Eugen Nicolăescu despre problema cardurilor de sănătate. „În anul 2012 nu s-au prevăzut banii în buget pentru cardul de sănătate”. VIDEO

Eugen Nicolăescu despre problema cardurilor de sănătate. În anul 2012 nu s-au prevăzut banii în buget pentru cardul de sănătate. VIDEO
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a vorbit la Gândul LIVE despre problema cardurilor de sănătate, a căror distribuire trebuia începută de la data de 1 ianuarie 2013
Publicat: 05/02/2013, 08:45
Actualizat: 29/07/2014, 19:24

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a vorbit la Gândul LIVE despre problema cardurilor de sănătate, a căror distribuire trebuia începută de la data de 1 ianuarie 2013, după cum a anunțat la finalul anului trecul reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. gândul a prezentat pe larg, în urmă cu aproximativ două săptămâni, motivele pentru care nu a început distribuirea acestui card.

Potrivit demnitarului, ministerul pe care îl conduce s-a implicat în rezolvarea acestei probleme. „Ministerul a făcut ceea ce nu era treaba lui. Era treaba Casei (nr. Casa Națională de Asigurări de Sănătate). Dar văzând că acolo nu se fac lucrurile ca la carte, ministerul s-a implicat și a negociat cu Imprimeria Națională realizarea cardului. A făcut contract, tot ce trebuie. A făcut contract în ultima parte a anului 2012″, a declarat șeful de la Sănătate.

Dar cu toate acestea, distribuirea cardului național de sănătate nu a început. „Nenorocirea este că în anul 2012 nu s-au prevăzut banii în buget pentru cardul de sănătate, în speță banii care să se dea Imprimeriei Naționale. Dacă acest lucru s-ar fi făcut, adică dacă banii ar fi fost în buget, eu de la 1 ianuarie aș fi putut să dau a 12-a parte din bani, pentru că bugetul pe 2013 nu este aprobat”, a mai spus Eugen Nicolăescu la Gândul LIVE.

Întrebat cine este responsabil de nealocarea banilor pentru cardurile de sănătate, ministrul a dat vina pe fosta guvernare, respectiv pe guvernarea Boc. „Eu trebuie să aștept bugetul pe 2013 și când apare bugetul pe 2013, deci când am prins banii, dau banii la Imprimerie”, a declarat Nicolăescu la Gândul LIVE.

Potrivit ministrul Sănătății, instituția pe care o conduce ar avea nevoie de câteva milioane de euro, bani pe care să îi dea Imprimeriei Naționale pentru a începe scrierea cardurilor de sănătate. „La Imprimerie se pot realiza circa 10 milioane de carduri într-un an. Atâtea se pot face tehnic. De când dau banii se pot realiza 10 milioane de carduri de sănătate care ar putea ajunge la cetățeni”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Cine va distribui cardurile de sănătate

La finalul anului trecut Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunța că cardurile de sănătate vor fi distribuite de către medicii de familie. Ba mai mult, fostul ministrul Vasile Cepoi a dat o Ordonanță de Urgență prin care medicii de familie erau obligați să distribuie românilor acetse carduri.

În cadrul emisiunii Gândul LIVE, ministrul Sănătății a declarat că medicii de familie nu vor distribuit aceste carduri. „Medicii de familie m-au contactat în urmă cu trei săptămâni, m-am întâlnit cu patronatul și cu asociațiile și mi-au spus că vor face orice, dar nu vor distribui cardul de sănătate. Și atunci am mai convenit să am o discuție cu ei sâmbătă, săptămâna aceasta, dacă nu exact până se va termina bugetul, se vor da banii, să încerc să fac o modificare legislativă, în sensul în care eu cred că totuși cardul trebuie dat prin Casa de Asigurări de Sănătate, sau prin Casele de Sănătate. Acolo cred că este locul. Este un produs care ține de Casa de Sănătate, nu ține de medicul de familie”, a precizat demnitarul.

Întrebat cum vor fi distribuite până la urmă acetse carduri de sănătate, Nicolăescu a spus: „așa cum se întâmplă în orice loc din lume civilizat: prin poștă”

La întrebarea de unde va lua bani ministerul Sănătății pentru distribui aceste carduri prin serviciile de curierat ale Poștei Române, demnitarul a declarat că: „deocamdată, Poșta Română este o companie a statului”. „Acolo se pot negocia tarife care să coste foarte puțin, care pot fi suportate eventual din profitul Poștei. Se pot găsi alte soluții. Nu cred că este corect ca medicul de familie să fie poștaș. Nu cred că eu pot să transform medicul în distribuitor de carduri, este absurd. Cred că nicăieri așa ceva nu se întâmplă. Medicul trebuie să facă un singur lucru: să aibă grijă să asigure consultații corecte, să se ducă dacă este nevoie la pacient acasă, să asigure permanență. Are atât de mult de lucru că nici nu poate să le facă în timpul de lucru”, a menționat șeful de la sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni