GREVĂ de avertisment în sănătate, între 8 și 10. Medicii vor salarii mai mari. Joi ar putea fi GREVĂ GENERALĂ

GREVĂ de avertisment în sănătate, între 8 și 10. Medicii vor salarii mai mari. Joi ar putea fi GREVĂ GENERALĂ
Publicat: 25/11/2013, 08:03
Actualizat: 25/11/2013, 08:03

Personalul medico-sanitar participă luni, între orele 8.00 și 10.00, la greva de avertisment organizată de Federația Sanitas, urmând ca negocierile cu Ministerul Sănătății să fie reluate luni după-amiază, pentru contractul colectiv de muncă, deblocarea unor posturi și creșterea veniturilor.

„Federația Sanitas are membri în toate unitățile medicale. Toate categoriile de persoanl medico-sanitar își vor da mâine (luni, n.r.) mâna”, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.

El a mai adăugat că, chiar dacă nu au organizații sindicale reprezentative care să declanșeze greva, zeci de mii de medici au fost de acord cu acestă acțiune.

În cadrul grevei de avertisment se asigură o treime din serviciile medicale, în principal urgențele, timp de două ore, după care tot persoanlul medico-sanitar își reia activitatea.

Marius Sepi a mai spus că greva nu este împotriva pacienților, care au de suferit în prezent „când își aduc de acasă medicamente, mâncare, reșouri”, ca să stea în spital.

Liderul sindical a mai amintit că luni după-amiază vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sănătății, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Federația mai urmărește să obțină și creșterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar și deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.

Negocieri se mai vor desfășura marți și miercuri, începând de joi pe termen nelimitat fiind programată greva generală.
„Telefonul Federației Sanitas este deschis pentru orice decident politic care vine cu soluții să deblocăm situația din sistem”, a mai spus Marius Sepi.

Angajații din sănătate cer minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Mai multe asociații profesionale ale medicilor și farmaciștilor au înființat, pe 16 septembrie, la Cluj, în premieră națională, Coaliția Profesioniștilor din Sănătate, cu scopul susținerii în comun a revendicărilor din sistemul sanitar.

Coaliția Profesioniștilor din Sănătate, reunind Federația Sanitas, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR), printre alții, a demarat o serie de proteste, începând din 18 septembrie, la Ministerul Sănătății.
Protestele au continuat, în paralel cu începerea negocierilor cu ministrul Sănătății, peste 4.000 de angajați din sistemul sanitar participând pe 2 noiembrie la un marș de protest în Capitală.

Consiliul Național al Federației Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanșarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 și 10.00, și a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Tot pe 14 noiembrie, Colegiul Medicilor din România (CMR) anunța că, în calitate de organizație profesională, nu are dreptul la activități sindicale și patronale, dar „ca reprezentant legal și legitim al corpului medical, Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, desfășurată în data de 1 noiembrie 2013 a decis să recomande fiecărui medic să susțină prin toate mijloacele organizațiile sindicale care vor demara un asemenea demers”.

Și Federația Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino” a recomandat tuturor doctorilor din sistemul public să-și dea acordul pentru participarea la greva de avertisment și la greva generală organizate în luna noiembrie de Federația Sanitas.

Pe de altă parte, sâmbătă, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) informa printr-un comunicat că nu participă la grevă, întrucât, ca organizație profesională cu atribuții delegate de autoritatea statului, nu se poate implica în activități sindicale, în timp ce „participarea asistenților medicali membri ai ordinului, care sunt și membri de sindicat, la acțiunile greviste, este opțiunea personală a acestora, în această calitate”.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat în 20 noiembrie, după întâlnirea cu reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, că greva generală anunțată este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanței, care să constate acest lucru.

Nicolăescu a mai declarat, sâmbătă, că el crede că „medicii vor fi la serviciu”, pentru că, din punctul său de vedere, aceștia sunt „în slujba pacienților”, prin „jurământul pe care l-au făcut, să apere viața oamenilor”. „Probabil că vor fi și cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătății”, a spus ministrul.

Întrebat dacă vor fi sancționați medicii care vor participa la grevă, Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme va trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă într-o țară democratică, prima condiție este respectarea legii”.

Pe de altă parte, sâmbătă, ministrul a discutat cu reprezentanții sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

„S-a stabilit ca luni după-amiază să aibă loc prima întâlnire cu toate confederațiile sindicale și patronale pentru declanșarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. (…)Un contract colectiv de muncă la nivel de sector înseamnă, din punctul nostru de vedere, îndeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt conflict de muncă să se mai deruleze în sectorul sanitar, pe perioada cât acel contract va avea valabilitate”, a declarat Eugen Nicolăescu.
El a mai anunțat că, în cadrul întâlnirii, s-a mai stabilit și „luarea inițiativei Ministerului Sănătății de a promova în Guvern un memorandum pentru deblocarea unor posturi în sistemul sanitar”, precizând că este vorba despre deblocarea a aproximativ 1.200 de posturi pentru personal medical. Memorandumul ar putea fi înaintat în ședința de Guvern de miercuri, după ce obține avizul miniștrilor de Finanțe și pentru Buget.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a stabilit deja că VA FI INTERZIS definitiv. Ordinul a venit direct la UE
Un leac face mari minuni. Ajută după mesele încărcate de Paște
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani