Încă 12 medicamente pentru tratarea cancerului, pe lista compensatelor

Încă 12 medicamente pentru tratarea cancerului, pe lista compensatelor
Publicat: 26/07/2016, 17:47
Actualizat: 16/06/2018, 01:36

„În data de 23 februarie, Ministerul Sănătății a primit de la Agenția Națională a Medicamentului o cerere de modificare a HG astfel încât 10 produse să fie incluse în noua formă a HG 720 ca să intre în compensare, respectiv gratuitate. Dintre acestea, patru produse erau oncologice, unul era pentru acest pacient (n.r. domnul Niță). Pe data de 24 martie a apărut prima formă a HG-ului modificat, pe site-ul Ministerului Sănătății după care, începând din data de 3 iunie, a plecat pe circuitul de avizare în prima sa formă.

De la momentul acela, până luni, 25 iulie, în HG 720 au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă nouă medicamente și molecule vitale pentru tratamentul acestor afecțiuni. S-a optat pentru această formulă pentru a evita un nou proces de punere în transparență decizională care durează 45 de zile calendaristice, precum și alte proceduri de avizare. Practic, s-a dorit introducerea mai multor medicamente pe această listă pentru ca mai mulți pacienți să aibă acces la medicamente, în majoritatea lor orfane, care să-i ajute în tratamentul afecțiunilor pe care le au”, a declarat Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

El a mai explicat că, în acest moment, atât la Ministerul Sănătății, cât și la Guvernul României, există procese lansate pentru optimizarea acestor pași: „În forma actuală, care va intra cât de curând în ședința de guvern, vor fi aprobate nu trei medicamente oncologice, cum era în forma din martie, ci 12 medicamente oncologice”, a mai spus Colintineanu.

Mii de pacienți români cu diverse afecțiuni cronice, a căror viață depinde de tratamente medicamentoase, se luptă cu birocrația din sistemul de Sănătate pentru a avea acces la aceste tratamente, au explicat marți, la o conferință de presă, medici și reprezentanți ai Alianței Pacienților Cronici din România.

Cezar Irimia, președintele Alianței, a prezentat cazul unui pacient, domnul Niță, care a murit din cauza acestei birocrații, susține Irimia. Domnul Niță, diagnosticat cu leucemie cronică, avea o singură salvare, un medicament denumit Bosutinib, singurul medicament aprobat pentru boala lui.

„Domnul Niță a fost un pacient bolnav de leucemie mieloidă cronică. El a intentat acțiune în justiție pentru a obține medicamentul vital de care avea nevoie. Auzise că și alți pacienți și-au câștigat în instanță dreptul la viață și s-a hotărât să încerce dar, din păcate pentru el a fost prea târziu – la 14 iule a decedat. Domnul Niță a murit din cauza bolii, dar și din cauza nepăsării statului român, pentru că nu a primit la timp medicamentul de care avea nevoie. Domnul Niță a murit pentru că, deși încă din decembrie 2015 medicamentul de care avea nevoie a fost evaluat favorabil de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale pentru includerea necondiționată pe lista de compensate, nici până azi nu s-a elaborat o hotărâre de Guvern. Domnul Niță a murit din cauza birocrației: funcționari din minister, CNAS și Guvern au „uitat” să elaboreze un proiect de hotărâre de Guvern privind acest medicament”, a declarat Irimia într-o scrisoare deschisă trimisă, marți, Guvernului, Ministerului Sănătății, Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate și Avoctului Poporului.

În cadrul conferinței, doctorul Marius Geantă de la Centrul pentru Inovație în Medicină, a prezentat și datele unui studiu care arată că pentru 50% dintre români, diagnosticul de cancer este echivalent cu decesul iminent într-o perioadă foarte scurtă de timp.

„Doar 1% din români consideră că statul este principalul sprijin în lupta cu cancerul. De asemenea, o altă statistică arată că, în ultimii opt ani, în Europa, au fost aprobate 62 de medicamente pentru cancer, iar românii au acces numai la șapte medicamente dintre acestea”, a atras atenția Geantă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii