George Scutaru, aflat sub control judiciar, a fost la Secția 5 Poliție

George Scutaru, aflat sub control judiciar, a fost la Secția 5 Poliție
Publicat: 14/04/2015, 09:27

Fostul consilier prezidențial pentru securitate națională George Scutaru a ajuns la Secția 5 Poliție în jurul orei 09.00. Conform programului stabilit în cadrul măsurii controlului judiciar, George Scutaru trebuie să se prezinte la Secția 5 Poliție în zilele de marți, la ora 09.00, și joi, la ora 11.00.

În timpul controlului judiciar, George Scutaru are interdicție să părăsească țara și să comunice cu anumite persoane nominalizate de anchetatori. De asemenea, George Scutaru trebuie să se prezinte în fața procurorilor sau la instanță ori de câte ori este chemat și să anunțe dacă își schimbă locuința.

George Scutaru este sub control judiciar pentru 60 de zile, începând din 3 aprilie, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită și spălare a banilor, după ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primită de o persoană cu funcție de conducere din administrația locală.

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în anul 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală, denunțătoare în cauză, a pretins și primit aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, de la o persoană care i-a cerut să o ajute în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren din municipiul Buzău.

Din banii primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-ar fi dat lui Scutaru, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, suma de 170.000 de euro, „proveniența și modul în care s-au obținut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian”, susțin procurorii.

„Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008”, au scris procurorii în ordonanța prin care s-a dispus măsura controlului judiciar.

DNA a precizat că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru este cercetat într-un dosar în care este vizat Cristinel Bîgiu, președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău. Bîgiu este suspectat că, în perioada în care a fost prefect al județului Buzău, ar fi luat mită pentru a interveni la alte persoane cu funcții de conducere în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unor terenuri din municipiul Buzău.

În acest dosar, fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat că în 2008 ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu.

Procurorii arătau că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acționa pentru Cecilia Viorica Știrbulescu în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Nițescu, directorul de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul Cristinel Bîgiu, în condițiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Nițescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaște pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

George Scutaru, fost lider al deputaților PNL, a fost jurnalist până în 1998, când a devenit consilier al președintelui ApR, Teodor Meleșcanu, formațiune politică la care și-a depus și adeziunea. În 2001, Scutaru devine membru al PNL, în urma fuziunii cu ApR, și obține în 2002 funcția de președinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzău. Din 2010 și până anul acesta a condus organizația județeană a PNL Buzău. Scutaru a deținut trei mandate consecutive de deputat și s-a specializat în probleme de securitate, după ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea București.

În decembrie 2014, George Scutaru a fost numit de Klaus Iohannis în funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională.

În 6 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională a lui George Scutaru, șeful statului spunând că acesta a demisionat din motive personale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic