În următorii 3 ani, vor dispărea medicamentele din producția internă

În următorii 3 ani, vor dispărea medicamentele din producția internă
Proiectul de act normativ prevede o taxă clawback plafonată și diferențiată
Publicat: 11/06/2018, 23:57
Actualizat: 30/10/2018, 01:27

DECLIN FĂRĂ PRECEDENT în producția de medicamente din Romania. În condițiile în care piața farmaceutică crește în trimestrul 1 din 2018 cu 17%, avansul pentru medicamentele fabricate în țară este de doar 2%. Solicităm din nou coaliției de guvernare PSD-ALDE să intervină în reglementarea acestui domeniu pentru că altfel, în 3 ani, România rămâne fără medicamente din producție internă”, arată comunicatul.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reunește 16 situri de fabricație din țară – atrage atenția că datele apărute cu privire la piața farmaceutică din trimestrul I al acestui an, sunt date brute, „scoase din context și trebuie privite cu rezervă, în condițiile în care creșterea medicamentelor care costa sub 25 lei este de doar 5%, iar avansul medicamentelor fabricate în tara este de sub 2%”.

Stagnarea evoluției producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalității paradoxale generate de TAXA CLAWBACK, care s-a dublat în ultimii 2 ani obligând site-urile de fabricație din țară să plătească bani pentru venituri realizate de alți jucători din piața farmaceutică” a declarat dr.Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

Producătorii de medicamente din România afirmă că „în condițiile în care acest segment economic face obiectul unor reglementări absurde, care denaturează competiția liberă, producatorii de medicamente nu pot sa se dezvolte„.

„Metodologia de calcul a prețului la medicamente, discriminatorie pentru cele ieftine, taxa de raft de peste 20% care trebuie platită pentru accesul pe canalele comerciale și „taxa clawback”, care se așteaptă să ajungă la 30% până la sfârșitul anului acționează ca o menghină asupra fabricanților de medicamente din țară, care s-au oprit din numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare și re-tehnologizare”, a adăugat Dragoș Damian.

Reprezentanții sectorului spun că această creștere de 17% a pietei farmaceutice nu este resimțită de fabricanții din țară, care sunt obligați să plătescă sume exorbitante în loc să investească pentru a asigura nevoile de medicamente uzuale pentru pacienții români.

„Fabricile din România supraviețuiesc doar pentru că s-au orientat pe producția în lohn, pe suplimente alimentare sau pe exporturi, pentru că medicamentele care fac obiectul taxei clawback, folosite de peste opt milioane de pacienți, sunt nerentabile și ar trebui scoase din portofoliu”, arată documentul transmis de producătorii de medicamente.

„Tocmai de aceea solicităm din nou coaliției de guvernare PSD-ALDE să dialogheze cu fabricanții din țară și să se implice serios, la nivel de experți economici, în înțelegerea și soluționarea problemelor aprovizionării cu medicamente din producția internă. Fără excluderea de la plata taxei claw-back a medicamentelor sub 25 lei, acestea vor trebui scoase din portofoliu, adâncind problemele create prin dispariția în ultimii ani a peste 2.000 de medicamente ieftine. Altfel, peste 3 ani, vom continua să ne întrebăm de ce nu au pacienții medicamente, de ce trebuie să aducem din import medicamente uzuale pe nevoi speciale și de ce se închid fabricile din țară”, a declarat șeful asociației.

„PRIMER reamintește că semnalează de peste un an problemele care au apărut prin creșterea taxei clawback și că singura măsură care poate frâna dispariția din spitale și farmacii a medicamentelor ieftine este SCUTIREA de taxa clawback a medicamentelor care costă mai puțin de 25 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari