Fostul șef al Parchetului Buftea, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare, după ce a fost acuzat de corupție

Fostul șef al Parchetului Buftea, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare, după ce a fost acuzat de corupție
Publicat: 10/06/2014, 15:42
Actualizat: 01/02/2019, 09:17

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul lui Nelu Carpen formulat împotriva deciziei din 10 februarie 2012 a Curții de Apel Brașov, care l-a condamnat pe fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Buftea la șase ani de închisoare cu executare.

Din pedeapsa lui Nelu Carpen va fi scăzută durata reținerii și arestării preventive, respectiv din 23 aprilie 2010 până în 25 noiembrie 2010.

În același dosar, instanța supremă a respins, ca nefondate, apelurile declarate de avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, Mihail Vișan, Gheorghe Cojocaru, Aurică Sterea, Marian Cazacu, Marian Cărbunaru și Aurelia Cărbunaru împotriva aceleiași sentințe.

În cazul avocatei Ileana Claudia Gîlceavă, instanța supremă a dispus ca aceasta să execute pedeapsa de trei ani de închisoare. Curtea de Apel Brașov dispusese suspendarea executării pedepsei.

Totodată, judecătorii instanței supreme au luat act de retragerea apelurilor declarate de Daniel Nițu, Gigi Alexandru Lovasz și Adriana Gheorghe.

Instanța a menținut celelalte dispoziții ale deciziei Curții de Apel Brașov.

Decizia instanței supreme este definitivă, Nelu Carpen și ceilalți inculpați condamnați al pedepse cu executare urmând să fie încarcerați.

În 10 februarie 2012, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat pe Nelu Carpen la șase ani de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus ca pedeapsă complementară interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, a dreptului de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și a dreptului de a ocupa funcția de magistrat, pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei închisorii.

Avocatul Adrian Richartt Zamfirachi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei închisorii, printre care și aceea de a exercita profesia de avocat.

Avocata Ileana Claudia Gîlceavă a fost condamnată de Curtea de Apel Brașov la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Mihail Vișan a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare.

Prin sentința din februarie 2012, instanța i-a mai condamnat pe Gheorghe Cojocaru la trei ani de închisoare cu suspendare, pe Gigi Alexandru Lovasz la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Adriana Gheorghe la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Daniel Nițu la trei ani de închisoare cu suspendare, pe Aurică Sterea, fost judecător la Judecătoria Buftea, la un an de închisoare cu suspendare și pe Marian Cazacu la doi ani de închisoare cu suspendare.

Pedepse cu suspendarea executării au fost dispuse de Curtea de Apel Brașov și în cazul lui Marian Cărbunaru – condamnat la patru ani de închisoare, Aurelia Cărbunaru – patru ani de închisoare și Bogdan Vornicu – trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată în iulie 2010 pe fostul șef al Parchetului Judecătoriei Buftea Nelu Carpen și pe celelalte 12 persoane acuzate de fapte de corupție, printre care doi avocați din Baroul București și un judecător la Judecătoria Buftea, pentru constituire de grup infracționat organizat, dare și luare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, favorizarea infractorului și fals în înscrisuri oficiale, respectiv complicitate la unele dintre aceste infracțiuni.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada octombrie – decembrie 2009, Nelu Carpen, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a pretins, prin intermediul avocatei Claudia Ileana Gîlceav, 4.000 de euro de la două persoane, dintre care una era cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, pentru a facilita dispunerea unei soluții de netrimitere în judecată în acea cauză.

Anchetatorii au mai stabilit că, în cursul anului 2009, Nelu Carpen, împreună cu avocata Gîlceavă, ar fi pretins și primit de la o persoană 3.000 de euro, spunând că pot interveni pe lângă procurori de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 București pentru a urgența procedurile judiciare și a obține o soluție favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul acestei unități de parchet.

Avocata Claudia Ileana Gîlceavă a fost acuzată și că, în perioada iulie – august 2009, a pretins și primit 450 de euro de la un denunțător, lăsând să se creadă că are influență asupra unui ofițer de la Brigada de Poliție Rutieră și îl poate determina să finalizeze cercetările într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București cu o propunere favorabilă denunțătorului.

„În cursul lunii iulie 2009, inculpatul Carpen Nelu, împreună cu inculpații Vișan Mihail și Cojocaru Gheorghe (foști lucrători de poliție) au constituit un grup infracțional organizat, a cărui activitate s-a desfășurat în perioada iulie 2009 – martie 2010, în scopul comiterii unor infracțiuni de corupție. Activitatea grupului s-a derulat în mod coordonat și a constat în: racolarea unor persoane cercetate penal interesate să obțină măsuri judiciare favorabile în schimbul remiterii unor sume de bani și a altor bunuri pentru influențarea sau coruperea magistraților, asigurarea transmiterii foloaselor pretinse în cadrul grupării infracționale, precum și facilitarea dispunerii unor soluții de netrimitere în judecată în diferite cauze penale aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea și a altor unități de parchet”, arătau procurorii în actul de sesizare a instanței.

În perioada septembrie – decembrie 2000, Nelu Carpen ar fi primit de la Marian Cărbunaru bani și foloase de 1.500 de euro și 200 de lei pentru a dispune o soluție de netrimitere în judecată într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea în care acesta era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

„În cursul anului 2009, lui Carpen, împreună cu Sterea Aurică, judecător la Judecătoria Buftea, au ajutat o persoană, cercetată într-un dosar penal al unității de parchet conduse de Carpen Nelu, pentru o infracțiune prevăzută în Codul rutier, să beneficieze în mod nelegal de o soluție de netrimitere în judecată, prin determinarea și îndrumarea acesteia de a susține, în cuprinsul declarațiilor pe care urma să le dea în respectiva cauză, a unor împrejurări nereale cu privire la împrejurările comiterii faptei”, mai arătau procurorii.

De asemenea, în octombrie 2009, Vișan, împreună cu Gheorghe Cojocaru, Bogdan Vornicu și avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, a constituit un grup infracțional organizat, a cărui activitate s-a desfășurat în perioada octombrie 2009 – martie 2010, în scopul comiterii unor infracțiuni de corupție, precizau procurorii.

„În concret, acțiunile s-au derulat în mod coordonat, presupunând racolarea unor persoane cercetate penal interesate să dobândească beneficiul unor măsuri judiciare favorabile în schimbul remiterii unor sume de bani și a altor bunuri, asigurarea transmiterii foloaselor pretinse în cadrul grupării infracționale, precum și traficarea influenței pe lângă magistrați din cadrul unor diferite instanțe”, arătau anchetatorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște