Guvernul libanez a declarat miercuri stare de urgență pentru două săptămâni la Beirut. Oficialii portului Beirut, arestati la domiciliu

Redactor:
Florentina Dinu
Guvernul libanez a declarat miercuri stare de urgență pentru două săptămâni la Beirut. Oficialii portului Beirut, arestati la domiciliu
Guvernul libanez a declarat miercuri stare de urgență pentru două săptămâni la Beirut. Oficialii portului Beirut, aresti la domiciliu

Guvernul libanez a declarat miercuri  stare de urgență pentru două săptămâni la Beirut, după ce o explozie devastatoare în portul Beirut a transformat capitala într-o zonă de dezastru, ucigând peste 100 de persoane și rănind 4.000.

Starea de urgență va fi supravegheată de armata libaneză

De asemenea, Cabinetul a fost de acord să îi plaseze pe toți oficialii portului Beirut care supravegheau depozitarea și securitatea din 2014 în arest la domiciliu. Nu este încă clar numărul oficialilor care ar urma să fie arestați la domiciliu.

Națiunea lovită a tinut  zi de doliu pentru victime.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că va vizita Libanul joi pentru a se întâlni cu persoane politice. De asemenea, este pregătit să se întâlnească miercuri cu guvernul francez pentru a-și coordona ajutorul în Liban.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves le Drian, a mai spus că va propune comunității internaționale să se mobilizeze ajutor umanitar pentru Liban.

Președintele Michel Aoun a promis să impună pedepse severe tuturor celor vinovați pentru explozia devastatoare care a zguduit capitala Libanului.

„Suntem hotărâți să continuăm investigațiile și să descoperim detaliile celor întâmplate cât mai repede posibil, să-i responsabilizăm pe oficiali și pe cei în culpă și să le impunem pedeapsa cea mai severă”, a spus Aoun în timpul ședinței cabinetului de urgență de la Palatul Baabda.

Aoun a adăugat că rezultatele investigațiilor efectuate vor fi împărtășite cu transparență deplină.

De asemenea, el a solicitat comunității internaționale să accelereze asistența în Liban pentru a sprijini spitalele și familiile afectate și pentru a restabili clădirile și casele distruse, mai ales că Libanul trece printr-o criză economică fără precedent.

Până în prezent, nicio persoană din departamentul vamal al portului sau niciun politicien responsabil nu a fost pus la îndoială, a informat presa locală.

Explozia de marți la depozitele portuare  a fost probabil cea mai puternică vreodată din Beirut, devenind deja dintr-o criză economică și o creștere a infecțiilor cu coronavirus. Acesta a fost auzit în toată țara și chiar în Siria și Cipru.

Aoun a spus că 2.750 de tone de azotat de amoniu, utilizate în îngrășăminte și bombe, au fost depozitate timp de șase ani în port, fără măsuri de siguranță.

Oficialii nu au spus ce a provocat incendiul care a declanșat explozia. Mass-media locală a spus că a fost începută prin executarea lucrărilor de sudură pe o gaură din depozit.

Asistăm la o catastrofă uriașă”, a declarat șeful Crucii Roșii din Liban, George Kettani, unui difuzor local. „Există victime și victime peste tot”.

La câteva ore după explozie, care a lovit la scurt timp după ora 18 p.m. (15:00 GMT), un incendiu încă aprins în districtul portului, a aruncat o strălucire portocalie pe cerul nopții, în timp ce elicopterele pluteau și sirenele de ambulanță au sunat în toată capitala.

Unii locuitori au crezut că a izbucnit un cutremur. Sute de familii și-au abandonat casele rău deteriorate și au petrecut noaptea la prieteni și rude.

Spitalele au fost copleșite de fluxul de victime, unele tratând chiar răniți în parcările și străzile din apropiere.

Primul ministru Hassan Diab a promis că va fi responsabil pentru explozia mortală la „depozitul periculos”, adăugând că „cei responsabili vor plăti prețul”. El a apelat la ajutorul „statelor prietene și frățești”.

Se credea că estimările inițiale ale costului pagubelor, care a aplatizat portul vital, s-au făcut în sute de milioane de dolari.

Guvernatorul Beirut, Marwan Abboud, a declarat pentru AFP că aproximativ 300.000 au rămas fără adăpost ca urmare a exploziei devastatoare, iar daunele, pe care estimează la  3 miliarde de dolari, s-au extins la peste jumătate din capital.

Un oficial al Crucii Roșii a declarat că numărul morților a crescut peste noapte la peste 100, cu peste 4.000 de răniți. Abboud a spus pentru un post de radio local că peste 100 de persoane rămân dispărute, inclusiv mai mulți pompieri.

„Beirut nu a trecut niciodată prin ceea ce a trecut ieri”, a spus Abboud.

Ministrul Sănătății, Hamad Hasan, a spus pentru Reuters  că 78 de oameni au fost uciși și aproape 4.000 de răniți în explozie.

„Există multe persoane dispărute. Oamenii întreabă departamentul de urgență despre cei dragi și este dificil să caute noaptea, deoarece nu există energie electrică”, a adăugat el.

El a declarat miercuri presei locale că sectorul de sănătate al țării suferă de o lipsă de rechizite medicale și paturi de spital pentru a putea avea grijă de răniți din explozie.

Potrivit unui comunicat al Crucii Roșii, ambulanțele sale au transportat peste 1.600 de răniți.

Filmarea exploziei împărtășite de rezidenți pe rețelele de socializare a arătat o coloană de fum care se ridica din port, urmată de o explozie enormă, care trimite un nor alb și o minge de foc pe cer. Cei care filmau incidentul din clădiri înalte, la doi km de port, au fost aruncați înapoi.

TUN de milioane de euro dat de CFR Cluj. Oferta fabuloasă primită pentru starul echipei...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
Măsuri DURE după redeschiderea școlilor. Ministrul Sănătății este categoric și NU se lasă înduplecat
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Mărturia unui polițist rănit în incidentele de la Capitoliu: „Mi-au luat arma și strigau: Omoară-l...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
Imagini dezolante la capela cimitirului Bellu. Bogdan Stanoevici, uitat complet de toată lumea. Mai nimeni...
Cum petrece Raluca Pastramă la începutul de an. Ce va spune Pepe când va afla
Ce face și cum arată astăzi prima soție a lui Elon Musk, cu care miliardarul...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cel mai nou pariu al lui Bill Gates. Este cel mai mare investitor într-un domeniu...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide