Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, trimis în judecată de către DNA în dosarul Poșta Română

Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, trimis în judecată de către DNA în dosarul Poșta Română
Publicat: 03/05/2019, 15:48

Alături de fostul ministru al Comunicațiilor au mai fost trimiși în judecată Marius Constantin Fecioru, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru luare de mită și trafic de influență, Dumitru Daniel Neagoe, fost director general al CN Poșta Română (CNPR) SA și Victor Simon, fost director al Direcției operaționale din cadrul CNPR SA și, ulterior, de membru al comisiei de evaluare, acuzat de abuz în serviciu și luare de mită. Au mai fost deferiți justiției Diana Luciana Stănescu (fostă Janho), fost director al Sucursalei IT&C din cadrul CNPR SA și, ulterior, membru al comisiei de evaluare și Cătălin Marian Ștefan, fost șef al Departamentului achiziții investiții din cadrul CNPR SA și, ulterior, membru al comisiei de evaluare, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și luare de mită, transmite DNA într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX.

Alături de ei au mai fost trimiși la instanță Paul Ivanov, Bogdan Florin Dinu, Nour Abdel Khalil Janho și Ion Orzac, administrator al SC Norima Tech SRL, fiecare pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită, precum și societățile SC Industrial Software SRL pentru complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influență (2 fapte) și spălarea banilor; SC Norima Tech SRL pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, SC Smanet Systems SRL pentru complicitate la trafic de influență, mai spune DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, ca urmare a influenței traficate de cei doi demnitari, Sandu Gabriel și Fecioru Marius-Constantin, Neagoe Dumitru-Daniel, Simon Victor, Ștefan Cătălin-Marian și Stănescu (fostă Janho) Diana-Luciana, în calitățile menționate mai sus, și-au încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în contextul achiziționării, de către CN Poșta Română (CNPR) SA, la un preț supraevaluat a proiectului „Meter Net” – mașini de francat și o aplicație de colectare și raportare a datelor privind corespondența prelucrată.

Cei patru au beneficiat de sprijinul ministrului de la acea vreme, Gabriel Sandu, care „a depus diligențele necesare pentru numirea acestora în funcțiile respective, special pentru a se încheia contractul menționat mai sus”, transmite DNA.

Concret, în luna august 2010, Diana Luciana Janho, Cătălin Marian Ștefan, Victor Simon, membri ai comisiei de evaluare, cu nesocotirea dispozițiilor legale, au desemnat câștigătoare oferta unei societăți comerciale „agreate”, cunoscând mărirea frauduloasă a valorii de atribuire. Ulterior, între societatea respectivă, în calitate de furnizor și CN Poșta Română SA, în calitate de beneficiar a fost încheiat un contract în condiții dezavantajoase, a cărui executare a prejudiciat compania națională cu suma de 4.959.149,78 euro.

Raportul procedurii de achiziție a fost aprobat de către directorul Neagoe Dumitru-Daniel în condițiile de mai sus.

Ulterior, după încheierea contractului de achiziție publică, administratorul firmei beneficiare a remis sumele de bani pretinse anterior de inculpați, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de aceștia din urmă, utilizând contracte comerciale fictive astfel:
– în perioada octombrie 2010 – februarie 2011, Dumitru Daniel Neagoe a primit, suma de 270.254 lei, prin mai multe transferuri bancare, în conturile unei societăți pe care o controla printr-o persoană apropiată,
– în perioada octombrie 2010 – februarie 2011, Ștefan Cătălin-Marian și Stănescu (fostă Janho) Diana-Luciana au primit, cu ajutorul lui Janho Khall Abdel Nour, suma totală de 263.273 lei (respectiv câte 131.639 lei pentru fiecare dintre cei doi) prin plăți efectuate în conturile unei societăți administrată de o interpusă a lui Stănescu (fostă Janho).
– în perioada octombrie 2010 – februarie 2011, Victor Simon a primit, prin intermediul a două societăți administrate de Ion Orzac (una dintre acestea fiind SC Norima Tech SRL) suma pretinsă, în cuantum total de 307.018 lei,
– în perioada septembrie 2010 – martie 2011, Gabriel Sandu a primit suma totală de 11.380.297 lei, prin intermediul unor societăți controlate de Dinu Florin Bogdan.

Ulterior, acesta din urmă a creat, prin folosirea conturilor bancare ale unor societăți comerciale controlate prin apropiați ai săi, fără a avea la bază operațiuni comerciale reale, 7 circuite prin care au fost desfășurate operațiuni de transfer a sumelor de 1.600.000 euro, 3.826.030 lei și 636.000 lei, către beneficiarul real, în vederea disimulării originii lor, cunoscând că aceste sume provin din comiterea de infracțiuni.

– în perioada septembrie 2010-mai 2011, Marius Constantin Fecioru a primit suma pretinsă de 3.164.009 lei prin mai multe transferuri bancare, în conturile firmei SC Industrial Software SRL (controlată de intermediarul său, Domșa Cristian Ioan).

În cursul anului 2007, între CN Poșta Română SA și o societate comercială s-a încheiat un contract de asociere în participațiune cu privire la furnizarea serviciului de „poștă hibridă”, serviciu care, în cursul anului 2009, era considerat neprofitabil de către funcționarii companiei, propunându-se chiar rezilierea contractului.

În acest context, administratorul societății respective a acceptat să încheie mai multe înțelegeri frauduloase cu factorii de decizie din cadrul CN Poșta Română SA, în vederea menținerii proiectului de poștă hibridă și executării în condiții bune a acestuia.

În luna ianuarie 2011 Marius Constantin Fecioru, în virtutea funcției de secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a pretins de la reprezentanții societății respective, sume de bani pentru formațiunea politică din care făcea parte, promițând că, în schimb, își va utiliza influența pe care o avea asupra conducerii CN Poșta Româna SA, în vederea susținerii, în continuare, a serviciului de poștă hibridă și că va determina conducerea companiei naționale să efectueze cu celeritate plata deconturilor asocierii.

Astfel, în perioada mai 2011-mai 2012, Marius Constantin Fecioru a primit, prin intermediul inculpatei SC Industrial Software SRL Sibiu, administrată de Cristian Ioan Domșa, în baza unor contracte simulate, suma totală de 1.047.749 lei.

În același context, în perioada iunie 2011 – mai 2012, Dumitru Daniel Neagoe, în calitate de director general al CN Poșta Română SA, a primit prin intermediul a două societăți administrate de Petre Iura, în baza unor contracte simulate, suma totală de 1.364.001 lei.

În plus, pentru același motiv (de a susține în continuare proiectul poștei hibride) în toamna anului 2010, Victor Simon, în calitate de director operațional al CN Poșta Română și membru al comitetului asocierii în participațiune a pretins pentru sine și pentru sindicat, sume de bani pe care le-a primit în perioada ianuarie 2011-mai 2012 și care au însumat 1.310.099 lei.

În cursul anului 2010, în contextul desfășurării de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a procedurilor de atribuire a proiectului „e-Academie” pentru funcționarii publici, inculpatul Marius Constantin Fecioru a solicitat, direct, dar și prin intermediarul lui Domșa Cristian Ioan, ca unul dintre reprezentanții unei asocieri de firme, îndreptățite să câștige licitația, să cumpere un soft inutil, în valoare de 150.000 de euro, de la SC Industrial Software SRL (administrată de Domșa Cristian Ioan).

Această tranzacție a fost impusă omului de afaceri, pentru ca Marius Constantin Fecioru să nu împiedice desfășurarea procedurii de achiziție publică și desemnarea asocierii respective ca și câștigătoare a licitației.

Pretențiile de mai sus au fost transmise prin intermediul lui Domșa Cristian Ioan care, folosindu-se de SC Industrial Software SRL, a intermediat primirea, în luna august 2011, de către Marius Constantin Fecioru, a sumei de 393.780,60 lei (sumă la care s-a ajuns după reducerea pretențiilor inițiale), plătită ca preț al softului amintit.

În același context și pentru același motiv, Paul Ivanov a pretins de la același om de afaceri suma totală de 180.000 de euro pentru a-și folosi influența pe lângă ministrul comunicațiilor de la acea vreme și a primit, în perioada iunie-august 2011, prin intermediul inculpatei SC Smanet Systems SRL, suma de 900.240 lei.

În cauză, CN Poșta Română SA s-a constituit parte civilă cu suma de 23.052.608 lei (4.959.149,78 euro la cursul BNR de 1 EURO = 4,6485 lei) la care se adaugă dobânda legală aferentă acestei sume.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin lui Gabriel Sandu, Victor Șimon, Cătălin Marian Ștefan, Diana Luciana Stănescu, Marius Constantin Fecioru, Dumitru Daniel Neagoe, Paul Ivanov. De asemenea, s-a mai dispus măsura popririi asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în conturile bancare deținute de inculpați și asupra sumelor de bani datorate inculpaților, cu orice titlu, de către terțe persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, în prezența avocaților, Iura Petru și Cristian Ioan Domșa au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

– 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influență (2 fapte) și spălarea banilor.

Instanța de judecată a admis acordul încheiat cu Petru Iura iar cel încheiat cu Domșa se află în curs de judecare la Curtea de Apel București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Ducesa de Sussex a dezvăluit primul produs din brandul său American Riviera Orchard