Fostul vicepreședinte PNL Hunedoara Alin Simota și alți 13 inculpați, judecați pentru șantaj

Fostul vicepreședinte PNL Hunedoara Alin Simota și alți 13 inculpați, judecați pentru șantaj
Publicat: 26/09/2013, 16:04
Actualizat: 02/02/2019, 06:39

Fostul vicepreședinte PNL Hunedoara, Alin Simota, considerat lider al unei grupări care șantaja oameni de afaceri din oraș, a fost trimis în judecată, alături de alți 13 inculpați, de procurorii DIICOT Alba Iulia, care susțin că la cererea acestuia au fost executate acte de violență și răpiri.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Alba Iulia au trimis în judecată, în stare de arest preventiv și în stare de libertate, 14 persoane, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, lipsire de libertate, șantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals în declarații în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă.

Printre cei care vor ajunge în fața judecătorilor se numără omul de afaceri Alin Simota, fost vicepreședinte PNL Hunedoara și consilier local la Petroșani, Constantin Cristian Litera și Cătălin Penciuc, bodyguarzii omului de afaceri, Florin Voicu Micluță, Silvan Cornelius Toma și Daniel Dincă.

Alături de aceștia, au fost trimiși în judecată Mihai Eminovici Ciobanu, Ioan Petru Moldovan, Mircea Mihăiță Varodi, Florin Ioan Muntean, Gheorghe Bota, Zorin Avram, Claudiu Alin Anghelina și Simina Mirela Litera.

Procesul va fi judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, primul termen fiind în 15 octombrie.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006-2012, cei 14 inculpați au constituit un grup infracțional organizat, specializat în comiterea unor infracțiuni de șantaj și fapte de violență.

Rețeaua acționa în principal în județul Hunedoara, unii dintre membrii acesteia fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăți comerciale și finanțând activitatea clubului de fotbal Jiul Petroșani, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de către DIICOT.

Anchetatorii susțin că jucătorii clubului de fotbal ar fi fost șantajați pentru a renunța la drepturile financiare pe care le aveau.

„Practic, inculpații îi obligau pe jucători să semneze convenții nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroșani și aceștia, părțile nemaiavând pretenții una față de cealaltă începând cu data convenției de reziliere”, susțin procurorii.

Anchetatorii mai precizează că gruparea era structurată în „paliere de comandă și execuție, specializat în șantaje, sechestrări de persoane, ‘bătăi la comandă’ (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60-100 zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activitățile acestuia au fost favorizate și de către ofițeri de poliție judiciară din cadrul IPJ Hunedoara”.

De asemenea, din 2008, membrii rețelei au fost implicați și în comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumați în acest sens de complici angajați în sistem, susține DIICOT.

Astfel, a fost creat un prejudiciu de 400.000 de lei și 100.000 de euro, în cauză fiind dispuse măsuri asiguratorii.

În ceea ce privește activitățile de cămătărie cu care se ocupau membrii rețelei, procurorii susțin că aceștia acordau împrumuturi cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, până la 20%.

„În general, nu se prevedea un termen de restituire, condiția fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda (ex. la 10.000 euro trebuia să plătească 1.000 euro pe lună), iar la final, să dea suma împrumutată integral”, se mai arată în rechizitoriu.

În situația în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, ei erau bătuți, amenințați și deposedați de bunuri mobile sau imobile și sume de bani sau trimiși forțat la muncă, în Libia.

Alin Simota a fost consilier local PNL la Petroșani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier județean la Hunedoara.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din județ, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcțiilor, cât și în domeniul energetic, câștigând mai multe licitații organizate de Consiliul Județean, în perioada în care a fost consilier județean.

Echipa de fotbal pe care o finanța Simota, Jiul Petroșani, a fost retrasă din liga a treia, din cauza datoriilor.

Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăți comerciale, unele dintre ele intrând în insolvență, s-a aflat de mai multe ori în atenția anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă și emitere de file cec fără acoperire.

În acest dosar, procurorii și polițiștii au făcut, în luna iunie, șapte percheziții la mai multe adrese din județul Hunedoara, una dintre percheziții fiind la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, în biroul lui Alin Simota, care a fost ridicat de anchetatori de la locuința sa.

Alin Simota și alți membri ai grupării conduse de acesta au fost arestați, în 12 iunie, de Curtea de Apel Alba Iulia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?