Fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, achitat de instanța supremă pentru spălare de bani

Fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, achitat de instanța supremă pentru spălare de bani
Publicat: 25/06/2018, 11:18
Actualizat: 25/03/2019, 21:40

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au achitat-o și pe Ana Maria Schaer, administrator al unei societăți comerciale, trimisă în judecată tot pentru infracțiunea de spălare de bani.

Instanța supremă a ridicat și sechestrul impus celor trei în această cauză. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile.

În 28 septembrie 2015, procurorii Direcției Naționale Anticoruție i-au trimis în judecată pe fostul consilier prezidențial pentru securitate națională George Adrian Scutaru și pe fostul vicepreședinte al Camerei Deputaților Dan Motreanu, pentru spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală, denunțător în cauză, a pretins și primit de la o altă persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acesteia din urmă în demersurile de punere în posesie de terenuri aflate în municipiul Buzău.

„Din suma de 700.000 euro, bani primiți efectiv de persoana denunțătoare, aceasta le-a remis inculpaților Scutaru George-Adrian și Motreanu Dan Ștefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale), a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate”, preciza atunci DNA în rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, pentru a disimula proveniența acestor sume de bani, GeorgeScutaru, Dan Motreanu și Ana Maria Schaer „au inițiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realității, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentație folosite ca materiale în campania electorală”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase