ICR deschide filiale la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova pentru „a face activitatea Institutului cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară”

ICR deschide filiale la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova pentru a face activitatea Institutului cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară
Publicat: 24/09/2012, 13:10
Actualizat: 29/03/2019, 16:51

Institutul Cultural Român (ICR) a anunțat, luni, că urmează să înființeze noi filiale ICR în patru mari orașe din România – Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova -, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Decizia ICR face parte din „efortul de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară”, se mai precizează în comunicat.

Cele patru noi filiale ale ICR vor fi deschise în cooperare cu primăriile și consiliile județene din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova.

Până la ora difuzării acestei știri, Andrei Marga, președintele ICR, nu a putut fi contactat pentru a explica motivele acestei decizii de a înființa în România noi filiale ale instituției.

Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcția de președinte al instituției. Acesta a fost propus de PNL, care a solicitat plenului Senatului un vot, fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate. Andrei Marga a fost anterior ministru de Externe, din mai până în august, anul acesta, dar și ministru al Educației, în perioada 1997 – 2000.

La începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici și-a prezentat demisia din funcția de președinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreședinților Tania Mihăilescu și Mircea Mihăieș. Patapievici anunțase, la sfârșitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR își va da demisia dacă Curtea Constituțională va decide că Ordonanța de Urgență a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea președintelui sub cea a Senatului, este declarată constituțională. Patapievici a ocupat funcția de președinte al ICR din 2005.

Ca urmare a deciziei lui H.R. Patapievici de a părăsi șefia ICR, Corina Șuteu, fost director al ICR din New York, a demisionat din funcția pe care o deținea în cadrul instituției. Aceasta a motivat că nu dorește să participe la „agonia instituțională”, așa cum a calificat ea, din perspectiva experienței sale de 20 de ani în cooperare instituțională, viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate „a reușit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici”. Locul Corinei Șuteu la conducerea ICR New York a fost ocupat de Doina Uricariu.

Ulterior, conducerea ICR de la București a luat decizia de a le schimba din funcție pe Katia Dănilă, directorul ICR Paris, care a fost înlocuită cu Alexandru Dobrescu, precum și pe Sabra Daici, director al Institutului Cultural Român din Varșovia, înlocuită, vineri, din funcție cu Alexandra Nica-Zdaniuk, și pe directorul ICR Budapesta, Brîndușa Armanca, înlocuită cu Gabriela Matei.

Andrei Marga, președintele ICR, a precizat într-o scrisoare postată pe site-ul instituției că aceste schimbări din funcții fac parte din planul pe care el l-a numit „Sincronizarea Institutului Cultural Român” și care prevede, printre altele, „producerea de noi valori de cultură și civilizație, reprezentarea și promovarea culturii și civilizației poporului român în țară și în lume, luată în întregime”.

Rețeaua institutelor culturale românești din străinătate cuprinde un număr de 17 institute – Berlin, Bruxelles, Chișinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varșovia, Veneția și Viena – cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.

Săptămâna trecută, Andrei Marga a declarat că a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China și Rusia și pentru plata noilor angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”