Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore, care a provocat 2 accidente rutiere în 2009, s-a predat în București

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore, care a provocat 2 accidente rutiere în 2009, s-a predat în București
Publicat: 14/02/2014, 08:32
Actualizat: 26/03/2014, 15:55

Silviu Ionescu urmează să fie dus la un penitenciar pentru executarea pedepsei.

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore a fost condamnat pentru cele două accidente rutiere din decembrie 2009, în urma cărora o persoană a murit și două au fost rănite.

Cei doi judecători ai cazului au admis contestația făcută de procurori față de condamnarea dispusă anterior și au mărit pedeapsa de la trei la șase ani de închisoare cu executare.

Conform minutei deciziei luate de instanță, Silviu Ionescu a primit șase ani de închisoare pentru ucidere din culpă, doi ani și jumătate pentru vătămare corporală din culpă și patru ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului.

În baza prevederilor în vigoare, instanța a stabilit ca fostul diplomat să execute pedeapsa cea mai grea – șase ani de închisoare.

„Respinge ca nefondate apelurile formulate de inculpatul Ionescu Silviu, partea civilă Ministerul Afacerilor Externe din România și asiguratorul SC Carpatica Asig SA”, se mai precizează în decizia Curții de Apel.

Dosarul a fost judecat de magistrații Dorel Matei și Ion Tudoran.

Parchetul instanței supreme a cerut Curții de Apel București, joi, condamnarea lui Silviu Ionescu la o pedeapsă mai mare de trei ani de închisoare, cu executare, în cazul accidentelor din Singapore, în timp ce avocatul acestuia a susținut că fostul diplomat ar trebui achitat.

Procurorul prezent la ședința de judecată a cerut instanței aplicarea unei pedepse mai mari în cazul lui Ionescu, susținând că fapta de care este acuzat este una gravă, în contextul nerecunoașterii acesteia și este dovedită de probele de la dosar. El a mai arătat că imaginea României pe plan internațional a fost deformată și afectată în urma acestui incident.

Avocatul lui Silviu Ionescu le-a spus judecătorilor că fapta de vătămare corporală din culpă de care a fost acuzat clientul său nu mai poate fi susținută, întrucât noile coduri prevăd că aceasta este valabilă doar atunci când victima este internată peste 90 de zile. Avocatul Nelu Trașcă a arătat că în acest caz victimele au avut între 70 și 80 de zile de internate pentru îngrijiri medicale, astfel că nu mai poate fi avută în vedere fapta de vătămare corporală.
În ce privește acuzația de ucidere din culpă, avocatul le-a spus judecătorilor că, din probele aflate la dosar, nu reiese cu certitudine că Silviu Ionescu se afla la volanul mașinii ambasadei, cerând să dispună achitarea clientului său.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a cerut despăgubiri de 13.340 de dolari singaporezi, reprezentând suma totală a facturilor pentru depozitarea mașinii avariate a ambasadei pe o perioadă de peste trei ani. Acesta a arătat că mașina nu a fost reparată la acel moment și că, odată cu trecerea anilor, costurile de reparații s-au mărit, solicitând în acest context mărirea cuantumului despăgubirilor civile.

În ultimul cuvânt, Silviu Ionescu a spus că nu el se afla la volanul mașinii ambasadei, reamintind că la acea vreme a făcut un anunț și o sesizare la poliție că mașina a fost furată.
În 27 martie 2013, fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 la trei ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă, un an de închisoare pentru vătămare corporală din culpă și trei ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului.

Instanța a decis să îl achite pe fostul diplomat pentru fals în declarații, pe motiv că faptei îi lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii, iar în final a dispus ca acesta să execute în regim de detenție cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de închisoare.

Din pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare aplicată, instanța a dispus scăderea perioadei 7 mai 2010 – 25 noiembrie 2010, respectiv cea a reținerii și arestării preventive.

Instanța admis, în parte, acțiunea MAE și a obligat societatea Carpatica Asig la plata către instituție a 15.986 SGD (moneda statului Singapore – n.r.) cu titlu de despăgubiri civile, care se vor achita în lei, la cursul BNR de la data plății.

Decizia Judecătoriei Sectorului 3 a fost contestată cu recurs la Curtea de Apel București, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 3 care l-a condamnat pe Silviu Ionescu arăta în motivare că a înlăturat probele fostului diplomat pe motiv că acestea sunt fie irelevante, fie neverosimile, constatând contradicții în declarațiile lui.

Faptul că Ionescu era în mașină este dovedit, notează instanța, de martorul Mohamed Noor Bin Hussain, care l-a recunoscut pe Ionescu dintr-un ziar singaporez ca fiind bărbatul care se afla la volanul mașinii ce a produs cele două accidente. Declarația acestui martor ocular se leagă, precizează instanța în motivare, cu descrierea făcută de un al doilea martor ocular, Ricardo Izaan Lachica Bin Irfan, aflat la locul celui de al doilea accident, la o distanță considerabil de mare, respectiv 185 de metri față de locul primului accident, și care l-a indicat tot pe Ionescu drept șoferul mașinii ce a provocat al doilea accident.

Tot în motivare, Judecătoria Sectorului 3 arată că Silviu Ionescu nu a dat dovadă de „căință” sau „responsabilitate civică” după ce și-a lăsat victimele agonizând în stradă în urma accidentelor din Singapore.

Silviu Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de către procurorii Parchetului instanței supreme, care l-au acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și fals în declarații.

Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, în jurul orei 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri „ad interam” al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparținând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecție semaforizată, două persoane în vârstă de 30 și, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.

Ionescu a părăsit locul accidentului și a continuat să conducă mașina până la următoarea intersecție semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului și abandonând mașina într-o zonă industrială a orașului Singapore, au precizat procurorii.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.

Ulterior producerii celor două accidente de circulație, Silviu Ionescu a sesizat poliția singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din fața Ambasadei României, după ora 2.00, situație neconformă cu realitatea, pe care a susținut-o și prin declarațiile date în fața autorităților judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pe de altă parte, Înalta Curte din Singapore i-a acordat despăgubiri în valoare de 360.000 de dolari lui Bong Hwee Haw – una dintre cele trei victime. Bong, care la vremea accidentului din decembrie 2009 avea 24 de ani, a fost prima victimă care a primit compensații pentru rănile suferite.

Prietenul său, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a murit după zece zile de la accident, iar o a treia victimă, Muhammad Haris Abu Talib, care avea 18 ani, a suferit răni ușoare.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic