Gigel Știrbu: Se dorește o schimbare politică la TVR, lucru care ar duce la agravarea situației financiare

Redactor:
Diana Parvulescu
Gigel Știrbu: Se dorește o schimbare politică la TVR, lucru care ar duce la agravarea situației financiare
Președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, a declarat, marți, după amânarea, din lipsă de cvorum, a ședinței în care trebuia să se discute raportul de activitate al SRTv, că se dorește o schimbare politică la TVR, ceea ce ar duce la agravarea situației financiare.

Senatorii și deputații din Comisiile pentru cultură și media din Parlament trebuiau să dezbată, marți, rapoartele de activitate ale Societății Române de Televiziune pe anii 2013 și 2014, după ce, săptămâna trecută, a fost dezbătut în Comisiile pentru buget și finanțe contul de execuție bugetară al SRTv, care a primit aviz negativ.

Ședința de marți a fost amânată, pentru a doua oară, din cauza lipsei cvorumului, președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților afirmând că neparticiparea celorlalți parlamentari este „o decizie politică”.

„Aseară am primit informația din partea Senatului cum că grupul parlamentar al PSD din Senat nu va participa astăzi la ședință, din cauza faptului că colegii de la UDMR au luat decizia de a nu participa la ședință până când nu se vor discuta și rapoartele de activitate pe anul trecut ale celorlalte instituții, precum Societatea Română de Radiodifuziune, Consiliul Național al Audiovizualului, Agerpres și așa mai departe. Nu vedem de ce grăbim lucrurile de asemenea manieră pentru a discuta numai și numai raportul de activitate al unei singure instituții, SRTV, în situația în care toate rapoartele de activitate pe anul trecut au fost depuse. Singura explicație este că se dorește o schimbare politică a conducerii Televiziunii Române, care și așa este într-o situație financiară nu tocmai plăcută, lucru care credem că ar duce la agravarea acestei situații financiare”, a spus Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților.

Totodată, Gigel Știrbu a spus că președintele-director general al SRTv, Stelian Tănase, nu a fost prezent la ședința comună a Comisiilor pentru cultură din Parlament pentru că acesta este în concediu medical. ” (…) Cred că aici ar fi trebuit să se prezinte directorul financiar al instituției, dar, din câte cunosc, colegii de la Senat au trimis adresă că ședința nemaiputând să se țină din cauza lipsei de cvorum atunci domniile lor nu au mai participat astăzi la așa zisa presupusă ședință. Sper din toată inima că vom ajunge la un consens și că, în următoarea perioadă, vom reuși să discutăm nu numai raportul de activitate al TVR și toate celelalte rapoarte ale instituțiilor care sunt sub directa coordonare a Parlamentului și, implicit, a Comisiilor reunite pentru cultură”, a mai spus președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților.

El a subliniat că PSD a făcut „această presiune pentru discutarea numai a raportului TVR, iar domniile lor astăzi au luat decizia să nu se prezinte la această comisie”. ” (…) dacă dumneavoastră înțelegeți ceva, vă rog să mă lămuriți și pe mine, că eu chiar nu mai înțeleg această situație, în sensul în care (PSD, n.r.) forțează reunirea Birourilor Permanente, forțează convocarea acestor Comisii reunite pentru cultură, domniile lor nu se prezintă la această ședință. Nu PNL este cel care l-a propus pe domnul Stelian Tănase, el a fost propus de către Guvern, de către premier. Nu noi trebuie să ne pronunțăm asupra execuției de cont bugetar, s-a dat un aviz negativ la Comisiile de buget, dar se știe foarte bine că este un vot politic în cele două Comisii de buget”, a mai declarat Gigel Știrbu.

De asemenea, el a spus că ar trebui să existe o decizie politică, „dar, văzând declarațiile domnului premier de ieri, tare mi-e frică că Guvernul nu va lua o decizie în următoarea perioadă, mai ales că suntem în an preelectoral, urmează alegeri locale și alegeri generale anul viitor, sunt convins, cunoscând modalitatea de acțiune a PSD, sunt convins că, în cursul anului acesta și cred că și anul viitor, nu vom vedea o decizie a guvernanților vizavi de această instituție extrem de importantă a statului român”.

Primul pas pentru demiterea Consiliului de Administrație (CA) al TVR și implicit a lui Stelian Tănase de la conducerea SRTv a fost făcut pe 12 mai, când Comisiile reunite pentru buget, finanțe și bănci ale Camerei Deputaților și Senatului au dat un aviz negativ contului de execuție bugetară al Societății Române de Televiziune pe anul 2014. Avizul negativ a fost transmis Comisiilor reunite pentru cultură și media ale Parlamentului, care trebuie să stabilească data la care va fi convocată ședința comună.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei și cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanții instituției pe 6 aprilie, într-o conferință de presă la care a participat și Stelian Tănase, președintele-director general al TVR. În conferința de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanți ai TVR au anunțat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârșitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Legea audiovizualului prevede că respingerea raportului de activitate duce la demiterea Consiliului de Administrație și a președintelui-director general al TVR.

Inchide