Fostul om de afaceri Ilie Vonica, înmormântat cu slujbă specială, în prezența a peste 500 de persoane

Fostul om de afaceri Ilie Vonica, înmormântat cu slujbă specială, în prezența a peste 500 de persoane
Publicat: 08/06/2014, 17:27
Actualizat: 27/09/2018, 19:12

Slujba de înmormântare a omului de afaceri Ilie Vonica a început, duminică, la ora 13.00, peste cinci sute de persoane – rude, prieteni, angajați, oameni de afaceri, politicieni, dar și foști pacienți – sosind la Biserica din Groapă din municipiul Sibiu.

Printre cei care au participat la funeralii s-au numărat fostul ministru al Economiei Ion Ariton, viceprimarul Sibiului Virgil Popa, fostul director general al Hidroelectrica Constantin Trihenea, fostul prefect de Sibiu Horațiu Răcuciu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, dar și consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al omului de afaceri a fost depus, încă de miercuri, la capela din curtea bisericii, iar mormântul a fost amenajat în cavoul pe care familia Vonica îl deține în curtea bisericii, alături de morminte ale unor foști mitropoliți și preoți.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, care au susținut „un ritual special”, diferit de obișnuitul ritual de înmormântare, în condițiile în care Ilie Vonica s-a sinucis.

„Slujba se desfășura foarte liniștit. Este un ritual special care se face la cei care sunt decedați în situațiile acestea. Este mult mai simplă, foarte echilibrată și cu mult bun simț, ca și cealaltă, cu aceeași frumusețe. Pentru sibieni, domnul Vonica a fost un pic mai mult decât o simplă știre. De câteva ori am colaborat, regret profund cele întâmplate și cred că este momentul să vă spun că pentru noi domnul Ilie Vonica rămâne în continuare subiect de rugăciune”, a declarat, presei, Constantin Necula, consilier misionar, pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului, cel care a condus ceremonia de înmormântare.

Ritualul de înmormântare a fost presărat de citate din Octavian Paler, rostite de preoții care l-au oficiat.

„Am învățat că, oricât suferi, lumea nu se va opri pentru suferința ta”, a spus, la un moment dat, unul dintre preoți, citându-l pe Octavian Paler.

În momentul în care trupul omului de afaceri Ilie Vonica a fost lăsat în groapă, toată lumea a aplaudat minute în șir.

Ceremonia s-a încheiat cu discursuri ținute de mai mulți cunoscuți și prieteni ai lui Ilie Vonica, în care au elogiat activitatea acestuia ca medic, om de afaceri, dar și activitățile sale caritabile.

La cererea familiei, doar rudele, prietenii apropiați, câțiva angajați și personalitățile au avut voie să intre în curtea bisericii unde s-a oficiat slujba, restul persoanelor care au participat la ceremonie stând pe trotuarele din fața lăcașului de cult.

Pe durata înmormântării, traficul rutier pe strada Justiției din municipiul Sibiu, cea pe care se află Biserica din Groapă, a fost închis, mai multe echipaje de Poliție Rutieră și Poliție Locală asigurând zona.

Printre cei care s-au aflat în afara bisericii erau mulți dintre foștii pacienți ai Clinicii Polisano, majoritatea având doar cuvinte de laudă despre Ilie Vonica.

Pe timpul slujbei, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor după ce li s-a făcut rău, un echipaj de Ambulanță fiind staționat în apropierea bisericii.

La încheierea slujbei, un unchi al Danei Vonica, arestată în dosarul rețetelor false pentru bolnavii de cancer, Ioan Bratu, a susținut o declarație în fața presei în care și-a cerut scuze pentru incidentele dintre jurnaliști și o parte dintre prietenii și rudele familiei care au avut loc, sâmbătă, la sosirea și la plecarea femeii de la priveghiul soțului ei.

De asemenea, Ioan Bratu a vorbit despre „încercarea îngrozitoare” prin care trece familia Vonica și și-a exprimat siguranța că soția omului de afaceri este nevinovată în dosarul în care este cercetată.

