Frank Rose la București: „SUA sunt aici, vor fi aici”. De ce este important scutul antirachetă pentru influența unei țări

Frank Rose la București: SUA sunt aici, vor fi aici. De ce este important scutul antirachetă pentru influența unei țări
Frank Rose, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru politica spațială și de apărare, a vorbit la București despre perspectivele scutului antirachetă de la Deveselu.
Publicat: 30/04/2014, 23:35
Actualizat: 18/07/2014, 11:57

Frank Rose, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru politica spațială și de apărare, a explicat că administrația Obama a asigurat, pentru anul 2015, 8,5 miliarde de dolari pentru programul de apărare antirachetă la nivel mondial. Fondurile pentru instalația de la Deveselu, unde vor fi amplasate baterii de rachete interceptoare SM 3, au fost deja asigurate încă de anul acesta, a spus Rose, prezent la masa rotundă „Missile Defence – A True Commitment for the Allied Security”, organizată de Institutul Diplomatic Român.

Frank Rose este al doilea oficial american sosit la București, după Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland. Rose a fost primit astăzi și de președintele Traian Băsescu.

Rose a precizat că implementarea instalației de la Deveselu merge excelent și că programul va fi respectat, astfel că până la sfârșitul anului 2015, rachetele interceptoare și baza de lângă Caracal să fie funcționale. Oficialul american a anunțat de asemenea că SUA au asigurat fonduri de 225,7 milioane de dolari pentru o bază similară cu Deveselu, în Polonia, unde urmează să fie instalate rachete interceptoare începând cu 2015, până în 2018.

Frank Rose a evitat să comenteze relația tensionată a SUA cu Rusia, în contextul crizei din Ucraina, însă a explicat că acest lucru nu afectează cu nimic programul antirachetă și a subliniat că prezența SUA în România rămâne la fel de puternică, în contextul în care SUA au deja o bază militară aici, la Mihail Kogălniceanu, pe unde își vor retrage trupele din Afganistan, începând cu acest an. „Suntem aici, vom fi aici”, a spus Rose.

Oficialul american a explicat de ce consideră el că prezența unei componente a scutului antirachetă într-o țară, așa cum se întâmplă în România este deosebit de importantă: „Credem că apărarea antirachetă este un factor stabilizator. Când o țară are o apărare antirachetă eficientă, capătă timp de decizie, pentru a lăsa diplomația să lucreze. Oamenii mă întreabă: Frank, de ce te tot plimbi prin lume vorbind despre apărarea antirachetă? Pentru că trebuie să privești apărarea antirachetă într-un cadru strategic mai larg. Este o unealtă în strategia de diplomație și de securitate națională. Folosind astfel de unelte, te ajută să câștigi stabilitate și timp pentru exersarea opțiunilor diplomatice”.

Relația cu Rusia, neschimbată în ciuda tensiunilor din Ucraina

Frank Rose a mai explicat că relația cu Rusia în ce privește subiectele de pe agenda apărării antirachetă au rămas neschimbate, în ciuda tensiunilor privind criza din Ucraina.

„Vom lucra cu Rusia atunci când este în interesul nostru să lucrăm cu Rusia. Criza din Ucraina a arătat că și în vremuri dificile am înțeles importanța menținerii unei stabilități strategice”, a spus Rose.

Întrebat dacă Rusia a amenințat că se retrage din Tratatul Start III, privind reducerea arsenalului nuclear și de arme strategice al Rusiei și SUA, în contextul crizei din Ucraina, Rose a spus că „Rusia continuă să-și respecte obligațiile din cadrul Tratatului Start III” și că nu există indicii că ar avea astfel de intenții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului