Fenechiu: Băsescu să renunțe la populismele ieftine. În Europa merge cu un avion ce costă 7 mil. euro

Fenechiu: Băsescu să renunțe la populismele ieftine. În Europa merge cu un avion ce costă 7 mil. euro
Publicat: 17/03/2013, 17:19
Actualizat: 29/07/2014, 19:06

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, îi cere lui Traian Băsescu să renunțe la „populismele ieftine” și la acuzațiile la adresa politicienilor că sunt niște „jigodii”, precizând că șeful statului se duce la cumpărături cu Loganul, dar în Europa merge cu un avion care costă șapte milioane de euro

Relu Fenechiu a spus, duminică, într-o conferință de presă la Iași, că l-a văzut pe președintele Traian Băsescu plângând că este ținut opt ore la Bruxelles, pentru că este pus să aștepte zborul de linie cu care să revină în țară.

Ministrul Transporturilor a precizat că este convins că data viitoare, când șeful statului va merge în Europa, va lua din nou avionul de tip Airbus, amenajat special pentru demnitari.

„L-am văzut pe președinte plângând la Bruxelles că îl țin opt ore acolo și că trebuie să aștepte zborul de linie. E o poveste, el a ales să renunțe, la fel cum a ales, la un moment dat, să renunțe la serviciile Poliției, după ce polițiștii i-au spus «Ieși afară, javră ordinară». O să vedeți data viitoare că va lua din nou avionul VIP”, a spus Fenechiu.

Ministrul Transporturilor l-a îndemnat pe Traian Băsescu să renunțe la „populismele ieftine” și să nu mai spună că el e „omul cel mai drept din România”.

„Președintele s-o mai termine cu populismele astea, să spună că toți politicienii sunt niște jigodii și că numai el e omul cel mai drept din România. El face economie și se duce cu Loganul la cumpărături. Se duce cu Loganul la cumpărături, dar se duce cu un avion în Europa care ne costă șapte milioane de euro”, a precizat Relu Fenechiu.

Ministrul Transporturilor susține că suma de șapte milioane de euro, care reprezintă întreținerea anuală a avionului VIP, ar trebui inclusă în bugetul Administrației Prezidențiale, și nu dată pe ascuns de către Guvern.

„Președinția are un buget și în buget trebuie să-și introducă toate aceste servicii. S-a încercat ascunderea acestor bani pentru a nu face parte din bugetul Administrației Prezidențiale. Acești bani sunt plătiți de Guvern către compania Tarom. De ce? Pentru că în momentul în care bugetul Administrației Prezidențiale ajungea în Parlament s-ar fi văzut, iar lumea ar fi întrebat pentru ce plătiți șapte milioane de euro? Am propus să luăm o decizie și să vedem ce facem pe viitor, pentru că mi se pare un preț mult prea mare pentru întreținerea unei aeronave, în condițiile în care este folosită de 20 de ori pe an de către președinte”, a spus Fenechiu.

El a afirmat că sunt regi ai unor țări care folosesc curse de linie, dar că el nu cere asta.

„Sunt însă companii specializate în Europa care pot pune la dispoziția președintelui României un avion cu costuri mult mai mici. Costurile sunt de aproximativ 200.000 de euro pe lună”, a mai spus Relu Fenechiu.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este „o minciună” afirmația că bugetul de stat suportă anual șapte milioane euro costurile pentru aeronova TAROM Airbus A-130 închiriată pentru deplasările externe ale șefului statului. „Mi s-a părut atât de necinstit faptul că se spunea public: «cheltuim șapte milioane de euro pe an ca să meargă președintele cu el», cam acesta a fost mesajul. Păi, asta e o minciună, avionul acela, atât costa întreținerea lui indiferent ce faci cu el. (…) Acel avion, în lipsa deciziei de a fi vândut, stătea în hangar cu aceste costuri. Faptul că atunci când aveam deplasări îl închiria Președinția îi mai aducea un ban, altfel costurile tot erau pentru acel avion”, afirma președintele.

El a subliniat că „este nepermis” pentru președintele României ca în timp ce este într-o vizită externă să nu se poată deplasa rapid în țară atunci când este un
dezastru natural sau alt eveniment deosebit pentru care trebuie să semneze instituirea stării de urgență.

De asemenea, el a arătat ca pe aeronava A-130 de la TAROM erau instalate sistemele de comunicatii speciale, care îi sunt necesare având în vedere statutul de țară membra NATO a României și faptul că oricând poate avea loc o criză majoră la acest nivel.

„Eu am următoarea problemă care ține chiar de exercitarea mandatului. Spre exemplu, dacă în timp ce sunt la un Consiliu, Doamne fereste, în România apare un dezastru. Ce fac? Spun că eu nu pot veni pentru că aștept la ora 20.00 cursa TAROM? Este nepermis pentru un președinte care are atribuțiunile pe care le are Președintele României. Deci președintele României trebuie sa fie capabil ca, unu, pe timpul zborului să aibă comunicațiile pe avion, pentru că oricând se poate întâmpla ceva în NATO, cu trupele din teatrele de operații, oricând poate fi un dezastru. Presedintele trebuie să fie în măsură să plece imediat spre țară dacă apare un dezastru, o catastrofă, un cutremur, un eveniment. Nu poți să spui pe urmă românilor știți, nu am putut să vin să institui starea de urgență, să dau Armatei dispozițiile care trebuiau date, să mobilizez structurile de securitate pentru că nu am avut avion decât peste opt ore. Asa ceva niciun președinte nu poate justifica”, a afirmat Băsescu.

„Probabil va trebui să luăm în charter un avion de la Lufthansa sau un alt operator privat”, a mai afirmat Băsescu.

Președintele Traian Băsescu s-a deplasat, joi, la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European, cu un zbor de linie al TAROM, aceasta fiind pentru prima oară în ultimii ani când șeful statului efectuează o deplasare externă fără a utiliza aeronava închiriată special de la TAROM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×