Fostul director al Bibliotecii Metropolitane București, plasat în arest la domiciliu

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane București, plasat în arest la domiciliu
Publicat: 14/04/2015, 17:02

Magistrații au decis să înlocuiască măsura arestului preventiv, impusă în cazul lui Rotaru, cu cel la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.

Astfel, fostul director al Bibliotecii Metropolitane București a părăsit Arestul Central al Poliției, unde se afla de la jumătatea lunii septembrie 2014.

Florinel Rotaru și alți 12 inculpați, între care o fostă șefă de Serviciu din Primăria Capitalei, au fost trimiși în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul plăților negale de milioane de lei.

Alături de Rotaru, sunt judecați Irina Bologa, fost șef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Municipiului București – Direcția Cultură, Învățământ, Turism, și 11 persoane angajate ale BMB la data faptelor, respectiv Rodica Cosmaciuc, Ioana Gogoneață, Elena Cristina Baldovin, Virgil Lică, Ioana David, Maria Simona Codrescu, Petruța Brezoiu, Cornelia Radu, Rodica Lupușanschi, Paula Ioana Laszlo și Anca Ioana Andreescu.

Toți inculpații din dosar sunt acuzați de abuz în serviciu, mare parte a prejudiciul rezultând din cumpărarea de cărți supraevaluate de către BMB. Rotaru este judecat și pentru conflict de interese și fals în declarații.

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2012, Florinel Rotaru, director general, Ioana Gogoneață, contabil șef, și Elena Cristina Baldovin, șef Serviciu Achiziții Publice, toți din cadrul BMB, au efectuat diverse operațiuni în baza cărora „s-a realizat plata nelegală a sumei totale de 79.758 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate și o diferență rezultată, pe de o parte, urmare a decontării unei operațiuni necuprinse în contract, iar pe de altă parte, urmare a aplicării nejustificate a unui tarif superior celui menționat în contract”.

Tot Rotaru a încheiat trei contracte de mentenanță preventivă cu o societate comercială, în baza cărora s-a plătit în mod nelegal suma totală de 168.682 de lei, cu nerespectarea principiilor economicității, eficienței și eficacității utilizării fondurilor publice, susțin procurorii.

În rechizitoriu se mai precizează că Rotaru, Cosmaciuc, Brezoiu, Gogoneață, Baldovin, Lică, Radu, David și Codrescu, în perioada 2010-2012, au făcut operațiuni în baza cărora s-a realizat plata nelegală a sumei totale de 2.148.819 lei.

Anchetatorii mai susțin că Rotaru, Bologa, Lupușanschi, Laszlo și Andreescu, în calitate de președinte, respectiv de membrii ai unei comisii constituită la nivelul Bibliotecii Metropolitane București, în perioada 2008-2012, contrar intereselor financiare ale acestei instituții, „au procedat la supraevaluarea unităților bibliografice achiziționate de la o persoana fizică, fapt ce a condus la plata nelegală din bugetul BMB a sumei totale de 3.758.339 lei”.

Despre Irina Bologa, procurorii spun și că aceasta, în calitate de șef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Capitalei, în perioada 2008-2012, „a participat la luarea unei decizii care a dus la achiziționarea de la o persoană fizică a unui număr total de 688 unități bibliografice în valoare totală de 5.485.450 de lei, deși se afla în relații patrimoniale cu BMB, cu care în perioada 1.11.2007-24.04.2011, încheiase în nume propriu un număr de cinci contracte cu caracter patrimonial, pentru care a fost remunerată cu suma de 18.000 lei”.

Fostul director general al BMB este acuzat și de faptul că și-a urmărit interesele persoane folosindu-se de funcția pe care o ocupa. Astfel, contrar intereselor financiare ale BMB, el a dispus ca doi angajați ai Serviciului Administrativ să muncească, în timpul orelor de program, la imobilele pe care le deținea, fapt ce a condus la plata nelegală de către instituție a sumei totale de 34.852 lei.

Același Rotaru, se arată în rechizitoriu, „a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut în mod direct un folos patrimonial pentru soția sa, în sensul angajării acesteia în cadrul BMB pe o funcție pentru care aceasta a primit un salariu”. De asemenea, în perioada 2008-2012, a participat și la luarea unor decizii, prin care s-au obținut, direct, un folos patrimonial pentru o asociație al cărei președinte era, în condițiile în care el a beneficiat din partea asociației de foloase de orice natură.

În rechizitoriu se arată și că Florinel Rotaru, în declarațiile de avere din perioada 2010-2013, nu a menționat calitatea de proprietar asupra unui teren intravilan.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a pus sechestru pe șase terenuri, nouă locuințe, 688 de cărți și 17.500 de euro.

Dosarul se află pe rolul Tribunalului București.

În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcția de manager al BMB, pentru management defectuos și ineficiență în administrarea, angajarea și utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcția de Control și Direcția de Audit Intern din Primăria Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficiențele constatate sunt rezultatul unui „management defectuos”, ca urmare a necunoașterii sau „cunoașterii insuficiente” a prevederilor legislative în vigoare, dar și ineficienței în administrarea, angajarea și utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?