Fragmente din cea mai puternică rachetă spaţială chineză au căzut necontrolat pe Pământ. NASA acuză China de iresponsabilitate

Fragmente din cea mai puternică rachetă spaţială chineză au căzut necontrolat pe Pământ. NASA acuză China de iresponsabilitate
Rcheta chinezeasca, de sub controlo, a căzut în Oceanul Indian, în zona insulelor Maldive (FOTO: Twitter/The Aerospace Corporation)
Publicat: 31/07/2022, 13:05

NASA acuză China de lipsă de responsabilitate după ce o rachetă spațială lansată în urmă cu o săptămână a reintrat necontrolat în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian. Mai mulți oficiali americani de la NASA au reproșat Beijingului că nu a transmis informații cu privire la această prăbușire potențial periculoasă. Agenția spațială chineză a făcut anunțul după ce segmentul de rachetă s-a prăbușit.

 Agenţia spaţială chineză a dezvăluit într-un comunicat publicat pe contul său de pe platforma online WeChat, coordonatele zonei în care s-a produs impactul: în Marea Sulu, la aproximativ 57 de kilometri depărtare de coastele estice ale insulei filipineze Palawan.

„Cea mai mare parte a dispozitivelor au fost distruse” în timpul reintrării în atmosferă, a transmis agenţia chineză, conform AFP, citat de Agerpres, referindu-se la racheta ce a fost utilizată duminica trecută pentru a lansa cel de-al doilea dintre cele trei module de care China are nevoie pentru a finalia viitoarea sa staţie spaţială, ce ar trebui să devină complet funcţională până la sfârşitul acestui an.

Conform The Guardian, racheta Long March 5B a fost folosită pentru a trimite în spațiu nava Wentian, în care se afla al doilea dintre cele trei module spațiale necesare finalizării stației spațiale chineze Tiangong. Segmentul care s-a prăbușit a avut peste 20 de tone, conform aceleiași surse.

Reintrarea în atmosferă a rachetei fusese anunţată cu câteva ore mai devreme de armata americană.

„Comandamentul Forţei Spaţiale confirmă că racheta Long March-5B a Republicii Populare Chineze şi-a făcut reintrarea în atmosferă deasupra Oceanului Indian pe 30 iulie”, a anunţat armata americană pe Twitter.

Agenţia spaţială malaeziană a precizat, la rândul ei, că a detectat mai multe fragmente desprinse din racheta chinezească în timp ce ardeau în atmosferă înainte să se prăbuşească în Marea Sulu, la nord-est de Insula Borneo.

„Deşeurile desprinse din rachetă au luat foc în timp ce intrau în spaţiul aerian terestru, iar deşeurile în flăcări au traversat spaţiul aerian malaezian, fragmentele putând fi detectate în mai multe zone, mai ales când au traversat spaţiul aerian de deasupra statului Sarawak”, a precizat agenţia malaeziană.

China a fost acuzată de iresponsabilitate de NASA

China „nu a oferit informaţii precise despre traiectoria rachetei sale Long March-5B”, a declarat, sâmbătă, pe Twitter, directorul NASA, Bill Nelson.

„Toate țările care au activitate în spațiu ar trebui să urmărească bunele practici deja stabilite și să transmită celorlalți aceste informații în prealabil pentru a permite ca riscurile să fie evaluate corect, mai ales pentru vehicule de tonaj mare, precum Long March 5B, care pot să antreneze riscuri semnificative de pierderi de vieți omenești și de distrugeri de proprietate privată”, a spus Nelson.

Reintrarea în atmosferă a unui vehicul spaţial degajă o cantitate imensă de căldură şi provoacă frecare cu aerul, iar fragmentele sale pot atunci să ardă şi să se dezintegreze, însă modulele mai mari, precum Long March-5B, prezintă riscul de a nu fi distruse integral la coborâre.

Racheta Long March-5B nu a fost concepută pentru a-şi controla coborârea de pe orbită, fapt care, la fel ca în cazul lansărilor precedente chineze, a suscitat un val de critici.

Deşeurile astfel rezultate pot să ajungă la suprafaţa Pământului şi să provoace pagube sau să facă victime omeneşti, deşi acest risc este scăzut, pentru că 70% din planeta noastră este acoperită de apă.

În 2020, deşeurile rezultate în urma reintrării în atmosferă a unei alte rachete din gama Long March s-au prăbuşit în sate din Coasta de Fildeş, provocând pagube materiale, dar fără să facă răniţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Nu te mai primește în avion. Pasagerii sunt obligați să respecte noua regulă
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult