Gheorghe Ștefan rămâne în arest

Gheorghe Ștefan rămâne în arest
Publicat: 02/03/2015, 17:23

Instanța supremă a respins, luni, ca nefondată contestația făcută de Gheorghe Ștefan împotriva deciziei prin care un alt complet al aceleiași instanțe a stabilit prelungirea cu 30 de zile a măsurii arestării preventive a acestuia în dosarul Microsoft.

Decizia de luni este definitivă, astfel că edilul rămâne în continuare după gratii.

Instanța supremă a decis, în 23 februarie, prelungirea măsurii arestului preventiv pentru Gheorghe Ștefan pe o perioadă de 30 zile, începând cu 26 februarie până la 27 martie, la cererea procurorilor DNA, hotărâre ce a fost contestată tot la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Gheorghe Ștefan este în arest preventiv din 29 octombrie 2014, în dosarul „Microsoft”, în care este acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

Primarul suspendat al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost dus, pe 24 februarie, din arest, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul „Microsoft”, surse judiciare spunând că a recunoscut faptele de care este acuzat și a dat o declarație în care a arătat cum au fost folosiți banii primiți ca mită.

În cazul lui Dorin Cocoș, arestat preventiv în același dosar, instanța a dispus înlocuirea cu arestul la domiciliu, la propunerea procurorilor DNA. Dorin Cocoș nu poate însă părăsi arestul Poliției Capitalei, întrucât pe numele său mai este emis un mandat de arestare preventivă, în dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP, în care este arestat și fiul său, Alin Cocoș, dar și fostul șef al DIICOT.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii DNA au cerut înlocuirea arestului preventiv cu arest la domiciliu pentru Dorin Cocoș după ce omul de afaceri a făcut un denunț în dosarul „Microsoft”, în care a inclus relatări privindu-i, printre alții, pe Vasile Blaga și Elena Udrea.

Instanța supremă a dispus, tot în 23 februarie, prelungirea arestului la domiciliu pentru fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și omul da afaceri Dumitru Nicolae, pentru 30 de zile, începând cu 23 februarie până la 24 martie. Sandu și Nicolae au stat în arest preventiv din 29 octombrie 2014 până în 25 ianuarie, când au fost plasați în arest la domiciliu, în urma deciziei instanței supreme, după ce ar fi făcut denunțuri în dosar.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că, în sala de judecată, Cocoș, Sandu și Dumitru Nicolae i-au spus judecătorului că recunosc acuzațiile DNA și că au colaborat cu anchetatorii, în vreme ce Gheorghe Ștefan și-a menținut declarațiile inițiale în care nu recunoaște implicarea sa în dosarul „Microsoft”.

Elena Udrea a fost și ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 – 17 februarie, în prezent fiind cercetată în arest la domiciliu.

În dosarul Microsoft, Cocoș este acuzat că ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoș, în baza înțelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societății Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunț la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoș prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul „Microsoft”, a denunțat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiție”.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Potrivit informațiilor apărute în presă, înainte de a fi plasat în arest la domiciliu, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, în susținerea solicitării sale de înlocuire a acestei măsuri, că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicațiilor ar fi finanțat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro.

„Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanțat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct șefului meu, Emil Boc, primul ministru al României. Recunosc și admit, de asemenea, că am acceptat să finanțez partidul și acțiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic și a-mi menține funcția de ministru dar și poziția în conducerea centrala PDL.Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acești bani din fondurile personale, legale, și le-am recuperat parțial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoș și Gheorge Ștefan. Practic eu trebuia să particip la campania prezidențială din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumentează dosarul „Microsoft” că o parte din banii dați ca mită ar fi ajuns și la foștii miniștri Adriean Videanu și Radu Berceanu, dar și la Roberta Anastase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