La plecare, toți cei care au participat la înmormântare au primit pungi de hârtie în care erau o lumânare albă, un colac și un prosop, dar și câte un pahar de apă, suc sau vin.

Omul de afaceri Ilie Vonica, proprietarul Grupului Polisano, a murit, marți, după ce s-a aruncat de pe acoperișul casei sale din Sibiu.

Surse judiciare spuneau că omul de afaceri Ilie Vonica a lăsat în locuința sa de pe strada Andrei Mureșanu din municipiul Sibiu o scrisoare de cinci pagini în care își explica sinuciderea. Ilie Vonica explica în scrisoare că arestarea soției și problemele firmelor sale l-au determinat să își ia viața, el cerându-i, totodată, iertare soției și să aibă grijă de fiica lor, potrivit unor surse judiciare. Documentul era adresat soției, căreia Ilie Vonica i-a scris că nu poate trăi „singur”, știind că ea este „acolo”, adică în arest.

Aceleași surse precizau că, din discuțiile avute cu apropiații familiei Vonica, s-a stabilit că omul de afaceri a refuzat să mănânce de când soția sa a fost arestată, iar marți, înainte de a se arunca în gol, a fumat foarte mult.

Trupul lui Ilie Vonica a fost depus, miercuri după-amiază, la capela Bisericii din Groapă din municipiul Sibiu.

Ioana Dana Vonica a sosit, sâmbătă, în jurul orei 19.30, la capela Bisericii din Groapă din municipiul Sibiu, unde era depus sicriul cu trupul neînsuflețit al soțului său. Femeia, escortată de doi polițiști, a coborât dintr-un autoturism și a intrat pe poarta bisericii, îndreptându-se spre capelă. În momentul în care mașina a parcat în fața bisericii, circa 50 de persoane – rude și prieteni – care o așteptaseră afară, deși în Sibiu ploua torențial, au format un scut din umbrele pentru a o feri de privirile jurnaliștilor și de camerele de filmat.

Mai multe persoane au lovit chiar jurnaliștii cu umbrelele, strigând: „Sunteți niște criminali”.

Înainte de sosirea Ioanei Vonica, la capelă ajunsese fiica acesteia, Loredana, cu o mașină a Grupului Polisano.

Ioana Vonica a putut rămâne la priveghiul soțului trei ore, așa cum a primit dispensă de la Parchet, după care s-a întors în arestul Poliției Capitalei.

Omul de afaceri Ilie Vonica, de profesie medic, era proprietarul grupului Polisano, din care face parte și lanțul de farmacii Rețeta, la care luna trecută au avut loc percheziții în dosarul rețelor false, în care au fost arestate ulterior nouă persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, infracțiuni prin care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ilie Vonica și soția sa, Ioana Vonica, au fost audiați în 20 mai la Poliția Capitalei, iar ulterior soția omului de afaceri a fost arestată. De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deținute de soția lui Ilie Vonica.

În 22 mai, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a nouă persoane – Ioana Vonica, Decebal Valentin Oprea, Bogdan Mihai Năstasie, Iuliana Ilincea, Anca Maria Otinceanu, Alina Ioana Mănescu și medicii Otilia Fănica Georgescu, Emilia Niculescu Mizil și Aristica Poenaru, de la Secția Hematologie a Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit procurorilor, reprezentanții societăți care deține lanțul de farmacii „Rețeta” ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziții de medicamente de la societăți „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienți care nu au beneficiat de acestea, reprezentanții societății au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit după 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano – pe locul trei pe piața distribuției de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, rețeaua de farmacii Rețeta și producătorul de medicamente Polipharma Sibiu. Pe lângă aceste activități, grupul deținea și un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenție de tu­rism proprie, proiecte de sport și agrement, construcții imobiliare și real estate.

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajați, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.

În 2011, Vonica a vândut rețeaua de clinici de dializă grupului Diaverum, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, tranzacție esti­ma­tă la aproximativ 25 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Vine vijelia peste România. Aduce și ninsori
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult