Incident la centrala nucleară finlandeză Olkiluoto. Nivelul radiațiilor a crescut în interior

Incident la centrala nucleară finlandeză Olkiluoto. Nivelul radiațiilor a crescut în interior
Incident la centrala nucleară finlandeză Olkiluoto. Nivelul radiațiilor a crescut în interior / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ
Publicat: 10/12/2020, 22:55
Actualizat: 06/04/2021, 15:18

Joi a avut loc un incident la centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda, aflată la aproximativ 220 de kilometri în nord-estul capitalei Helsinki, informează Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Autoritățile au transmis că nivelul radiațiilor a crescut în interiorul centralei nucleare

Autoritățile finlandeze în domeniul nuclear (STUK) au transmis că nivelul radiațiilor a crescut în interiorul centrale nucleare, însă acestea nu au fost depistate și în exterior, situața fiind fiind sub control. AIEA a precizat că este în dialog permanent cu STUK și că va anunțat mai multe informații pe măsură ce sunt disponibile.

Problema a apărut în jurul orei 13:00

Problema a apărut în jurul orei 13:00, la unitatea 2 a centralei, iar reactorul nuclear a fost oprit.

„Nu există indicii ale unei scurgeri de combustibil și nu mai există niveluri excepționale de radiații în interiorul centralei”, a precizat STUK, într-un comunicat.

„Acesta este un incident semnificativ și excepțional, prin urmare considerăm că este important să oferim informații corecte”, a declarat ministrul finlandez Aino-Kaisa Pekonen.

Posibilă cauză: Materialul filtrant contaminat care a ajuns în sistemul de răcire.

Conform Reuters, creșterea rapidă a radiației ar putea proveni din materialul filtrant contaminat care a ajuns în sistemul de răcire.

Potrivit autorităților finlandeze, nivelul de radiații ridicat a fost detectat într-o încăpere unde în mod normal sunt înregistrate valori mai mari și niciun angajat al companiei nu a fost expus radiațiilor.

Centrala nucleară Olkiluoto are o capacitate de 890 de megawați.

După acest incident, prețul energiei electrice din Finlanda a crescut până la 2.000 de euro pe megawatt oră.