Gabriela Coman – noul secretar de stat la Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

Gabriela Coman - noul secretar de stat la Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție
Publicat: 24/04/2014, 21:20

Decizia de numire a fost semnată la propunerea ministrului Muncii.

În același timp, ca efect al legii de desființare a Oficului Român pentru Adopții, prin decizie a premierului s-a constatat încetarea mandatului lui Bogdan Panait la conducerea acestei instituții.

Gabriela Coman lucrează în domeniul protecția copilului din 1992 și a mai fost secretar de stat la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPCA) în perioada iunie 2001 – decembrie 2004, atunci când a fost elaborată și aprobată Legea 272/2004 privind protecția drepturilor copilului.

Anterior, în perioada martie 1992 – martie 1993, a fost expert în Comitetul de Sprijinire a instituțiilor pentru Ocrotirea Copilului din cadrul Guvernului, din 1993 până în 1997 a fost expert și coordonator de proiect în cadrul Comitetului Național pentru Protecția Copilului, iar din 1997 până în 2000 a ocupat funcția de șef Serviciu Strategii, Programe în cadrul Departamentului pentru Protecția Copilului.

Din ianuarie 2001 până în iunie 2001, când a fost numită secretar de stat al ANPCA, Gabriela Coman a ocupat funcția de secretar general la aceeași instituție.

Din 2004, după mandatul la ANPCA, a fost lucrat ca și consultant internațional pentru Unicef România, Unicef Serbia și Unicef Moldova, a fost manager de proiect în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Eficacității organizaționale a sistemului de protecție a copilului în România”, implementat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în parteneriat cu Fundația SERA România.

De asemenea, din 2007 este director executiv al Centrului Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual, iar din 2013 președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va funcționa cu 69 de posturi – 32 preluate de la ORA și 37 de la Direcția pentru Protecția Copilului din MMFPSPV- și va avea un corp de control și un consiliu de coordonare format din reprezentanți ai mai multor ministere.

Guvernul a aprobat, în 16 aprilie, Hotărârea de Guvern privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), instituție care va avea maximum 69 de posturi, plus secretar de stat.

Documentul aprobat de Guvern prevede că Autoritatea preia 37 de posturi din aparatul propriu al Ministerului Muncii, Familiei,Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), aferente Direcției Protecția Copilului, și 32 de posturi ale Oficiului Român pentru Adopții (ORA).

Instituția va avea și personal cu atribuții de control care vor putea solicita informații și documente, în condițiile legii, de la orice persoană juridică publică sau privată ori de la persoane fizice implicate în sfera de competență a ANPDCA, acestea având obligația de a le pune la dispoziție în termen de 15 zile calendaristice de la data solicitării.

Personalul cu atribuții de control va avea drept de acces, în condițiile legii, în sediile persoanelor juridice de drept public sau privat, precum și la domiciliul/reședința persoanelor fizice care au în îngrijire și/sau asigură protecția unui copil.

Pe lângă președintele Autorității va funcționa,ca organ consultativ, Consiliul de coordonare în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului și adopție, compus din câte un reprezentant cu funcție de conducere al următoarelor instituții și organisme: ANPDCA, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, Avocatul Poporului, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația directorilor direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Colegiul Național al Asistenților Sociali, Colegiul Psihologilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron