GÂNDUL LIVE. Sociologul Vladimir Ionaș, despre adunările în scop electoral: „Nu cred că este o surpriză. Problema ține de cei care organizează alegerile, în contextul pandemiei”

GÂNDUL LIVE. Sociologul Vladimir Ionaș, despre adunările în scop electoral: „Nu cred că este o surpriză. Problema ține de cei care organizează alegerile, în contextul pandemiei”
Publicat: 24/08/2020, 12:48
Actualizat: 24/08/2020, 13:36

Sociologul Vladimir Ionaș a comentat, la GÂNDUL LIVE, imaginile cu îmbulzeala de la anumite mitinguri electorale, în contextul alegerilor din 27 septembrie. Se pare că nimeni nu mai ține seama de distanțarea socială, în plină pandemie, când vine vorba de adunarea numărului câștigător de voturi.

„Nu cred că e o surpriză, deja am văzut în toate județele, cel puțin în cele din jurul Capitalei același comportament al reprezentanților tuturor partidelor, cu grupuri foarte mari de oameni. Problema ține de cei care organizează alegerile, în contextul Covid.

Am analizat cum așteaptă oamenii să fie această campanie electorală și nimeni nu se gândea că se vor repeta aceste scene. În ultimele 6 luni oamenii au auzit un singur mesaj de la oamenii politici – distanțare socială – și pare puțin ipocrit ca tu, politician, să vii cu zeci, sute de oameni la porțile oamenilor, să le ceri să te voteze.

Pentru urbanul mare și partide în ansamblu nu ar trebui să fie o problemă. Suntem în 2020, ar fi trebuit ca partidele să fie puse la punct în privința strategiei pe online.

Nu se va muta campania în online în alte zone. Cred că și cei din clasa politică sunt conștienți. Până la a avea internet, cred că sunt mult mai multe capitole pe care primarii din mediul rural trebuie să le rezolve.

„Dau vina pe clasa politică, nu pe oameni”

Mi se pare o aberație să faci descentralizarea deciziei și să lași toată responsabilitatea deschiderii școlilor pe umerii autorităților locale, în plină pandemie.

E vorba de încrederea de care se bucură instituțiile statului. Dacă nu ai un om politic care să transmită un mesaj, pe care oamenii să-l perceapă ca adevăr, e normal ca oamenii să nu creadă informațiile guvernului.

Aș da vina pe clasa politică, nu pe oameni.

Despre alegerile din PSD: După toată perioada prin care a trecut PSD, e și greu să ai simțul umorului. Primul lucru important e că au votat o conducere legitimă. E foarte greu să vii în fața electoratului atât timp cât nu ai o conducere.

Nu merge tragerea de timp cu interimari. Oamenii vor siguranță și putere din partea unui partid. Marele semn de întrebare e direcția pe care va merge PSD. Poți să vorbești despre ruptura de trecut…

„Oamenii cred că va fi mai rău”

Mai e și un mare semn de întrebare pentru că 22% din electoratul de la ultimele alegeri au votat PSD așa pe drumul pe care mergea.

Probabil nu se referă neapărat la persoane, ci la ideologii. Fiecare trebuie să ne cunoaștem istoria, ce a fost bine și rău. Toți cei care au fost vocali împotriva fostei conduceri au plecat din partid. În politică rezultatul bun înseamnă numărul de voturi. Județele din sud, Dolj, Olt, aduc cele mai mari numere de voturi pentru PSD. E foarte greu să-i ceri unui lider care câștigă scrutin peste scrutin, să facă un pas în spate. E apreciat de oameni. Politica e pe voturi, nu pe percepții.

Au fost acuzați de fostul președinte Dragnea…Dar ăsta nu înseamnă că au adevărul absolut. Au existat discuții și privind colaborarea lui Dragnea cu cei din serviciile din informații. Atâta timp cât se vorbește despre ei ca membri ai serviciilor înseamnă că nu sunt buni. Discuțiile astea mai mult fac rău României. Cred că a venit momentul să se discute despre proiecte, iar luptele politice să se țină în interiorul partidelor. Nu vedeți că România la ora actuală nu are un proiect comun al politicii? Care e planul pe următorii 10-20, să punem în aplicare? Nu avem. Avem doar spectacol. A murit speranța. Nimeni nu crede (10%) că viitorul va fi mai bun. Oamenii cred că va fi mai rău. Ai o mare problemă ca stat, când îți moare speranța”, a declarat sociologul la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun