Fostul deputat PSD Cristian RIZEA nu s-a prezentat la termenul de judecată: Se confruntă cu PROBLEME financiare, nu are un DOMICILIU stabil și se află în SUA

Fostul deputat PSD Cristian RIZEA nu s-a prezentat la termenul de judecată: Se confruntă cu PROBLEME financiare, nu are un DOMICILIU stabil și se află în SUA
Publicat: 04/02/2019, 14:32
Actualizat: 26/03/2019, 00:45

Luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc primul termen al apelului în care fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

„Clientul meu mi-a transmis un înscris olograf care arată că solicită instanței să ia act de domiciliul la cabinet. Nu are un domiciliu stabil. Este itinerant și în țară, și în străinătate. Ultima dată se afla în SUA la niște rude. Arată că nu se poate prezenta la termen din motive personale. Cred că din lipsa unei situații financiare”, a declarat avocatul Alexandru Morărescu, în fața judecătorilor.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 4 martie.

În decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat în primă instanță de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Fostul deputat în Parlamentul României a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, alături de omul de afaceri Lucian Colțea, care este cercetat pentru cumpărare de influență și spălare de bani.”În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități”, precizau la acel moment procurorii într-un comunicat de presă.

În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituții „astfel încât o persoană din familia lui Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv ca omul de afaceri să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, arăta DNA.

Potrivit procurorilor, Cristian Rizea ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula proveniența sumei. Ulterior, „în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, explicau procurorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase