Finanțatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiești rămân în arest

Finanțatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiești rămân în arest
Publicat: 03/03/2015, 14:55

Magistrații Curții de Apel Ploiești au decis, marți, să respingă contestațiile formulate de către frații Daniel și Nicolae Capră la decizia Tribunalului Prahova, care respinsese ca neîntemeiate, în 25 februarie, cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu.

Soluția pronunțată, marți, de Curtea de Apel Ploiești este definitivă.

Tot marți, primarul din Ploiești, Iulian Bădescu (PSD), secretara municipiului Oana Iacob și una dintre juristele Primăriei, Iulia Alexandru, se află la DNA Ploiești, unde dau declarații în calitate de suspecți într-un dosar privind finanțarea din bani publici a echipei de fotbal Petrolul Ploiești, patronată de frații Daniel și Nicolae Capră.

Primarul Iulian Bădescu a declarat, marți, înainte să intre la audieri la DNA Ploiești, că acuzațiile din dosarul finanțării echipei Petrolul Ploiești – trafic de influență, abuz în serviciu și luare de mită – i se par aberante și că, probabil, „domnul Capră a fost presat sau sfătuit, din arest, să dea declarații împotriva sa.

Bădescu a mai spus că presupune că perchezițiile și chemarea sa la DNA sunt urmare a unui posibil denunț făcut de patronul Clubului de Fotbal Petrolul Ploiești, Daniel Capră.

„Probabil că domnul Capră (n.r. – Daniel Capră), de acolo din arest, a fost sfătuit sau presat să dea o declarație împotriva mea. Acest zvon circulă de mult timp în piața ploieșteană”, a mai spus Iulian Bădescu.

Primarul a mai spus că „toată această poveste se pare că a pornit de la o directoare care a plecat din Primărie, ea fiind cea care a refuzat să semneze documentele”. „În calitatea ei de director economic, a depus o plângere în primă instanță pe acest lucru”, a spus primarul.

Bădescu a precizat că acest dosar este de mai bine de un an și șase luni în anchetă la DNA, arătând că a fost chemat de către anchetatori o singură dată să dea declarații în calitate de martor.

Edilul a adăugat că aceste decizii nu au afectat bugetul local și că banii au fost alocați de Consiliul Local din buget, cu votul unanim al tuturor consilierilor locali.

Înaintea audcerii la DNA Ploiești, primarul Iulian Bădescu a spus că are calitatea de suspect în dosarul în care procurorii DNA au făcut percheziții, marți dimineață, la sediul Primăriei.

Primarul Ploieștiului a precizat că ancheta DNA vizează finanțarea de către Consiliul Local a Asociației „Lupii Galbeni”, prin intermediul căreia echipa de fotbal Petrolul Ploiești a primit fonduri pentru performanțele competiționale.

Edilul a mai spus că atunci când el a preluat mandatul de primar Curtea de Conturi a stabilit că există un contract de asociere între Primăria Ploiești și SC Petrolul Ploiești, societate privată, prin care municipiul a dat timp de trei ani câte 17 milioane de lei pentru finanțarea echipei de fotbal.

Bădescu a spus că anchetatorii caută toate documentele care au legătură cu această asociere.

„S-a stabilit ca acest contract de asociere este ilegal. În calitatea mea de primar am recuperat banii indicați de Curtea de Conturi și, în același timp, Consiliul Local a reziliat acest contract. Era un contract de performanță cu Asociația Sportivă «Lupii Galbeni», prin care se premiau jucătorii care obțineau performanțe, cum a fost Cupa României pentru Petrolul Ploiești. Aceste documente au fost verificate de Ministerul de Finanțe, de Curtea de Conturi, de Prefectură, din punct de vedere al legalității, și nu a fost stabilit absolut niciun lucru ilegal”, a mai declarat primarul Ploieștiului.

Bădescu a adăugat că oportunitatea finanțării echipei de fotbal se stabilește de către Consiliul Local, iar el ca primar nu face decât să se supună acestei decizii.

Perchezițiile făcute, marți dimineață, de către procurorii DNA, au vizat sediul Primăriei Ploiești și locuința edilului Iulian Bădescu, în dosarul privind modul în care Consiliul Local a finanțat echipa de fotbal Petrolul Ploiești.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că descinderile au loc într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracțiunea de abuz în serviciu și care vizează modul de finanțare a echipei de fotbal Petrolul Ploiești cu fonduri de la Consiliul Local.

DNA arată, într-un comunicat de presă transmis marți dimineață, că procurorii DNA Ploiești fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2013-2014.

„Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în două locații, situate în municipiul Ploiești, dintre care una este sediul unei instituții publice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, a precizat DNA.

Iulian Băsescu, lider al PSD Ploiești, este la primul mandat de primar, după ce în perioada 2008-2012 a fost senator din partea PDL.

În decembrie 2012, Consiliul Local Ploiești a aprobat alocarea câtorva milioane de euro de la bugetul local, suma finală variind în funcție de performanțele competiționale ale echipei Petrolul. Întrucât echipa a câștigat Cupa României și s-a plasat pe un loc de top în Campionatul Național, suma finală aprobată a fost de trei milioane de euro, bani care să fie folosiți, conform contractului, pentru salariile și premiile jucătorilor și ale staff-ului.

La începutul anului trecut, DNA a deschis o anchetă în acest caz, consilierii locali, dar și primarul Iulian Bădescu fiind chemați pentru audieri în acest dosar, în care investigația nu s-a finalizat.

În luna martie a anului trecut, Asociația „Lupii Galbeni”, ONG prin intermediul căreia echipei de fotbal Petrolul Ploiești i s-a promis alocarea a trei milioane de euro de la bugetul municipiului Ploiești pentru performanțele competiționale obținute de Petrolul a dat în judecată municipiul Ploiești pe motiv că autoritățile locale au achitat doar aproximativ 1,7 milioane de euro din suma promisă, în condițiile în care între autoritățile locale și Asociația „Lupii Galbeni” există un contract cu privire la alocarea banilor. În octombrie 2014, Asociația „Lupii Galbeni” a pierdut procesul intentat municipiului Ploiești la Tribunalul Prahova.

Gruparea Petrolul Ploiești traversează o criză financiară de la sfârșitul anului trecut, acționarii Daniel și Nicolae Capră precum și directorului general al clubului, Marius Bucuroiu, fiind acuzați de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15 milioane de euro.

În 6 februarie, Tribunalul Prahova a admis cererea societății care administrează clubul Petrolul Ploiești de deschidere a procedurii generale a insolvenței, stabilind termen pentru continuarea procesului data de 6 aprilie.

Acționarii Petrolul Ploiești, Daniel și Nicolae Capră, și directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, trimiși în judecată în decembrie 2014 sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane de euro, sunt în arest preventiv. Ei au fost plasaí în mai multe rânduri în arest la domiciliu prin decizia Tribunalului Prahova, însă de fiecare dată procurorii au contestat decizia, iar Curtea de Apel Ploiești a mențínut arestul preventiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...