Încă 12 medicamente pentru tratarea cancerului, pe lista compensatelor

Încă 12 medicamente pentru tratarea cancerului, pe lista compensatelor
Publicat: 26/07/2016, 17:47
Actualizat: 16/06/2018, 01:36

„În data de 23 februarie, Ministerul Sănătății a primit de la Agenția Națională a Medicamentului o cerere de modificare a HG astfel încât 10 produse să fie incluse în noua formă a HG 720 ca să intre în compensare, respectiv gratuitate. Dintre acestea, patru produse erau oncologice, unul era pentru acest pacient (n.r. domnul Niță). Pe data de 24 martie a apărut prima formă a HG-ului modificat, pe site-ul Ministerului Sănătății după care, începând din data de 3 iunie, a plecat pe circuitul de avizare în prima sa formă.

De la momentul acela, până luni, 25 iulie, în HG 720 au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă nouă medicamente și molecule vitale pentru tratamentul acestor afecțiuni. S-a optat pentru această formulă pentru a evita un nou proces de punere în transparență decizională care durează 45 de zile calendaristice, precum și alte proceduri de avizare. Practic, s-a dorit introducerea mai multor medicamente pe această listă pentru ca mai mulți pacienți să aibă acces la medicamente, în majoritatea lor orfane, care să-i ajute în tratamentul afecțiunilor pe care le au”, a declarat Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

El a mai explicat că, în acest moment, atât la Ministerul Sănătății, cât și la Guvernul României, există procese lansate pentru optimizarea acestor pași: „În forma actuală, care va intra cât de curând în ședința de guvern, vor fi aprobate nu trei medicamente oncologice, cum era în forma din martie, ci 12 medicamente oncologice”, a mai spus Colintineanu.

Mii de pacienți români cu diverse afecțiuni cronice, a căror viață depinde de tratamente medicamentoase, se luptă cu birocrația din sistemul de Sănătate pentru a avea acces la aceste tratamente, au explicat marți, la o conferință de presă, medici și reprezentanți ai Alianței Pacienților Cronici din România.

Cezar Irimia, președintele Alianței, a prezentat cazul unui pacient, domnul Niță, care a murit din cauza acestei birocrații, susține Irimia. Domnul Niță, diagnosticat cu leucemie cronică, avea o singură salvare, un medicament denumit Bosutinib, singurul medicament aprobat pentru boala lui.

„Domnul Niță a fost un pacient bolnav de leucemie mieloidă cronică. El a intentat acțiune în justiție pentru a obține medicamentul vital de care avea nevoie. Auzise că și alți pacienți și-au câștigat în instanță dreptul la viață și s-a hotărât să încerce dar, din păcate pentru el a fost prea târziu – la 14 iule a decedat. Domnul Niță a murit din cauza bolii, dar și din cauza nepăsării statului român, pentru că nu a primit la timp medicamentul de care avea nevoie. Domnul Niță a murit pentru că, deși încă din decembrie 2015 medicamentul de care avea nevoie a fost evaluat favorabil de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale pentru includerea necondiționată pe lista de compensate, nici până azi nu s-a elaborat o hotărâre de Guvern. Domnul Niță a murit din cauza birocrației: funcționari din minister, CNAS și Guvern au „uitat” să elaboreze un proiect de hotărâre de Guvern privind acest medicament”, a declarat Irimia într-o scrisoare deschisă trimisă, marți, Guvernului, Ministerului Sănătății, Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate și Avoctului Poporului.

În cadrul conferinței, doctorul Marius Geantă de la Centrul pentru Inovație în Medicină, a prezentat și datele unui studiu care arată că pentru 50% dintre români, diagnosticul de cancer este echivalent cu decesul iminent într-o perioadă foarte scurtă de timp.

„Doar 1% din români consideră că statul este principalul sprijin în lupta cu cancerul. De asemenea, o altă statistică arată că, în ultimii opt ani, în Europa, au fost aprobate 62 de medicamente pentru cancer, iar românii au acces numai la șapte medicamente dintre acestea”, a atras atenția Geantă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță, Israelul va ajunge la tine!” Ar...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cod galben de vânt puternic în 9 judeţe din ţară. ANM anunţă rafale de 65 km/h
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Au fost închise porturile din Constanţa şi Mangalia
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Schimbări pentru furnizorii de energie. Decizia ANRE
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Ceva incredibil se întâmplă atunci când ne uităm în ochii unui câine