Fostul prim-procuror de la Parchetul tribunalului Bihor și șeful Serviciului județean de medicină legală, trimiși în judecată

Fostul prim-procuror de la Parchetul tribunalului Bihor și șeful Serviciului județean de medicină legală, trimiși în judecată

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Popa, arestat preventiv în luna octombrie, pentru șantaj, luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri și favorizarea infractorului.

De asemenea, au fost trimiși în judecată omul de afaceri Alin David, pentru cumpărare de influență, și șeful Serviciului Județean de Medicină Legală, Gabriel Mihalache.

Cercetările în cazul fostului prim-procuror al Parchetului Bihor Vasile Popa au fost declanșate în urma unui denunț făcut de omul de afaceri orădean Dorinel Edu, proprietarul unei firme de construcții, care a susținut că i-ar fi dat magistratului peste 50.000 de euro, reprezentând bani și servicii, pentru a-l ajuta cu soluții favorabile în anchetele penale începute împotriva sa.

În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit că Dorinel Edu nu a fost singurul protejat al procurorului. Astfel, una dintre mașinile lui Vasile Popa, înmatriculată pe numele firmei deținute de omul de afaceri Alin David, a fost primită de procuror, la o treime din valoarea reală, pentru a-l ajuta pe acesta să obțină soluții favorabile în trei dosare penale în care era suspectat de implicare în defrișări ilegale.

Procesul se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

În paralel, DNA a disjuns ancheta în cazul lui Vasile Popa pentru o faptă de înșelăciune, cercetările fiind făcute de procurorii anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea.

Vasile Popa a fost reținut, la începutul lunii octombrie, de procurorii DNA, apoi a fost arestat preventiv, măsura fiind menținută și în prezent de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În ordonanța de reținere a anchetatorilor se arăta că în perioada 2013 – 2014, Popa a constrâns o persoană să îi remită suma de 7.700 de lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune în cazul în care nu ar înapoia banii.

Pentru aceasta, el s-a folosit de calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control din județ, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate, arătau procurorii DNA, precizând că, în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale.

În perioada 2011 – septembrie 2013, prim-procurorul Vasile Popa ar fi primit de la un denunțător diferite foloase necuvenite, constând, în principal, în plata periodică (de circa două – trei ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 și 1.500 de euro. De asemenea, denunțătorul i-ar fi construit și amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp și i-ar fi asigurat și alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum și alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite este de circa 50.000 de euro.

Procurorii susțin că, în schimbul foloaselor primite, Popa, în calitatea pe care o deținea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și propriile reglementări interne, constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, legal și conform atribuțiilor de serviciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunțătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

Vasile Popa mai este acuzat că, în perioada iunie – septembrie 2009, ar fi distrus un rechizitoriu din 10 iunie 2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, în 16 septembrie 2009, ar fi dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.

Totodată, în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, magistratul ar fi distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar. La 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Procurorii îl mai acuzau pe Popa și că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern