Fostul secretar de stat pentru revoluționari George Costin, condamnat la șapte ani de închisoare

Fostul secretar de stat pentru revoluționari George Costin, condamnat la șapte ani de închisoare
Publicat: 04/12/2013, 23:22
Actualizat: 01/08/2014, 21:47

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor George Costin a fost condamnat la șapte ani de închisoare, în același dosar fiind condamnați alți zece inculpați, între care membri ai Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, dar și rude ale fostului secretar de stat.

Potrivit sentinței pronunțate, miercuri, de magistrații Curții de Apel Pitești și postată pe portalul instanțelor de judecată, George Costin a fost condamnat pentru mai multe infracțiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, instanța l-a condamnat la șapte ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat, la cinci ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței și autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și la șase ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Pedepsele stabilite pentru fiecare infracțiune în parte au fost contopite și s-a aplicat pedeapsa cea mai grea de șapte ani închisoare și patru ani interzicerea unor drepturi. Din pedeapsa aplicată a fost dedusă perioada de reținere și arestarea preventiv a condamnatului, între 27februarie 2012 și 27aprilie 2013, dată la care George Costin a fost liberat provizoriu sub control judiciar.

În același dosar, instanța l-a condamnat și pe Mihai Bolocan, membru în asociația condusă de George Costin, tot pentru comiterea a trei infracțiuni, respectiv inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat, pentru care a fost condamnat la șase ani de închisoare, folosirea influenței și autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite pentru care a primit patru ani de detenție și spălare de bani pentru care a fost condamnat la patru ani de închisoare. Pedeapsa finală în cazul lui Bolocan a fost de șase ani de închisoare.

De asemenea, Serafim Cotenescu a fost condamnat la cinci ani închisoare săvârșirea infracțiunii de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat și la patru ani închisoare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței și autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, pedeapsa finală fiind de cinci ani închisoare și patru ani interzicerea unor drepturi.

Alți opt inculpați din același dosar au primit pedepse privative de libertate între doi și cinci ani pentru fapte de corupție. Printre aceștia, se numără soția și fiul fostului secretar de stat.

George Costin, care la momentul producerii faptelor era președinte al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, iar ulterior a fost secretar de stat la Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor din decembrie 1989, a fost trimis în judecată în iunie 2012.

Conform DNA, în calitate de președinte al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, George Costin, împreună cu mai multe persoane, între care Bolocan și Cotenescu, au constituit și condus, în perioada 2009 – 2011, un grup infracțional organizat care viza obținerea de beneficii financiare. Grupul infracțional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluționar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte și pentru obținerea adeverinței în baza căreia ar fi urmat să beneficieze de indemnizațiile conferite de Legea 341/2004.

În calitate de președinte al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, George Costin și-a exercitat influența și autoritatea asupra persoanelor îndreptățite să preschimbe certificatele de revoluționar, pentru a obține pentru sine ori pentru altul sume de bani și foloase necuvenite, menționau procurorii DNA. Astfel, Costin, în calitatea sa de președinte al asociației, le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociație, și nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluși din asociație.

În acest fel, persoanele îndreptățite să beneficieze de indemnizații au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obținerea drepturilor legale, să plătească asociației anumite sume de bani și anume: 12.000 lei și 5 % din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizație reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obținută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost virați în conturile lui George Costin.

„Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumelor de bani, au fost încheiate 54 contracte de împrumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Aociației Decembrie 1989 Metrou România, prin care ar fi fost dată cu împrumut suma totală de 5.500.000 lei unor membri revoluționari, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele își primiseră deja drepturile în baza Legii nr.341/2004”, precizează procurorii DNA.

Printre beneficiarii contractelor de împrumut au fost persoane din conducerea Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, printre aceștia aflându-se și Mihai Bolocan.

Prin sentința pronunțată miercuri, magistrații au dispus, de asemenea, menținerea măsurilor asiguratorii dispuse de procuror privind sechestrul penal instituit asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpaților și poprirea asupra sumelor de bani în lei și valută, prezente și viitoare din conturile acestor inculpați până la concurența sumei de 9.453.390 lei.

În cazul a zece dintre cei 11 inculpați din acest dosar instanța a dispus confiscarea bunurilor carele aparțin până la concurența sumei de 945.339 lei, de la fiecare.

Curtea de apel Pitești, care a pronunțat sentința în acest dosar, este instanță de fond, prin urmare sentința nu este definitivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern