Guvernul a retras ordonanța privind salarizarea bugetarilor

Guvernul a retras ordonanța privind salarizarea bugetarilor
Publicat: 13/04/2016, 19:38
Actualizat: 12/10/2016, 09:27

„Nu vom continua cu acest proiect de ordonanță de urgență. (…) Scopul Guvernului este să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, este singurul nostru scop, în limitările fiscal-bugetare pentru 2016-2017 pe care ni le permitem”, a precizat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că au fost înțelese presiunile și interesul public pentru acest proiect de OUG, iar de joi vor fi reluate discuțiile cu sindicaliștii. „Am înțeles îngrijorările partenerilor sociali, vom discuta cu aceștia începând de mâine”, a spus Suciu, precizând că vor fi căutate „soluții mulțumitoare” pentru aceștia, dar în limita deficitului bugetar.

Acesta a ținut să facă niște precizări în legătură cu „proiectul abandonat”. Purtătorul de cuvânt al cabinetului Cioloș a spus că ideea de scădere a salariilor a fost o interpretare forțată și grila aflată în discuție cu sindicatele nu prevedea astfel de măsuri. Dimpotrivă, spune Suciu, dacă un salariu ajungea să fie mai mic, el urma să fie plătit conform nivelului actual.

Dan Suciu a mai precizat și că guvernul Cioloș a preluat un plan de buget deja făcut de cabinetul anterior și că nu există resurse pentru majorări.

Ieri, negocierile dintre ministrul Muncii, Ana Costea și reprezentanții sindicatelor au eșuat, iar ministrul Muncii a amenințat chiar că își va depune mandatul dacă nu se va ține cont de părerea sa, cu privire la proiectul de ordonanță privind salarizările bugetarilor, aceasta anunțând că nu mai sprijină proiectul, a declarat Cosmin Andreica, consilierul ministrului.

„Doamna ministru a precizat faptul că în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneai nu susține această ordonanță de urgență, este dispusă să-și depună mandatul. Până la urmă noi asigurăm partea tehnică a acestei legi, iar în condițiile în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susținem și să fim de acord”, spunea ieri Andreica.

Proiectul de act normativ prevedea că venitul personalului plătit din fonduri publice este alcătuit din salariul de bază corespunzător funcției, solda de funcție sau salariul de funcție, indemnizația de încadrare, indemnizațiile lunare precum și compensații, indemnizații, sporuri, majorări, prime și premii în funcție de categoria de muncă. Conform proiectului de Ordonanță de Urgență, ce ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 august 2016, președintele României ar fi avut un salariu lunar brut de 15.000 de lei iar Patriarhul ar fi încasat o indemnizație lunară de 13.706 lei. Miniștrii și consilierii prezidențiali urmau să aibă un venit lunar brut de 12.124 de lei, se arată în document, iar senatorii și deputații urmau să câștige 10.150 de lei.

Potrivit proiectului, un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime putea ajunge la un salariu de bază de 5.339 de lei iar pentru unul cu până la 10 ani vechime indemnizația salarială lunară ar fi fost de 4.084 de lei. În cazul dascălilor din învățământul preuniversitar salariile se modificau între 1.700 și 3.400 de lei, iar pentru un consilier de probațiune cu până la cinci ani de experiență indemnizația ar fi trebuit să ajungă de 4.493 de lei, se arată în proiect. Pentru medicii primari salariile prevăzute erau între 2.832 și 3.526 de lei în timp ce pentru medicii stagiari indemnizațiile erau cuprinse între 1.479 și 1.842 de lei, se mai nota în document.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne