GÂNDUL LIVE. Emanuel Soare, prefectul județului Argeș, despre creșterea numărului de infectări cu Covid-19: „Oamenii nu sunt conștienți de riscuri. Suntem mereu pe teren”

Redactor:
Silviu Bănilă

Emanuel Soare, prefectul județului Argeș, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre situația tot mai îngrijorătoare a numărului de infectări cu coronavirus și faptul că, în ciuda controalelor, oamenii se expun cu bună știință la virus.

„De dimineață sunt pe teren, verificăm microbuzele. Sunt operatori economici atât de inconștienți, încât au crescut prețurile, dar în același timp aglomerează maxi taxi pentru a maximiza profitul.

„Pandemia nu poate fi gestionată doar de autorități”

Am insistat în Argeș pentru acest tip de control. Am mers pe ideea de a-i atenționa, de a-i educa. În acest moment am zis că nu mai tolerăm nimic, vor fi sancționați, suntem într-un moment critic. Dacă nu luăm asemenea măsuri, oamenii nu sunt conștienți de riscuri.

Ne este rușine pentru că nici șefii de instituții nu vin cu exemple. Dacă primarul ar ieși să facă curățenie, ar fi un model. Trebuie să fim exemplu personal, al modului în care se respectă regulile. Ne străduim să respectăm regulile, dar angajații în timpul liber nu le mai respectă și se infectează prin evenimente private unde participă.

Pandemia nu mai poate fi gestionată doar de autorități. Trebuie să câștigăm încrederea populației. Portul măștii, igiena, trebuie să insistăm pe verificări, comportamente noi, singura noastră soluție este ca oamenii să conștientizeze regulile.

Suntem nevoiți să fim în teren. Dacă nu dăm un exemplu concret de respectare a măsurilor, nimeni nu le respectă. În toate întâlnirile respectăm regulile, dar suntem expuși. Sunt multe persoane, din păcate, din forțele de ordine, care se infectează. Riscurile sunt foarte mari, dar probabil infectarea a avut loc în timpul liber. E atât de ușor să te infectezi în prezent.

„E o situație excepțională, nu vom avea resursele necesare”

E o situație excepțională, nu cred că vom avea resursele necesare pentru a carantina 12 localități, am venit cu altă strategie. Am făcut o listă scurtă a localităților, în baza unui singur criteriu: cantitativ – numărul de infectați la mia de locuitori, dar mai sunt alte șapte criterii și doar dacă localitățile nu pot să îndeplinească cerințele vom carantina. Dar când e vorba de carantinarea unor orașe mari, situația e foarte complexă, scopul e identificarea și izolarea focarelor. Dacă cauza de infectare e în altă parte, eu degeaba închid Piteștiul, dacă virusul e adus din altă parte.

E foarte dificil să se poate gestiona, dacă se carantinează. Nu mai tolerăm niciun fel de abatere. Vom închide operatorii economici care nu respectă aceste măsuri. Vom analiza și vom vedea dacă oamenii încep să respecte, nu doar atunci când sunt controalele. Vom vedea dacă toate cele 12 localități rămân pe listă”, a declarat Emanuel Soare la GÂNDUL LIVE.

Inchide