Fostul ministru Cristian David, urmărit penal pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații

Fostul ministru  Cristian David, urmărit penal pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații
Publicat: 05/03/2014, 17:31
Actualizat: 11/02/2019, 10:40

„Ca urmare a îndeplinirii procedurilor legale prevăzute de art. 109 din Constituția României, art.12 și art.19 din Legea 115/1999 privind Responsabilitatea ministerială, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de David Cristian, la data faptelor având funcția de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu sub forma participației improprii, uz de fals și fals în declarații”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de DNA.

Procurorii i-au prezentat lui David, miercuri, acuzațiile și calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură Penală.

Fostul ministru a declarat, la ieșirea de la DNA, că dosarul care îl vizează este o confuzie regretabilă, care trebuie lămurită cât mai repede, precizând că va aduce toate documentele care îi vor fi cerute de anchetatori.

„Așa cum am precizat de la bun început, am toată disponibilitatea de a pune la dispoziția procurorilor DNA toate datele, informațiile și precizările necesare să clarifice această situație. Eu socotesc că este o confuzie regretabilă, care trebuie lămurită cât mai repede. Acest lucru sper să-l fac cât de curând. Este tot ceea ce pot declara în această fază”, a spus Cristian David.

În 27 februarie, președintele Traian Băsescu i-a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală pentru Cristian David, înștiințând în acest sens și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Referatul Direcției Naționale Anticorupție în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale față de Cristian David a fost trimis președintelui Traian Băsescu în 26 februarie, de procurorul general Tiberiu Nițu.

Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz de la președinte pentru urmărirea penală a fostului ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, pentru abuz în serviciu sub forma participației improprii, uz de fals și fals în declarații, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, în declarația de avere depusă la 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat în fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa.

„Pentru ca, la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deținerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în județul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Această sumă a fost justificată de ministrul delegat printr-un așa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca să-și construiască o casă și la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivă a apartamentului menționat, mama sa i-ar fi «restituit» împrumutul”, au scris procurorii în documentul citat.

Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada premergătoare încheierii actul de vânzare-cumpărare aparent, Cristian David „a fost profund preocupat” de necesitatea încheierii unui antecontract de vânzare-cumpărare între mama sa și o altă persoană, întrucât nu deținea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia să o menționeze în declarația sa de avere.

În 26 februarie, Cristian David și-a dat demisia din funcția de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalți miniștri liberali din Guvern.

În aceeași zi, după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa, Cristian David a demisionat și din calitatea de membru al PNL, spunând că a luat această deciziei pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzațiilor procurorilor.

În același dosar, mama lui Cristian David, Georgiana Dumitrescu, este urmărită penal pentru uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale, procurorii anticorupție aducându-i la cunoștință acuzațiile.

Potrivit DNA, Georgiana Dumitrescu ar fi acceptat încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare a unui imobil situat în orașul Azuga, iar ulterior, a unui contract de vânzare-cumpărare încheiat în formă autentică la 30 august 2013, ambele cu conținut nereal și destinate folosirii, de către fiul său, Cristian David, cu titlu de documente justificative în procedura de evaluare a averii sale, aflată pe rolul ANI, cu consecința exonerării acestuia de răspundere patrimonială.

Procurorii anticorupție îl cercetează în aceeași cauză și pe consilierul juridic Marius Constantin Stoica, pentru abuz în serviciu cu participație improprie, sub forma complicității și fals material în înscrisuri oficiale, sub forma complicității.

Față de acesta, DNA a dispus, în 27 februarie, control judiciar pe durata anchetării sale în acest dosar.

Potrivit procurorilor, în 21 iunie 2013, Cristian David i-ar fi spus lui Stoica că nu putea justifica o sumă de bani menționată în declarația sa de avere, respectiv 60.000 de euro. Stoica i-ar fi oferit lui David ajutorul, spunându-i că Adinei Maria Hadzhieva este dispusă să încheie în mod nereal un antecontract de vânzare-cumpărare și ulterior un contract de vânzare-cumpărare în formă autentică cu Georgiana Dumitrescu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice