GÂNDUL LIVE. Paul Anghel, directorul general ANPC: „Unele dintre persoanele care vând lapte în piață nu au spații corespunzătoare de refrigerare”

Redactor:
Silviu Bănilă

Paul Anghel, director general al ANPC, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre calitatea laptelui din comerț, dar a și tras un semnal de alarmă cu privire la unele persoane care vând lapte sau produse lactate în condiții improprii.

„Laptele din raft e verificat din perspectiva calității. Eu aș spune că într-o proporție foarte mare este un lapte conform. Din perspectiva produselor de la raft, există controale sezoniere ale ANPC, într-un procent destul de mare peste 50% sunt produse conforme. Dacă sunt abateri de etichetare, au fost remediate.

Cum trebuie să depozităm laptele cumpărat din comerț

Inclusiv dânșii au proceduri de verificare a produselor de la raft. Dacă e depozitat conform, în momentul în care îl cumpărăm, mai ales când cresc temperaturile, trebuie să ajungem repede acasă să-l depozităm corect.

Sfatul nostru e să mergeți acasă să îl depozitați în spațiile indicate de producător pe etichetă. Trebuie să luăm o decizie în deplină cunoștință de cauză. Putem spune că din perspectiva asta suntem consumatori informați.

Șeful ANPC, despre cei care vând lapte prin piețe

Din păcate persoanele care vând lapte în piață, unele dintre ele, au spații de depozitare improprii pentru produsele lactate. Am găsit produse în mediul ambiant, fără spațiu de refrigerare. Condițiile de depozitare, pet-urile, recipientele, cel puțin pentru moment, nu mai zic pentru cei care plecau direct cu sticla… Sigur că acel producător nu poate asigura condițiile igienico-sanitare impuse… Din păcate acei producători ar trebui să se strângă în niște asociații care să poată să proceseze o cantitate mai mare de lapte în condiții optime”, a declarat Paul Anghel la GÂNDUL LIVE.

În atenția consumatorilor | Patronatul trage un semnal de alarmă: Unii mici producători pun căcăreze de oaie în laptele de vacă și înșeală consumatorii

Oile și caprele au lactație în primăvară, astfel încât, în această perioadă, nu ar trebui să existe pe piață lapte și brânză proaspătă de oaie sau de capră, a avertizat Dorin Cojocaru, președintele Patronatului Laptelui din România, într-o conferință de profil.

Inchide