Evacuați de șoareci. Mii de studenți vor fi scoși din cămine fără voia lor, în aprilie, pentru deratizare

Evacuați de șoareci. Mii de studenți vor fi scoși din cămine fără voia lor, în aprilie, pentru deratizare

Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” (OSUBB) Cluj-Napoca a transmis, vineri, un comunicat, în care cere conducerii universității încetarea demersurilor de eliberare a căminelor studențești în luna aprilie, pentru deratizare, susținând că această acțiune „abuzivă” aduce prejudicii studenților, care nu vor avea unde locui pe o perioadă de cinci zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului OSUBB, nevoia unei acțiuni urgente de deratizare nu se aplică tuturor căminelor universității, astfel încât nu este necesară eliberarea tuturor căminelor.

„OSUBB solicită ferm conducerii UBB încetarea demersurilor de eliberare a căminelor studențești în perioada 6 – 10 aprilie, respectiv 13 – 17 aprilie pentru a efectua acțiuni de deratizare. OSUBB susține dreptul social al studenților la cazare în căminele universității, drept stipulat de Statutul Studentului UUBB. În urma consultării studenților, nevoia unei acțiuni urgente de deratizare nu se aplică tuturor căminelor universității, eliberarea tuturor căminelor nefiind necesară, ba mai mult, este aducătoare de prejudicii pentru majoritatea studenților, puși în fața unei situații neplăcute, pripită și nejustificată. Obligația de a părăsi căminul poate fi considerată ca fiind nu doar prejudicioasă, ci și abuzivă față de studenții ce refuză părăsirea camerei”, se arată în comunicat.

Reprezentanții OSUBB susțin că este oportună consultarea studenților pentru a afla exact unde există probleme și a acționa în consecință, „fără a universaliza această intervenție”.

„Obligația studentului de a părăsi căminul înainte de expirarea contractului de cazare poate surveni doar unor sancțiuni aplicate ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale. În acest sens, vă rugăm să respectați contractul de închiriere semnat în luna septembrie, contract în care nu se menționează acest drept al proprietarului de a impune părăsirea locuinței fără nicio soluție în schimb”, se mai arată în comunicatul OSUBB.

De asemenea, reprezentanții OSUBB solicită conducerii UBB ca, în cazul în care acțiunile de deratizare se dovedesc a fi imperioase, să pună la dispoziția studenților „diferite alternative de cazare – parteneriate cu alte universități, parteneriate cu mediul privat, costuri care să fie ulterior acoperite de UBB, în contul prejudiciilor cauzate”.

„UBB să nu sancționeze niciun student care refuză să părăsească căminul în perioada comunicată”, scriu studenții în comunicat.

O studentă a UBB, cazată într-un cămin din Complexul Studențesc Hașdeu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că înștiințarea din partea conducerii UBB privind eliberarea căminelor în luna aprilie a fost primită joi, studenții fiind puși în fața faptului împlinit, fără o consultarea prealabilă.

„Asta înseamnă că peste 6.000 de studenți vor fi obligați să plece din cămine pentru o deratizare în luna aprilie, deși s-a mai făcut una în octombrie, când deja eram cazați, iar pentru a nu ne intoxica a trebuit să stăm ore întregi pe afară. Problema e că cineva, muncitori mai mult sau mai puțin onești și calificați, vor intra în camerele noastre, unde avem bunuri, de genul computere, imprimante, scannere, veselă, haine, pe care nu le putem lua cu noi în vacanță. Ce se întâmplă cu toate acestea? Cine garantează că le găsim la locul lor, că nu vor fi stropite cu soluții? Cine garantează că nu ne supunem unui risc?”, s-a întrebat studenta.

Potrivit acesteia, în ultimii trei ani, deratizarea în căminele UBB s-a făcut doar pe perioada vacanței de vară, nu în timp ce bunurile studenților erau în camere.

„Niciodată nu s-a făcut deratizare în timpul anului universitar. Unii avem mochete aduse de acasă, perdele și lenjerie de pat, ce facem acum cu ele, le luăm în spate, să plecăm cu ele de Paști, prin țară, să le cărăm acasă, pentru a nu fi îmbibate cu soluții toxice? Și cum rămâne cu studenții care lucrează pentru a-și plăti taxele de școlarizare și chiria pentru cămine? O să își dea demisia, că nu vor avea unde sta cinci zile? Sau să își ia concediu forțat, pentru a nu sta sub cerul liber?”, a spus aceasta.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaș, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că dezinsecția și deratizarea periodică a căminelor studențești a fost decisă la solicitarea studenților UBB și în urma discuțiilor purtate cu Consiliul Studenților din UBB (CSUBB).

„Conform regulamentelor în vigoare privind normele de igienă și sănătate publică, UBB are obligația de a efectua dezinsecția și deratizarea spațiilor de cazare pe care le are în administrare. Astfel, pe perioada vacanțelor de Paști, Catolic și Ortodox, căminele UBB vor fi închise timp de cinci zile pentru un amplu proces de deratizare. Vor fi afectați de această acțiune crca 5.000 de studenți cazați în cele 17 cămine ale UBB”, a spus Fărcaș.

Potrivit acestuia, Serviciul Social al UBB, împreună cu CSUBB, au comunicat decizia privind acțiunea de deratizare tuturor studenților cazați în căminele universității, iar comitetele de cazare, împreună cu administratorii de cămine, vor decide etapizarea dezinfectării spațiilor comune, pentru buna funcționare a căminelor.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, prefectul studenților UBB, Cristina Filip, a declarat că solicitarea adresată conducerii Universității de efectuare a deratizării în aprilie, nu în vacanța de vară, a fost făcută în urma unor sesizări primite din partea studenților referitoare la existența unor focare de gândaci în anumite cămine.

„Noi am cerut acțiunea de deratizare în aprilie pentru a preveni extinderea focarelor de gândaci, care au apărut în unele camere din cămine. E benefic să se acționeze acum, decât să se aștepte până în vară, pentru a nu avea probleme mai mari”, a spus Filip.

Potrivit acesteia, studenții care nu doresc ca în camerele lor să se facă deratizarea pot să refuze, dar își asumă, astfel, posibila apariție a unor probleme.

„Studenților care vor părăsi camerele timp de cinci zile cadrul acțiunii de deratizare li se va scădea această perioadă din chirie”, a afirmat Filip.

În ultimii ani, căminele UBB au fost deratizate pe perioada vacanțelor de vară, când studenții erau plecați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb