ÎNGRIJORĂTOR. Avocatul Poporului, îngrijorat: Au crescut infracțiunile iar zonele rurale sunt cele mai afectate. Prevenția cea mai bună este să dai omului un loc de muncă

ÎNGRIJORĂTOR. Avocatul Poporului, îngrijorat: Au crescut infracțiunile iar zonele rurale sunt cele mai afectate. Prevenția cea mai bună este să dai omului un loc de muncă
Avocatul Poporului, Renate Weber (FOTO: ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 20/04/2020, 08:58

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că în această perioadă cazuată de pandemia de coronavirus infracționalitatea a crescut și va continua să crească, mai ales dacă Guvernul nu plănuiește măsurile pe termen lung deoarece locul de muncă este cel care îi asigură traiul unei persoane și nu trebuie să încalce legea pentru a supraviețui.

Renate Weber a pus accentul și pe faptul că zonele rurale sunt foarte vulnerabile mai ales din cauza necontinuității, potrivit declarațiilor dintr-un interviu cu analistul politic Ion Cristoiu.

ÎNGRIJORĂTOR. Avocatul Poporului, îngrijorat: Au crescut infracțiunile iar zonele rurale sunt cele mai afectate. Prevenția cea mai bună este să dai omului un loc de muncă

„Am avut nu doar cu contravențiile, ci și în legătură cu situația pe care o lumea o trăiește deja, mai ales în zona rurală. Să știți că a crescut numărul infracțiunilor, nu doar hoție, că le ia oamenilor din bătătură găina și kilogramul de mălai, dar inclusiv infracțiuni cu violență, tâlhărie.

Sunt oameni la care s-a intrat în casă.

Din punctul ăsta de vedere noi primim astfel de relatări și îngrijorări, am discutat deja, bine prin adrese, nu personal, cu ministru Vela de câteva ori și i-am cerut să vină cu o strategie care să ne arate cum se gândesc ei la protejarea siguranței cetățenilor, nu numai pe perioada stării de urgență, ci și după aceea, căci știți cum e, înfometarea… va duce la creșterea acestui număr de infracțiuni.

Din păcate la asta nu am primit răspuns, dar asta este o îngrijorare destul de serioasă”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului.

Zonele rurale, neprotejate

„Deja sunt multe. Ce-o să fie vom vedea pentru că probabil multă lume s-a întors din străinătate cu încă ceva bani, care ăștia se vor termina repede, pe perioada asta lumea nu mai încasează alte venituri și veți vedea că fenomenul ăsta de sărăcire va duce, inclusiv, la creșterea numărului de infracțiuni. Deja se întâmplă. La un moment dat, știți în perioadele în care economia merge mai bine și lumea trăiește mai bine nu mai există nici tentația săvârșirii atâtor fapte penale.

Când lumea sărăcește, sau în perioadă de criză economică, și pe noi ne-așteaptă o perioadă de criză economică serioasă, fapte de genul acesta se înmulțesc. Și am făcut, să știți, mai multe adrese către ministrul Vela, inclusiv ne-am oferit noi, dacă putem să ajutăm într-un fel, pentru că noi am constat, de exemplu din practica noastră că în zonele rurale, șefii ăia de post, care aveau rostul lor, nu prea mai există. Poliția de acolo nu mai are continuitate.

E un moment, dacă tot au pensionat oamenii la 40 de ani, 45 de ani, e un moment să aducă mai mulți oameni în toate aceste locații, să asigure o permanență, să ai la cine să apelezi când se întâmplă ceva. Știți noi am plecat cu constatările acestea și am solicitat date după ce s-a întâmplat tragedia de la Caracal. Atunci ne-am dus să vedem în ce măsură în zona rurală, în orașele mici, se asigură continuitatea în aceste posturi de poliție. Și rezultă că mai degrabă nu.

E momentul acum să se intervină, că nu poți să scoți armata împotriva infractorilor. Asta categoric nu. Aici tot poliția este cea care are rolul de a proteja cetățenii”, a mai explicat Renate Weber.

Strategia economică, incompletă

„Când gândești măsurile economice, de exemplu, de relansare economică trebuie să te gândești că prevenția cea mai bună, când e vorba de infracțiuni, este să-i dai omului un loc de muncă de unde să poată să câștige corect o bucată de pâine. Ei, toate trebuie gândite la un loc, dar nu am deloc impresia că există o abordare pe termen lung”, a punctat Avocatul poporului pentru sursa citată.

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
ÎNCEPE ADMINISTRAREA DOZEI 3 a VACCINULUI anti-COVID
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
Cutremur total! DIVORȚEAZĂ cea mai bogată româncă din lume! A fost măritată cu un super...
Halep a anunțat DESPĂRȚIREA, în luna de miere. „E timpul să încheiem relația”. Șoc în...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...