Florin Zafiu
09.09.2019
Știri

ÎCCJ amână procesul lui Sebastian Ghiță până la primirea motivării CCR pe completurile specializate

ÎCCJ amână procesul lui Sebastian Ghiță până la primirea motivării CCR pe completurile specializate
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, amânarea pentru 7 octombrie a dosarului în care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, este acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, deoarece Curtea Constituțională nu a motivat decizia pe completurile specializate.

Instanța nu a procedat, luni, la audierile martorilor din dosarul în care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, este acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, având în vedere decizia Curții Constituționale din 3 iulie 2019 prin care magistrații au hotărât că există conflict între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe completurile de 3, președintele completului de judecată anunțând că așteaptă motivarea Curții.

Pe 3 iulie 2019, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict între Parlament și ÎCCJ și a anunțat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluționate în prima instanță înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

Tot în acest dosar, polițiștii de la Inspectoratul de Poliție din Prahova au fost sancționați deoarece nu au adus martorii citați pentru audieri în dosar. „Cei de la IPJ Prahova au fost sancționați disciplinar pentru neaducerea unor martori din dispoziția instanței supreme”, a anunțat instanța.

Măsura aceasta a fost solicitată de judecătorul Iulian Dragomir la un termenul din 3 iunie.

Următorul termen acordat în această cauză este pentru data de 7 octombrie 2019.

În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis in judecată pe Sebastian Ghiță si Iulian Bădescu, cu acuzațiile de dare și luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. Potrivit DNA, în 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar a municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiță, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploiești, sponsorizat de acesta, o finanțare nerambursabilă suplimentară din bugetul local, în valoare de 1.500.000 de lei.

Pentru alocarea finanțării, Iulian Bădescu ar fi pretins și primit de la Sebastian Ghiță, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de afacerist un imobil în Ploiesti, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat doar 124.000 de lei.

Inchide