizare de șantier, igienizare, evacuare a deșeurilor, iar în prezent, conform autorizație de construire și a proiectului tehnic, Compania Municipală Consolidari S.A. a demarat lucrările de punere în siguranță a elementelor arhitecturale și structurale și a demarat lucrările de consolidare a structurii de rezistență, de refacere a clădirii și aducere la starea inițială. Toate persoanele care locuiau la aceste adrese au fost relocate în cele două blocuri de necesitate situate în Piața Națiunilor Unite”, explică specialiștii din cadrul PMB.

În Capitală există 174 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, și 173 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, fără a reprezenta pericol public. Alte 330 de clădiri din București sunt încadrate în clasa a II-a de risc seismic, iar 95 sunt încadrate în clasa a III-a, în timp ce șase imobile sunt în clasa a IV-a de risc seismic.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...